Recept

Julija Prevc: Cene je verjel, da sem dovolj dobra

Andreja Comino/Revija Jana
16. 2. 2025, 10.30
Deli članek:

Valentinovo je bilo za ženo Ceneta Prevca, Julijo Prevc, ki je slaščičarka, predvsem delovno. Zaupala nam je tudi recept za slastno jogurtovo torto.

MPA
Cene in Julija Patricija sta doživela sanjsko poroko.

Julija Patricija, žena nekdanjega smučarskega skakalca Ceneta Prevca, ima do valentinovega ambivalenten odnos: »Midva s Cenetom raje praznujeva gregorjevo, saj se, sploh na Gorenjskem, ta praznik poleg prihoda pomladi šteje za dan zaljubljencev. Pa še Cene ima takrat rojstni dan.« Valentinovo je v njunem lokalu v Škofji Loki eden bolj delavnih dni, kar je pa tudi super, se nasmiha mlada slaščičarka, ki nam je ob tej priložnosti zaupala nekaj svojih slastnih receptov.

Ljubezen do kulinarike in slaščic ji je v zibelko položila mama, ki res dobro kuha in peče. 

»Mama vse naredi tako dobro, da bi težko izbrala le eno stvar,« pove Julija in doda, da si je njena mama nabrala ogromno kilometrine že samo zaradi dejstva, da je pri hiši kar sedem otrok, kar je pomenilo veliko brbotajočih loncev na štedilniku. Veliko pa je tudi pekla, saj je z veseljem sodelovala pri raznih krajevnih dogodkih in proslavah, na katerih so udeležence pocrkljali tudi z domačim pecivom.

»Mama je mojstrica za piškote, dobro speče tudi kakšno torto. Že zelo zgodaj pa je tudi nam otrokom pustila, da smo ji pomagali v kuhinji. Seveda če je kdo želel, saj nas nikoli ni silila v nič. Nad pomaganjem v kuhinji smo bili bolj navdušeni kot nad kakšnim drugim opravkom, saj smo lahko na koncu za nagrado polizali sklede, ko smo delali pecivo,« pripoveduje Julija.

Mateja J. Potočnik
Svojo prvo torto je Julija spekla, ko je bila stara enajst let.

Družinska dediščina receptov

Svojo prvo torto je spekla, ko je bila stara enajst let. Namenjena je bila za pet let mlajšega bratca. »Bila je čista klasika, ki se ne more ponesrečiti: klasična nutellina torta z banano. Verjetno je bila dobra, jo je pa v vsakem primeru zmanjkalo v rekordnem času, glede na to, koliko nas je bilo doma,« se smeji Julija, ki je recept našla v mamini knjigi.

V tistih časih je imela skoraj vsaka gospodinja zvezek, v katerega je zapisovala svoje najljubše recepte. V maminem je tudi jogurtova torta z gozdnimi sadeži, ki je tako dobra, da jo Julija z veseljem pripravlja še zdaj in jo je vključila celo v ponudbo svoje slaščičarne.

Cene je verjel, da sem dovolj dobra

Da imata danes svojo slaščičarno, je v veliki meri zaslužen Cene. »Je človek, ki pri vsaki stvari, ki se je loti, ni zadovoljen s povprečnim. Vedno poskusi motivirati tudi ljudi okoli sebe. Seveda jaz nisem bila izjema. Kadar je meni malce manjkalo, je on verjel za dva in mi dal vedeti, da sem dovolj dobra tudi za kaj zahtevnejšega. Že odkar se poznava, veliko kuhava in pečeva skupaj. Cene je poskusil veliko mojih kreacij. Najraje ima nove. In v hecu pravi, da sem mu uničila življenje, ker se mu zelo težko kje zdi enako dobro, bolje skoraj nikoli,« pripoveduje Julija.

Legendarno slaščičarno v Škofji Loki sta lani prenovila v odličen prostor za kavoljubce, večerna druženja in razvajanje brbončic z Julijinimi kreacijami. Že takoj po odprtju se je dogajalo, da se je vitrina s tortami hitreje praznila, kot jo je bila Julija sposobna polniti.

»Hvaležna sem, da sem našla krasno dekle, ki mi pomaga v slaščičarski delavnici, kjer dela zlepa ne zmanjka. Vsak dan naredimo ogromno slaščic, saj se samo ob koncih tedna proda več kot štiristo kosov,« zadovoljno pove mlada mojstrica, ki, ne boste verjeli, sladkega sploh ne mara preveč. Zgolj občasno ji zadiši kaj čokoladnega. Veliko raje ima slane skutine štruklje, ki so ji najboljši, če so narejeni še na star način –  da se jih zavije v krpo.

gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna

Ekipa

Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba

Mateja J. Potočnik
Jogurtova torta Prevčeve Julije

Jogurtova torta z gozdnimi sadeži (po receptu Julijine mame)

(pečemo v okroglem pekaču premera 20 centimetrov)

Sestavine:

Za biskvit:

  • 2 jajci velikosti M (100 g)
  • 12 g vaniljevega sladkorja
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 20 g sončničnega olja
  • 60 g gladke bele moke

Za sadni disk iz gozdnih sadežev:

  • 375 g zmrznjenih gozdnih sadežev
  • 3 liste želatine
  • sladkor po okusu

Za jogurtovo kremo:

  • 5 listov želatine
  • 225 g navadnega čvrstega jogurta
  • sok pol limone
  • 250 g smetane za stepanje
  • 100 g sladkorja v prahu

Priprava:

1. Sadni disk: pripravimo si okrogel model s snemljivim dnom ali silikonski model premera 18 centimetrov. V posodo za kuhanje stresemo zamrznjene gozdne sadeže in sladkor. Lahko dodamo malo vode. Ko se gozdni sadeži zmehčajo, jih s paličnim mešalnikom spasiramo v gladek pire. Po želji ga lahko precedimo. Medtem namočimo želatino v hladno vodo za deset minut. Ko je vse nared, želatino stopimo v sadnem pireju, a pazimo, da pire ne zavre. Končno zmes vlijemo v model, ki smo ga obložili s peki papirjem, ali v silikonski model. Sadni disk položimo v skrinjo za vsaj štiri ure.

2. Biskvit: pripravimo okrogel pekač premera 20 centimetrov. Namastimo ga in na dno položimo peki papir. Pečico predhodno segrejemo na 170 °C, nato pa se lotimo priprave biskvita. Jajca, vaniljev sladkor in sladkor v prahu stepamo na najvišji hitrosti približno 15 minut oziroma toliko časa, da se zmes podvoji in postane puhasta, nato zmanjšamo hitrost in dodamo olje, zatem pa na rahlo z lopatko primešamo presejano moko. Dobljeno zmes vlijemo v pekač in damo v pečico za 15 min.

3. Jogurtova krema: najprej namočimo želatino v hladno vodo vsaj za 10 minut. Med tem časom v posodi zmešamo jogurt, sladkor in limonin sok. Ko je želatina pripravljena, jo stopimo v kremi. Vse skupaj zmešamo v enotno zmes. Smetano stepemo in še to združimo v kremo. Dobljeno jogurtovo kremo razdelimo na dva dela.

4. Sestava torte: pripravimo si okrogel pekač premera 20, v katerega vstavimo acetatno folijo, če jo imamo, ni pa potrebno. Na dno pekača položimo biskvit, nato pa čez prelijemo polovico jogurtove kreme, za 10 minut položimo v skrinjo, da se krema začne trditi. Potem na sredino položimo sadni disk iz gozdnih sadežev, nato pa čez prelijemo preostanek jogurtove kreme. Torto postavimo v hladilnik vsaj za dve uri. Ko je pripravljena, jo po vrhu namažemo z marmelado iz gozdnih sadežev in okrasimo po navdihu.

Zanimivosti

telovadba, motivacija
Za več motivacije

V vsakdan preprosto vključite telesno aktivnost

Limone
Brezhibna oblačila

Trik z limono bo rešil vaše majice pred madeži deodoranta

krema za roke, nega rok
Brez gub in starostnih peg

Nasveti za mladostno kožo, ki jim morate slediti vsak dan

1aaafinal1AAA1final_LOW
Zanimivosti

Idilično bivanje ob vznožju Šmarne gore

spanje
Spočiti in naspani

Izločite najpogostejše motilce spanca

Cvrtje, krofi
Odpadki

Kaj boste storili z oljem, ki bo ostalo po cvrtju krofov?