Zeleni čaj je vsakodnevna pijača prebivalcev Okinave. Ti ta dišeči napitek pravzaprav uvrščajo na svoj jedilnik. Izjemni zdravilni učinki pa so potrjeni tudi prek številnih zdravstvenih raziskav. Če zeleni čaj primerjamo s sadnim ali zeliščnim, je ta nekoliko bolj trpek, sploh če ga predolgo pustimo v vodi.
Vir zdravja in mladosti
V Aziji velja zeleni čaj za napitek zdravja in mladosti. Celice varuje pred prostimi radikali, prav tako jim pomaga, da se lažje zaščitijo pred škodo, ki jo povzročajo sončni žarki, zato ga je priporočljivo piti tudi poleti oziroma v času smučanja, ko imamo dvojni odboj svetlobe. Redno uživanje zelenega čaja naj bi občutno zmanjšalo tudi možnost obolenja srca, prav tako pa lajšalo simptome sladkorne bolezni in povečalo celo možnost zanositve.
V zelenem čaju najdemo številne antioksidante, ki bodo prispevali k ohranjanju mladostnega videza. Nikar pa ne pozabimo omeniti izjemne kombinacije kofeina in drugih aktivih učinkovin, ki pomagajo pri hujšanju. Zeleni čaj ima ugoden vpliv tudi pri rakavih obolenjih, pričajo številni rakavi bolniki. Naj omenimo še, da je zeleni čaj primerno uživati tudi v času, ko vas spremljajo prebavne neprijetnosti, kot so napihnjenost in driska.
Za zdravje pljuč in zoper karies
Klinična študija, ki so jo izvedli v Veliki Britaniji, je pokazala, da uživanje zelenega čaja v primerjavi s placebom poveča izgorevanje maščob za 17 odstotkov. Ugotovili so tudi, da pitje zelenega čaja občutno zmanjša tveganje za rakava obolenja in nastanek tumorjev, vendar le pri tistih, ki ga popijejo vsaj deset skodelic na dan. Posebej učinkovito vpliva na zdravje pljuč, črevesja in jeter.
Slovenija
Nasveti za najpopolneje okrašeno božično drevesce
Izraelska raziskava pa je potrdila, da zeleni čaj varuje možganske celice in pripomore k njihovi obnovi. Pohvalimo se lahko tudi z lastno raziskavo. Kemijski inštitut v Ljubljani je namreč dokazal, da uživanje zelenega čaja preprečuje nastanek kariesa, medtem ko je hongkonška študija potrdila, da katehini v zelenem čaju zmanjšujejo oksidativni stres v očesu, torej bi lahko pomagal pri preprečevanju glavkoma.
Kateri je najboljši?
Kakovost zelenega čaja se določa s starostjo listov. Zeleni čaj so pravzaprav natrgani še neodprti listni vršički, ki jih nato posušijo. Med najboljšimi naj bi bil zeleni čaj z oznako Sencha. Ta ima tudi nekoliko milejši okus in je primeren za vse, ki se z njim še niso soočili, sicer pa preizkušajte različne zelene čaje in najdite sebi najbolj primernega. Pri tem nikar ne pozabite, da je najpomembnejši čas namakanja čaja, ki naj ne bo daljši od 3 minut za splošno uživanje.
Sveže pripravljen čaj iz ene in pol čajne žličke lističev vsebuje približno 80 g antioksidantov, medtem ko instantne čajne vrečke le pol toliko.
Priprava in koristne lastnosti
Zelenega čaja ne namakamo v vodi, temveč ga po navadi pripravimo tako, da ga prelijemo z vročo vodo, ki smo jo zavreli v stekleni ali kovinski posodi. Če želimo, da ima čaj poživljajoč učinek, ga pustimo v vodi največ za dve minuti. Če želimo izkoristiti moč čreslovin, ga pustimo v vodi 10 minut. Tak čaj je primeren za lajšanje prebavnih težav in drisk. Daljše namakanje listov ni priporočljivo.
Priporočljiva količina in možni stranski učinki
Mnenja o uživanju zelenega čaja se sicer razlikujejo, zato se ravnajte predvsem po počutju in občutkih, nikar pa naj količina ne preseže več kot deset skodelic čaja na dan, saj vsebuje kofein. Če zeleni čaj uživate, da bi zanosili, ne spijte več kot skodelice čaja na dan. Uživanje sicer odsvetujejo tudi ljudem z občutljivim želodcem, saj pitje večjih količin spodbuja izločanje želodčne kisline. Prav tako zelenega čaja ni dobro kombinirati z nekaterimi zdravili, posebno če uživate zdravila za spanje. V tem primeru se omejite na zgolj skodelico čaja na dan, in še to dopoldne. Pri čaju se poživljajoč učinek ne pojavi takoj po pitju. Čeprav je šibkejši kot pri kavi, traja dlje.