Ta vsakdanja rastlina skriva presenetljive koristi za zdravje
Tokrat pišemo o zelišču, ki skorajda ne sme manjkati na domačem vrtu. Peteršilj je klasična začimba v juhah, solatah, omakah, prilogah in drugih jedeh, pa še zdrav je.

Pravzaprav je ena od osnovnih sestavin domače kulinarike, podobno kot korenje. Vrtičkarji oba posevka običajno sejejo hkrati, a je kalilna doba precej dolga, od 14 do 21 dni. Vendar nato peteršilj hitro raste in lahko uporabljamo že mlade rastlinice, ki jih trgamo vse od marca do zime.
Cela vrsta vitaminov
Peteršilj je izjemno bogat z vitamini. Vsebuje veliko vitamina C, samo v listih ga je do dvainpolkrat več kot v limoni, še več pa v koreniki. Vsebuje tudi vitamine A, B in K ter minerale, kot so kalij, kalcij, magnezij in železo.
Ne pozabimo na aromatična olja in flavonoide. Olja nevtralizirajo delovanje škodljivih kemijskih snovi, ki nastanejo ob kajenju, in ščitijo pred rakom, flavonoidi pa delujejo kot antioksidanti in varujejo pred negativnimi učinki prostih radikalov v telesu.

V peteršilju so tudi protivnetne snovi, ki preprečujejo pojav prehlada in gripe, folna kislina in še bi lahko naštevali. Naj omenimo, da so Egipčani peteršilj uporabljali za zdravljenje ledvic in sečil, z njim so blažili znake revme, oteklih nog in bolezni jeter.
Naravni diuretik
Peteršilj je znan naravni diuretik, učinki se pokažejo že po zaužitju 25 gramov svežega zelišča. Včasih so ga uporabljali za zdravljenje protina, proti zastajanju vode v telesu in ob oslabljenem delovanju ledvic. Dokazano pa varuje tudi jetra. Posebno moč mu pripisujejo pri zdravljenju vnetij sečnih poti in mehurja, pomagal naj bi tudi odpravljati ledvične kamne.

Pomoč pri slabokrvnosti
Strokovnjaki so z raziskavami potrdili, da je v 25 gramih peteršilja več železa kot v 200-gramskem svinjskem zrezku. K temu verjetno pripomorejo velike količine folne kisline; ta je pomembna za tvorbo rdečih krvničk in vitamina C, ki izboljšuje vsrkavanje železa. Zdravilci peteršilj priporočajo tudi kot krepčilo telesa za starejše in tiste, ki so premagali kakšno resnejšo bolezen. Veljalo naj bi, da ljudje ob rednem uživanju peteršilja postanejo bolj vitalni in vedri.
Zdravilna moč peteršilja
Poleg prehranske vrednosti ima peteršilj tudi pomembne zdravilne učinke. Njegova eterična olja, predvsem apiol in miristicin, delujejo antiseptično in pomagajo pri lajšanju prebavnih težav, kot so napenjanje, vetrovi in počasna prebava. Peteršiljev čaj ali sok blaži krče v prebavilih in spodbuja izločanje žolča, kar prispeva k boljšemu delovanju jeter in presnove maščob. Prav tako pomaga uravnavati menstrualni cikel in lajšati menstrualne bolečine, saj spodbuja prekrvavitev medeničnih organov.
Peteršilj se uporablja tudi zunanje – obkladki iz svežih listov pomirjajo pike insektov, blažijo otekline in osvežujejo utrujeno kožo. Zaradi vsebnosti klorofila deluje kot naravni osvežilec daha in čistilec krvi. Redno uživanje peteršilja tako ne pripomore le k boljšemu zdravju notranjih organov, temveč tudi k lepši koži in bolj svežemu videzu.
E-novice · Zdravje
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se