Antioksidanti

Živila, ki bi jih morali uživati vsak dan

Lara Jelen/Revija Jana
5. 2. 2025, 07.00
Posodobljeno: 5. 2. 2025, 08.37
Deli članek:

Pripravili smo seznam hrane, bogate z antioksidanti, ki jo je smotrno pozimi uživati čim pogosteje.

Profimedia
Živila, ki vsebujejo največ antioksidantov.

Če boste uživali več hrane, bogate z antioksidanti (to so tiste vitaminske in mineralne bombe, ki koristijo zdravju), vaš sodelavec ne bo zaradi tega nič manj nadležen. Boste pa najverjetneje lažje prenašali njegove kaprice. Antioksidanti poskrbijo, da v našem telesu vsi procesi potekajo lažje, boljše, nam in našemu zdravju v prid. Tudi stres lažje prenašamo, če jih ima telo dovolj na zalogi. 

Stres je postal tako naraven, normalen del nas, da ga sploh ne opazimo več. A ignorirati ga ne moremo v nedogled. Kadar predolgo vztraja, se lahko pojavijo težave s prebavo, padec imunske odpornosti (to je v tem času leta še posebej izrazito), povišan krvni tlak in zaradi pogoste zakrčenosti mišic tudi bolečine v križu ali drugje. Postajamo vedno bolj utrujeni, kar pripišemo staranju.

Profimedia
Stres lažje prenašamo, če ima telo na zalogi dovolj antioksidantov.

A če stres povsod vzamemo s seboj, se tudi staramo hitreje. Stres lahko postane odskočna deska za vse možne bolezni. Tudi zdravniki kot razlog za zdravstvene težave, za katere ne najdejo vzroka, pogosto navajajo stres. Sami pa se moramo odločiti, ali bomo čakali, da tudi nas pripelje tako daleč, da se mu bo začelo upirati celo naše zdravje, ali bomo še pravočasno kaj ukrenili – si bomo večkrat vzeli čas zase, počeli tisto, kar nas sprošča, ter tu in tam odmislili vse obveznosti, četudi imamo občutek, da vam gori pod nogami? Bomo posegali po bolj zdravih živilih?

Kadar ste pod stresom, raje kot po hitri hrani posezite po orehih, ki med oreščki močno prednjačijo po vsebnosti antioksidantov. Sledijo jim pekani in pistacije.

Odlično, potemtakem nam bo prišel prav seznam hrane, ki je bogata z antioksidanti, kar pomeni, da nas ob rednem uživanju ščiti pred negativnimi posledicami stresa. No, ne samo to. Zaščiti nas lahko tudi pred nepotrebnimi vnetji v telesu, srčno-žilnimi in degenerativnimi boleznimi, ki so zadnje čase močno v porastu, in kot sklepajo nekateri strokovnjaki, celo pred rakavimi obolenji.

Resveratrol in temna čokolada

Resveratrol je verjetno najbolj znan antioksidant med vsemi. Njegov celostni učinek so potrdile številne znanstvene raziskave. Kot antioksidant preprečuje negativne učinke, ki jih povzroča stres našemu telesu. Zaščiti naš srčno-žilni sistem, v eni izmed študij so ugotavljali celo, da ima potencial pri preprečevanju demence. Če si želimo njegovih koristi, bi ga morali uživati čisto vsak dan.

gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna

Njena.si

Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba

Podoben učinek kot čokolada imajo še borovnice in grozdje (predvsem rdeče).

Študije, ki resveratrolu na veliko prikimavajo, so bile večinoma narejene na predpostavki, da človek to koristno snov zaužije vsak dan v večjih količinah; takšnih, ki jih je nekoliko težje doseči zgolj s prehrano. Če ste močno podvrženi stresu ali pa imate v družini zgodovino srčno-žilnih bolezni, bi bilo smiselno preventivno poseči kar po naravnem prehranskem dopolnilu, ki vsebuje resveratrol (navadno ga pridobivajo iz japonskega dresnika).

Če pa vam je hrana, ki vsebuje resveratrol, čeprav v manjših količinah, povsem dovolj, se založite s temno čokolado. Ta zmanjša tveganje za razvoj srčnih bolezni, saj znižuje raven trigliceridov, kar zmanjša tudi naravni odziv na vnetje. 

Lutein v špinači

Lutein uvrščamo v skupino karotenoidov, te pa med antioksidante. Temnolistna zelena zelenjava ima naravno veliko antioksidantov, sploh špinača. Ne samo, da je nizkokalorična, ampak je tudi polna vitalnih hranil, kot so vitamini A, K in C. Poleg tega je bogata z luteinom, ki nas ščiti pred škodljivimi ultravijoličnimi žarki in preprečuje tveganje za nastanek starostne degeneracije – rumene pege.

Shutterstock
Če želite povečati vnos antioksidantov, je špinača pravo živilo, ki vam bo pomagalo pri tem.

Bogastvo vitaminov v rdečem zelju

Naslednje na seznamu antioksidantnih superživil je rdeče zelje. Vsebuje veliko esencialnih hranil, kot so vitamini A, C in K ter fosfor, ki so koristni za zdravo rasti in razvoj telesa, zlasti pri najstnikih. Antioksidanti v rdečem zelju pomagajo tudi pri soočanju s sladkorno boleznijo. Poleg rdečega zelja so med zelenjavo z antioksidanti najbogatejši artičoke, ohrovt, cvetača, rdeča pesa in na soncu sušeni paradižniki.

Brokoli, obvezen na vsakem jedilniku

Brokoli je izjemno hranljiv. Je križnica ter vsebuje vitamine C, K in A, ki spodbujajo zdrav razvoj mišic, pospešujejo obnavljanje kože in spodbujajo zdrav pretok krvi v telesu. Vsebuje tudi veliko antioksidantov, kot so lutein, zeaksantin in karoten, ki jačajo imunski sistem s krepitvijo delovanja tako imenovanih celic ubijalk, s katerimi se človeško telo bori proti vdoru virusov, bakterij in tudi pred napadom rakavih celic.

Naj bo cimet vedno pri roki

Posušeno sadje (denimo slive) ima višjo raven antioksidantov kot sveže, a tudi več kalorij.

Cimet je poln polifenolov, še ene skupine koristnih učinkovin, ki jih uvrščamo v družino močnih antioksidantov. V neki študiji, ki je primerjala antioksidativno aktivnost 26 začimb, se je cimet izkazal kot očitni zmagovalec, prehitel kje celo »superživili«, kot sta česen in origano. Znanstveniki z univerze v Oslu so med začimbe z najmočnejšim antioksidativnim učinkom uvrstili še klinčke, meto in baziliko. Med sadeži pa je s polifenoli izredno bogato granatno jabolko. Čim večkrat si pripravimo njegov sok.




Zanimivosti

Sunita Williams
"Sanjala je, da bo veterinarka"

Izpoved mame Sunite Williams, astronavtke slovenskih korenin

Ocvrti krhki flancati
Recept

Flancati: recept, ki vedno uspe

sladki krompir s čičeriko
Kuhamo

S tem veganskim receptom boste navdušili vse

Smučanje, aktivnost
Zimski športi

Smučanje ima številne pozitivne učinke na kakovost živlljenja

babičini
Zanimivosti

Krofi pečeni v pečici, ki navdušijo vsako leto

Krofi, marelična marmelada
Pustna peka

Krofi: Najbolj iskan recept v Sloveniji