Protiteroristična operacija

V Belgiji aretirali sedmerico, osumljeno načrtovanja terorističnega napada

S.R.
25. 7. 2024, 19.13
Posodobljeno: 25. 7. 2024, 19.13
Deli članek:

Belgijska policija je danes v okviru obsežne protiteroristične operacije v različnih delih države aretirala sedem osumljencev, ki naj načrtovali teroristični napad.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Belgijski organi pregona so z informacijami o operaciji zaenkrat še skopi. Osumljenci naj bi bili povezani s terorističnimi organizacijami, a zaenkrat še ni znano, kaj je bila tarča napada, ki naj bi ga načrtovali. Kot so po poročanju nemške javne radiotelevizije Deutsche Welle pojasnili na belgijskem državnem tožilstvu, so posamezniki osumljeni »sodelovanja v dejavnostih teroristične skupine, financiranja terorizma in načrtovanja terorističnega napada.« Potrdili so, da »specifične tarče napada« še niso ugotovili. Osumljence so že zaslišali, o priporu pa bo odločil preiskovalni sodnik.

Belgijska policija naj bi sicer v okviru operacije izvedla racije na 14 domovih v različnih delih Belgije, in sicer v Bruslju, Antwerpnu, Liegu in Gentu ter še nekaterih drugih mestih.

Zaenkrat prav tako še ni znano, ali so aretacije povezane z olimpijskimi igrami, ki se v Parizu začnejo jutri. V Belgiji so sicer že lanskega oktobra, ko sta v terorističnem napadu v Bruslju umrla švedska državljana, splošno stopnjo ogroženosti zaradi nevarnosti terorističnega napada dvignili na tretjo od štirih stopenj, kar pomeni »možno in verjetno« grožnjo, medtem poroča časnik Brussels Times. Ta stopnja ogroženosti bo veljala najmanj do konca septembra.

Aretacije, povezane s terorizmom, so danes istočasno potekale tudi v nekaterih drugih evropskih državah, tako kaže, da je šlo za usklajeno akcijo. V Parizu so denimo aretirali 18-lenika, ki naj bi skupaj z moškim, ki ga je policija pridržala v torek, nameraval izvesti napad med olimpijskimi igrami. Te se bodo v petek začele z otvoritveno slovesnostjo zunaj stadiona, na kateri se bodo športniki s čolni podali po Seni, več sto tisoč ljudi pa naj bi jih spremljalo z obrežja reke, poroča STA. Francija je že marca dvignila stopnjo teroristične ogroženosti na najvišjo, v mestu pa je prisotnih več deset tisoč policistov in vojakov, ki bodo skrbeli za zaščito približno 10.500 športnikov iz več kot 200 držav.

Estrada

monika avsenik pl
Pevka, učiteljica, fotografinja

Monika Avsenik spregovorila o bremenu, ki ga nosi njen priimek, in enem od bolj bolečih trenutkov v karieri

jodie foster
V eni sezoni

Seriji Shogun rekordnih 18 emmyjev

dominik bagola
Dominik Bagola - Balladero

Letos so ga presenetile lastovke, v spominu ima še kačo

andrej hofer
Konec poletja

Kaj znanega voditelja spravi v manjši obup

matjaž javšnik
Srce je dobro

Matjaž Javšnik se ne more zrediti

sveča, prometna nesreča
Smrt glasbenega pionirja

Poslovil se je legendarni slovenski glasbenik "Zoran, za prijatelje tudi Crni"

Zanimivosti

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast

kotna sedežna garnitura
Vsestransko uporabne

Poznate vse prednosti kotnih sedežnih garnitur?

renato-volker
Gejevski aktivist, komik, šank filozof

Hiral na mariborski onkologiji, dobil videnje in začel pisati

jedilno olje
Reckiliramo

Kaj storite z oljem, ki ostane po koncu priprave obroka?

cedevita-olimpija, basket-preparty
1. oktober

Vsi v Stožice na nepozaben spektakel!