© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Rože na krožniku? Zakaj pa ne


Marija Merljak
23. 7. 2025, 05.40
Posodobljeno
13:08
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Obarvajte si dan in počutje z različnimi barvami na krožniku, ki vam bodo dokazano izboljšale počutje.

jedilne rože
Pexels
Zakaj ne bi na krožnik dodali neekaj rož?

Svet okoli nas je v barvah. In to z razlogom. V naravi ima vse svoj smisel: rastline zrastejo ob pravem času, na pravem kraju in v ustrezni barvi glede na letni čas ter svojo vlogo v ekosistemu. Poleti narava zablesti v izobilju barv – privoščimo si jih tudi mi!

Znanstveno je dokazano, da barve na krožniku vplivajo na naše počutje in odnos do hrane.

Če želimo pomiritev, izberimo zeleno solato. Za prečiščevanje telesa posezimo po belih živilih (jogurt, beluši, zelje, riž, hren). Energijo prinašajo rdeča živila (paradižnik, pesa, fižol), pri blaženju slabega razpoloženja pomaga oranžna (korenje, marelice, buče), živce pomirjajo modre barve (borovnice, grozdje, slive), rumena pa spodbuja veselje (banane, sir, koruza, limona). Hrana rjave barve (orehi, kostanj, cimet) daje občutek topline in domačnosti.

jedilne rože
Pexels
Možnosti je veliko.

Pomen barv v prehrani

Barvila varujejo rastline in človeka. S svojim antioksidativnim delovanjem preprečujejo žarkost telesa, vnetja, uničujejo bakterije, viruse in glivice. Uravnavajo raven holesterola, skrbijo za srce in ožilje, odpravljajo hormon- ske motnje, krepijo imunski sitem, skrbijo za zdravo črevesno floro in delujejo proti raku. Naravna barvila so predvsem v kožicah rastlin.

Znanih je že okrog dvanajst tisoč različnih odtenkov, ki so seveda različne kemične sestave. Vsaka rastlina vsebuje na stotine različnih vrst snovi, fitokemikalij; vse delujejo skupaj in sinergično. Temeljna naloga teh bioaktivnih snovi je ščititi rastline pred škodljivimi sončnimi žarki, odganjati škodljivce, bakterije in viruse, a hkrati privabljati koristne žuželke za oprašitev.

Ko te snovi zaužijemo s sadeži ali zelenjavo, jih naše telo uporabi popolnoma enako, kakor je bila njihova funkcija v rastlinah – zaščitno. Nekatera barvila iz kožic stimulirajo encime, ki ovirajo vdor rakotvornih snovi, druge, kot so antioksidanti, pomagajo imunskemu sistemu, tretje delujejo antifungicidno proti glivicam ali protivnetno, nekatere uravnavajo raven holesterola, druge uravnavajo bakterijsko floro ali preprečujejo poškodbe DNK, zavirajo staranje ali nastajanje krvnih strdkov ... Barvila v rastlinah res niso osnovna hrana, so pa nujna.

avokado, rože
Pexels
Barve na krožniku so poleg estetskosti, tudi koristne.

Kapucinka – živahna in uporabna

Cveti od maja in dolgo čez poletje, jeseni pa dozorijo plodovi. Večinoma se uporablja za okras, kdor pa ve, da je zelo uporabna v kulinariki in domači lekarni, jo še bolj ceni. Mlade liste in cvetove lahko uporabljamo ves čas cvetenja.

Najhitreje je, če jih natrgamo in pripravimo z dobrim oljem ter jabolčnim kisom ali limonovim sokom kot vsako zeleno solato. Listi imajo pekoč okus, zato je solata samo iz kapucink precej pekoča. Ostrino lahko omilite tako, da primešate druge vrste zelenjave ali fižol.

kapucinka
Pexels
Jeste lahko tako cvetje, kot liste.

Ker so listi izrazitega okusa, je treba kapucinko previdno kombinirati z drugimi začimbnimi zelišči. Ob sebi prenese peteršilj, zeleno in vrtno krešo, a tu se ljubezen do drugih zelišč najbrž kar konča. O česnu in čebuli je bolje ne razmišljati, če želimo ohraniti okus.

Drugače je z mlečnimi izdelki. Sesekljane cvetove in liste z nekaj lističi peteršilja zamešajte s skuto ali albuminsko skuto in dobili boste okusen namaz.

Iz kapucinkinih cvetov, listov, kuhanega krompirja in smetane pripravimo tudi odlično kremno juho. Cvetovi imajo na koncu čisto na rahlo zaznaven prijetno sladkoben okus, zato jih je mogoče uporabiti tudi kot užiten okras h kremnim sladicam in sladole- dom, zlasti sadnih okusov ali s čokolado. 

Potrošnik – modra umirjenost poletja

Mnogi mu rečejo tudi popotnik ali starinsko soncokret, ker se obrača za soncem, ali cikorija, ki je znana kot kavni nadomestek iz posušenih korenin. Potrošnik uvrščajo med dragocene zdravilne rastline, saj vsebuje greničine intibin, inulin in glikozide, ki krepijo delovanje želodca, jeter in prebavnega trakta ter spod- bujajo tek pri neješčih.

cikorija, roze
Pexels
Cikorija ima številne zdravilne učinke.

Prav tako ima aminokisline, ogljikove hidrate ter vitamine skupine B, vitamina C in K ter minerale, med njimi veliko železa in kalija. 

V kuhinji lahko uporabljamo potrošnikove liste kot solato, ki pomirja. Po okusu je grenka in podobna radiču, zato liste pogosto mešajo z drugimi zelenimi solatami. Potrošnik se lepo ujame z zeleno in kumarami, s katerimi je mogoče pripraviti okusne priloge in solate, ali pa liste blanširati in zabeliti z maslom ali dobrimi olji.

Na Primorskem liste sesekljajo in uporabijo namesto drugih začimb v frtalji; to lahko kombinirajo še z drugimi začimbnimi zelišči, da so grenčine manj izrazite. Iz listov in cvetov, skute, smetane, soli in popra tudi lahko zamešamo okusen nadev za palačinke.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.