Po tradiciji pripravimo za novoletni dan sarmo, segedinski golaž, razne kisle juhe ali joto. Ne gre le za to, da si vsaj za en dan prihranimo kuhanje, ampak so to jedi, ki nas spravijo k sebi. Kislo zelje, repa, kisle kumarice v kislih juhah in veliko zelenjave so balzam za želodec in metla za črevesje. Mlečnokislinske bakterije, vitamini in minerali nas spravijo kar hitro v red, če namesto obilnega zajtrka, sestavljenega iz narezkov in potice, zjutraj pojemo jabolko ali spijemo šipkov čaj z dvema žlicama jabolčnega kisa, se bo obnova našega organizma začela kar takoj. Še bolje bo, če bomo pred vsemi obroki vsaj tri dni pojedli nekaj žlic kislega zelja.
Tukaj pa vam ponujamo dva preprosta recepta za sarme, ki bosta zagotovo uspela!
- Sarme pripravite vnaprej. Še en recept vas čaka tukaj >>kliknite<<.
- Namesto sarme pripravite musako iz kislega zelja. Recept najdete tukaj >>kliknite<<.
Sarme iz pečice
Količina: za 8 oseb
Čas priprave: 4 ure
Sestavine:
- 1 glava kislega zelja
- 400 g prekajenih svinjskih rebrc
- 600 g mešanega mletega mesa
- 150 g slanine
- 1 večja čebula, 3 stroki česna
- 1 jajce
- 200 g riža
- sol, poper, po želji mleta kumina, feferon, kajenski poper, lovorov list, brinove jagode
Sestavine za omako:
- žlica olivnega olja
- žlica moke
- žlica sladke rdeče paprike za barvo in nekaj ostre za okus
- žlica paradižnikove mezge ali skodelica paradižnikovega pireja, skodelica vode
Izpostavljeno
Podarite vsakdanje razkošje
Priprava:
- Najprej pripravimo nadev. Slanino in čebulo drobno narežemo, stresemo v lonec in rahlo popražimo. Vmešamo riž in počakamo, da postekleni takoj nato pa dodamo česen, vendar le za toliko časa, da zadiši, nato pa takoj odstavimo. Malo ohladimo, dodamo meso, sol, poper in nazadnje še jajce. Dobro premešamo. Za pikantnejši okus lahko v nadev vmešamo mleto kumino (če imate kumin, bo okus še polnejši), sesekljan suh feferon ali kajenski poper.
- Zeljno glavo previdno razdelimo na posamezne liste – dobiti moramo vsaj 16 lepih listov. Vsi naj bodo dovolj veliki in primerni za zvijanje. Listom, ki smo jih namenili za zvijanje, izrežemo debele listne žile, ki jih porabimo za podlago, zanjo pa uporabimo tudi vse preostale drobne notranje (premajhne) liste in stržen. Podlago iz zelja naložimo za prst debelo v model. Kar nam ostane, prihranimo za naslednjo plast.
- Zvijanje sarm: dve žlici nadeva najprej pregnetemo in oblikujemo v klobasico ter položimo na sredino zeljnega lista. Zavijemo tako, da čez nadev z zgornje in spodnje strani prepognemo nasprotni stranici, nato kar povaljamo prek nadeva. Z leve in desne strani pa zeljni list upognemo navznoter. Zavitke lahko prepnemo z zobotrebcem, vendar večinoma ni potrebno.
- Sarmice razporedimo v eni plasti drugo poleg druge na zelje, ki je že v posodi, a ne tesno skupaj, saj se zaradi nabrekanja riža malce povečajo. Nanje naložimo nekaj kosov prekajenih svinjskih rebrc ali slanine, zopet tanjšo plast narezanega zelja ali liste zelja in nato ponovno sarmice ter koščke prekajenega mesa. Med sarme položimo lovorov list ali dva, nekaj brinovih jagod ali zrn popra.
- V posodo prilijemo toliko hladne vode, da sega malo nad zelje, ter jo damo v hladno pečico, ki jo vključimo na 150 stopinj, potem pa pečemo dve in pol uri. Tako se bo sarma počasi segrevala, potem pa dovolj dobro spekla oz. skuhala. Temperaturo lahko tudi povišamo na 180 stopinj in sarmo pečemo približno eno uro, vendar najboljši okus dobi, če se peče dlje pri nižji temperaturi.
- Za omako v kozici na olju svetlo popražimo moko s papriko, feferonom in paradižnikovo mezgo ali pirejem. Premešamo, prilijemo vodo, kratko pokuhamo in s tem prelijemo sarmo. Posodo rahlo potresemo in vrnemo v pečico. Odkrito pečemo še 20 minut, da se vrhnja plast rahlo hrustljavo zapeče.
Sarme po babičino
Količina: 20-22 sarm
Čas priprave: 4 ure
Sestavine:
- 1 glava kislega zelja (pribl. 1,5 kg)
- nekaj narezanega zelja po potrebi
- 400 g mlete govedine
- 400 g mlete svinjine
- 400 g prekajenih rebrc (ali slanine ali drugega prekajenega mesa, po okusu)
- 120 g hamburške slanine
- 1 žlica olja
- 1 srednje debela čebula
- 3 stroki česna
- 100 g riža
- 1 jajce
- sol
- poper
- jušna osnova ali jušna kocka
-
Priprava:
- Zeljno glavo razlistamo, nekaj velikih zunanjih zeljnih listov prihranimo, ostalim pa z ostrim nožem stanjšamo žile. Če so preveliki za zavijanje sarm, jih malo obrežemo. Najmanjše liste in obreznine narežemo na rezance. Prekajena rebra ali drugo prekajeno meso narežemo na kose.
- Slanini odstranimo kožo in jo narežemo na majhne kocke. Čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo. Na žlici olja razpustimo slanino, dodamo čebulo in jo svetlo prepražimo. Dodamo mleto meso in ga ob stalnem mešanju rahlo prepražimo, le toliko, da spremeni barvo in se zrahlja. Solimo in popramo, dodamo sesekljan česen, premešamo in odstavimo z ognja. Masi dodamo riž in ko se nekoliko ohladi, tudi jajce. Močno premešamo. Na vsak zeljni list damo žlico ali dve (odvisno od velikosti lista) nadeva in zvijemo sarme.
- Na dno večje ponve damo nekaj narezanega kislega zelja in nanj zlagamo sarme. Vmes damo kose reber ali drugega prekajenega mesa. Sarme in rebra zlagamo po plasteh, dokler ne porabimo vseh sestavin. Na vrh damo narezano zelje (če je premalo tistega iz glave, dodamo drugo zelje) in vse pokrijemo s prihranjenimi zunanjimi listi. Robove zatlačimo.
- Vse zalijemo z jušno osnovo ali vročo vodo, v kateri smo raztopili jušno kocko. Dolijemo toliko vode, da sega približno centimeter nad zeljni ovoj. Pristavimo, in ko zavre, zmanjšamo temperaturo ter na zelo nizki temperaturi pokrito kuhljamo tri do štiri ure. Tako kuhano sarmo postrežemo s krompirjem v kosih ali pirejem.