Težko dostopen teren

Foto in video: Ogenj na Hrvaškem neusmiljen, požar na območju Smokovića naj bi bil podtaknjen

D.K.
2. 8. 2024, 07.48
Posodobljeno: 2. 8. 2024, 16.03
Deli članek:

V Dalmaciji se gasilci še naprej borijo z ognjenimi zublji. Požar, ki je v torek zvečer izbruhnil v Tučepih pri Makarski, je še vedno aktiven, prav tako požar v Vrsinah nad Segetom pri Trogirju, požar pa gasijo vse razpoložljive gasilske sile na terenu in piloti v zraku. Novi dokazi kažejo, da je bil požar, ki je izbruhnil v sredo v območju Smokovića ,verjetno podtaknjen.

Vatrogasci Makarska
Gasilci se borijo proti ognjenim zubljem že več dni.

Hrvaški gasilci se v Dalmaciji že četrti dan spopadajo z obsežnimi požari. Gori na zelo nedostopnem terenu, vendar naseljena območja niso ogrožena. Na pomoč v Dalmacijo so napoteni gasilci drugih delov Hrvaške, in sicer iz Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske in Varaždinske županije. Gasilci in oprema so nameščeni v Gasilskem domu v Vučevici, od koder jih po potrebi razporejajo na posamezna požarišča, poroča HRT.

V jutranjih urah smo že poročali, da dva velika požara v Splitsko-dalmatinski županiji, v Tučepih in v Vrsinah pri Trogirju, še nista pogašena. Prav tako si gasilci še vedno zelo prizadevajo zaustaviti požar, ki je zajel krajinski park Biokovo, kjer so zagoreli avtohtoni dalmatinski borovci, "stoletni gozd", kot pišejo hrvaški mediji, "najlepši del" naravnega parka Biokovo. Ogenj je zajel okoli 100 hektarjev površin.

Kot so opoldne poročali hrvaški mediji, je stanje na terenu v PP Biokovo veliko boljše, kot je bilo. Odprtega ognja do pred časom ni bilo, požar je izbruhnil v samem požarišču, vendar so robovi popolnoma pogašeni in dima ni več, poroča HRT. "Vse skupaj je bilo videti apokaliptično, a ko sta se gost dim in pegasto sonce razkadila, je postalo jasno, da razmere niso tako hude," je dejal direktor PP.

Požar v Tučepih je izbruhnil v torek, v njem pa je pogorelo več kot 400 hektarjev površin. Nenamerno ga je povzročil čebelar, zaradi česar je policija proti njemu vložila kazensko ovadbo. Včeraj je pri gašenju sodelovalo skupno 260 s 60 gasilskimi vozili. Poleg kopenskih sil sta požar čez dan gasili še dve gasilski letali Canadair. Kot so danes okoli 13.oo poročali hrvaški mediji, je trenutno v Tučepih na terenu 306 gasilcev s 77 vozili s celotnega območja Splitsko-dalmatinske županije, na pomoč pa so jim priskočili tudi kolegi iz notranjosti Hrvaške.

Stjepko Maršić, namestnik poveljnika Prostovoljnega gasilskega društva Podgora, je za Index.hr opisal trenutno stanje na pogorišču med Tučepom in Makarsko. Pravi, da skušajo gasilci s pomočjo kanaderjev ukrotiti požar, ki se širi proti botaničnemu vrtu in Kotišini.

Še vedno je aktiven požar v Vrsinah pri Trogirju, ki je izbruhnil v sredo. V četrtek ga je gasilo okoli 150 gasilcev s približno 40 gasilskimi vozili, pa tudi air tractorji in kanaderji. Po navedbah gasilcev je pogorelo okoli 500 hektarjev nizkega rastlinja in borovega gozda, največja ovira pri gašenju pa je nedostopen teren. Danes se z ognjenimi zublji na tem območju bori 99 gasilcev s 30 vozili. Veliko težavo pa jim predstavlja nedostopen teren, požarna fronta pa je trenutno dolga že več kot 18 km.

Goran Slatina, poveljnik DVD Marina, je za Dalmacija Danas povedal, da razmere pri Vrsinu na trogirskem območju niso dobre. "Razmere niso najboljše. Pri gašenju nam pomagajo kanaderji, štirje kanaderji so občasno na terenu. Gori v vasi Jajići, ogenj pa se hitro širi proti Bristivici, proti Blizni Gornjoj," je dodal poveljnik.

Novice prihajajo tudi iz območja Smokovića, kjer je požar prav tako izbruhnil v sredo. Zadarska policijao preiskuje moškega, ki je bil prijet zaradi suma požigalstva. Požar se je od srede razširil na skupno površino že več kot tisoč hektarjev. Po rezultatih pregleda pogorelih površin je požar izbruhnil na odprtem območju med Donjo Murvico in južnim delom Smokovičev, na območju Opačići.V požaru je zgorelo več lesenih barak, počitniških prikolic, osebnih vozil in mopedov, štirikolesnik in prikolica. Prizadeta je bila tudi manjša vikend hiša v Smokoviću, okoli 150 oljk v treh oljčnih nasadih ter suha trava in nizko rastlinje.

Požar so pogasili gasilci JVP Zadar s pomočjo pripadnikov drugih gasilskih enot z več gasilskimi vozili in s pomočjo gasilskih letal. Gasilci in policija so evakuirali ljudi, ki so se zadrževali na tem območju.

Piloti protipožarnih letal so od torka opravili okoli 200 ur poletov, kar je toliko kot v celotni lanski poletni sezoni, je v četrtek za HTR izpostavil poveljnik posebne gasilske enote Krešimir Ražov. Letos so skupno opravili 350 ur poletov, kar po njegovih ocenah kaže, da bo šlo za rekordno sezono.

Vatrogasci - 193
Požar v Vrsinah pri Trogirju.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste