Nepogrešljiva

Kaj moramo vedeti o jajcih?

Z.F.
21. 2. 2021, 18.36
Posodobljeno: 25. 8. 2023, 09.36
Deli članek:

Jajca še zmeraj predstavljajo eno osnovnih živil naše kuhinje. Nepogrešljiva so pri pripravi zajtrkov. Nanje zaradi ugodne sestave prisegajo predvsem športniki, pa tudi sicer veljajo za zdravo živilo.

Dreasmtime
Rumenjaku barvo določa vrsta krme. Če kokoši pitajo s koruzo in lucerno, bo rumenjak veliko bolj rumen, kot če jih pitajo s pšenico ali sirekom.

Če so nekoč jajca veljala za nevarno živilo, ki povzroča holesterol, danes po mnenju nutricionistov spadajo med izjemno zdrava živila. V njih najdemo veliko beljakovin, so odličen vir B-kompleksa in vitaminov A, D, E in K. Najdemo tudi številne minerale, kot so kalcij, železo, fosfor, selen in še bi lahko naštevali. A kljub vsem koristnim lastnostim, ki jih premorejo, zmerno z njimi.

Hranimo jih v hladilniku na srednji polici

Že res, da je večina hladilnikov opremljena s posebno poličko in posodico, kamor lahko shranimo jajca, a svetujemo, da jih imate shranjena v zaprti embalaži na srednji polici hladilnika. Zakaj? Tako jim boste zagotovili stalno temperaturo, pa tudi vlago, medtem ko se temperatura v vratih nenehno spreminja, z njo pa tudi vlažnost, kar povzroči hitrejšo pokvarljivost.

Katera velikost je najboljša

Če ste tudi vi pri peki peciva ali drugih receptih zmedeni, kadar najdete podatek o uporabi enega srednje velikega jajca, vam verjetno podatek, da poznamo različne velikost jajc (S, M, L in XL), nič kaj ne pomaga. V povprečju so jajca težka okoli 60 gramov, zato srednje veliko jajce pomeni velikost M oziroma L. To velja za slovenske razmere za preverjeno in standardno pravilo o velikosti jajc, medtem ko se sicer po svetu uporablja velikost L.

Zakaj je velikost jajc pomembna

Iz povsem preprostega razloga; ker vpliva na razmerje med sestavinami. Premajhna jajca vplivajo na teksturo testa, kar pomeni, da bo takšno testo zbito in trdo, prav tako ne bomo dosegli enakega okusa. Če se torej v vašem hladilniku nahajajo majhna jajca velikosti S, recept pa zahteva dve srednje veliki jajci, je bolje, da dodate eno jajce več.

Kaj pa svežina

Svežino jajc lahko preverite s preprostim trikom, ki je preverjen in uporaben že stoletja. Jajce preprosto vrzite v kozarec z vodo. Če bo potonilo, pomeni, da je jajce sveže. Če se bo nekoliko privzdignilo, je staro približno teden dni. Če se bo postavilo navpično, je staro dober mesec in je skrajni rok, da ga porabite. V kolikor bo priplavalo na vrh, je znak, da je pokvarjeno. Svežino lahko preverjate tudi z beljakom. Če se močno oklepa rumenjaka in je konsistenten, so jajca sveža; v kolikor se na krožniku razlije, pomeni, da so jajca stara.

Estrada

princesa kate, kate middleton
Spomin na žrtve vojn

Princesa Kate se je vrnila, kralica Camilla pa je zbolela

luka novak  1
Predan družini

Luki Novaku se je življenje obrnilo na glavo: Zamenjal službo, se zaljubil in postal očka

jernej kogovsek
Socialni delavec po poklicu

Igralec postal po naključju

miha brajnik
Oče

Za televizijskega voditelja Miho Brajnika je martinovanje na stranskem tiru

majda marinsek milavec
Lajnarica

Majda nadela nošo in slamnik, z lajno v rokah živi svoje sanje

6 romana krajncan
Uživa v svoji vlogi

Družina pevke Romane Kranjčan se je razveslila še ene deklice

Zanimivosti

lesena žaluzija
Skriti kotički

Prah, ujet v radiator, se s toplim zrakom širi okrog

zivali pri veterinarju (3)
Pasje težave

Moj pes smrči. Ali je to normalno?

kringa-naslovna
Vampir iz Istre

Prvi vampir v Evropi

jajca na pultu
Vsestransko živilo

Nasveti, ki vam pridejo prav pri uporabi in pripravi jajc

janin vrt1 shutterstock
Vrtnina za vsak vrt

Kako do lepega česna

umazana tipkovnica
Leglo umazanije

Bakterij na tipkovnici je več kot na javnem stranišču