Po pravilih?

Biološka moška bosta na olimpijskih igrah boksala z ženskami

M.G.
30. 7. 2024, 09.23
Posodobljeno: 30. 7. 2024, 09.30
Deli članek:

Dve boksarki, ki sta imeli prepoved nastopanja na svetovnem prvenstvu, ker sta veljali za biološka moška, sta dobili zeleno luč za nastop na olimpijskih igrah kot ženski, piše Daily Mail.

Profimedia
Imane Khelif (na desni) je že nastopila na olimpijskih igrah v Tokiju leta 2020.

Ali se z nastopom alžirske boksarke Imane Khelif in Tajvanke Lin Yu-Ting na olimpijskih igrah v Parizu obeta nov škandal? Očitno se Mednarodnem olimpijskemu komiteju (MOK) vse zdi popolnoma regularno, saj pravijo, da obe izpolnjujeta kriterije za nastop in bosta lahko boksali med ženskami v naslednjih dneh. A vendarle je situacija vsaj malo sporna, saj sta obe bili diskvalificirani iz svetovnega prvenstva v boksu za ženske lanskega marca v Indiji zaradi vprašanja njunega biološkega spola. Po odrejenih DNK testih se je izkazalo, da sta obe pravzaprav biološka moška.

Umar Kremlev, predsednik Mednarodne boksarske zveze (IBA), pravi, da so "odkrili športnice, ki so poskušale zavajati kolegice in se pretvarjati, da so ženske." S tem je pravzaprav imel v mislih ravno Khelifovo in Yu-Ting. Ker pa je organizaciji IBA bila odvzeta pravica do vodenja olimpijskih boksarskih dogodkov, pravila MOK-a pa veljajo za bolj ohlapna, bosta obe omenjeni boksarki očitno lahko nastopili. Tiskovni predstavnik MOK je dejal: "Vsi športniki, ki sodelujejo na boksarskem turnirju, se držijo tekmovalnih pogojev in pravil vstopa ter vseh zdravstvenih predpisov."

Nekdanji boksar Barry McGuigan iz Severne Irske, je situacijo opisal kot "šokantno" in dejal "Šokantno je, da jim je dejansko dovoljeno priti tako daleč, kaj se dogaja?", ameriška plavalka Nancy Hogshead, ki je osvojila tri zlate medalje na igrah leta 1984, pa je dejala, da bo ideologija spola "ubila ženske". Mehičanka Brianda Tamara pa je opisala lansko lastno izkušnjo dvoboja s Khelifo. "Ko sem se borila z njo, sem bila izven sebe," je zapisala na platformi X. "Njeni udarci so me zelo boleli, mislim, da se še nikoli nisem tako počutila v svojih 13 letih boksanja. Hvala bogu, da sem tisti dan ušla iz ringa, in še dobro, da so končno razumeli," je dejala glede takratne diskvalifikacije Khelife.

Profimedia
Tajvanka Lin Yu Ting za katero se je po DNK analizi izkazalo, da je biološko moški.
Imane Khelif iz Alžirije in Lin Yu-Ting iz Tajvana bosta tako očitno le lahko tekmovali v ženskem olimpijskem boksu – kljub temu, da sta bili lani diskvalificirani zaradi kromosoma XY, moškega fenotipa. Spomnimo se, da imajo moški – kakor koli že se identificirajo – udarec s pestjo za 162 odstotkov močnejši od žensk. Khelif, poltežka kategorija, naj bi se v četrtek pomerila z Italijanko Angelo Carini, medtem ko bo Yu-Ting, peresnokategornik, v akciji v petek.

Estrada

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

nina donelli 2
Zdaj je znano!

Noseča Nina Donelli prvič razkrila svojega partnerja, gre za znanega slovenskega športnika

Zanimivosti

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast