Na Donalda Trumpa

Poskus atentata pretresel svet: Golob napad ostro obsodil, Janša moli za predsednika Trumpa

D.K./STA
14. 7. 2024, 18.59
Posodobljeno: 14. 7. 2024, 19.21
Deli članek:

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je bil v soboto žrtev poskusa atentata. Med njegovim predvolilnim zborovanjem na podeželju ameriške zvezne države Pensilvanija ga je poskušal ubiti 20-letni strelec in ga pri tem zadel v uho. Napadalca je tajna služba ubila, poleg njega je umrla še ena oseba.

Profimedia
Takoj po streljanju so ga obkolili varnostniki in odpeljali z odra, še prej pa je povedal svoje do konca!

Trump je v soboto govoril na predvolilnem zborovanju v mestu Butler v Pensilvaniji, ko je odjeknilo več strelov. Republikanski kandidat za predsednika ZDA se je takoj prijel za desno uho, kamere pa so pokazale, da pri ušesu krvavi. Agenti tajne službe so skočili na oder, obkolili Trumpa in ga odvlekli stran, on pa je v zrak kljubovalno dvignil pest. Po streljanju je na prizorišču zborovanja nastala panika in ljudje so se razbežali na vse strani. Mikrofon je bil še vedno vključen, ko so agenti tajne službe obkrožili Trumpa, ki jih je zaprosil, naj mu dovolijo, da si znova natakne čevlje.

Med poskusom atentata je bila poleg napadalca ubita še ena oseba, ki se je udeležila zborovanja, dve pa sta bili huje ranjeni. Trumpa je krogla oplazila po desnem ušesu. Tajna služba je kasneje sporočila, da je Trump na varnem, kar je kasneje tudi potrdila njegova predsedniška kampanja, ki je dodala, da so ga pregledali v bližnji bolnišnici.

FBI napad obravnava kot poskus atentata

Ameriški preiskovalni urad FBI je v soboto potrdil, da je šlo pri sobotnem napadu na predsedniškega kandidata republikancev za poskus atentata. Pojasnili so, da je strelec večkrat streljal proti odru z dvignjenega položaja zunaj zavarovanega območja, preden so ga agenti "nevtralizirali".

Našli material za izdelavo bombe

Strelca so identificirali kot 20-letnega Thomasa Matthewa Crooksa iz Bethel Parka v Pensilvaniji. Njegov motiv ostaja neznan, po navedbah FBI pa ni dokazov, da bi šlo za kaj drugega kot osamljenega strelca. Pentagon je kasneje sporočil, da strelec nima vojaškega ozadja. Vozilo je bilo parkirano v bližini prizorišča predvolilnega zborovanja v Butlerju. Podoben material so našli tudi na domu 20-letnika. Pri tem niso pojasnili, za kakšen material gre. Časnik New York Times je poročal o dveh eksplozivnih napravah v avtu strelca in eni na njegovem domu. Televizija CNN pa o eksplozivnem materialu in drugih delih za izdelavo bombe.

Tajna služba ZDA je danes zanikala, da je zavrnila prošnjo za dodatno varovanje Trumpa pred dogodkom v Pensilvaniji. Zaradi povečanega tempa potovanj v času kampanje so namreč dodali varnostne vire, tehnologijo in zmogljivosti.

Trump se je oglasil kmalu po napadu in dejal, da je neverjetno, da se lahko kaj takega zgodi v ZDA. "O strelcu, ki je mrtev, ni nič znanega. Ustreljen sem bil z nabojem, ki je prebil zgornji del mojega desnega ušesa. Nemudoma sem vedel, da je nekaj narobe, ker sem slišal šum, strele in takoj občutil naboj skozi kožo. Bilo je veliko krvi in sem se zavedel, kaj se dogaja. Bog blagoslovi Ameriko," je sporočil. Dan po napadu pa je v odzivu pozval Američane, naj ostanejo enotni in da ne dovolijo zmage zlu. Podobno je sporočila njegova soproga Melania, ki je ob tem označila strelca za pošast.

Ameriški predsednik in Trumpov tekmec na novembrskih predsedniških volitvah Joe Biden je nemudoma ostro obsodil napad in ga označil za bolnega. "Ne smemo dovoliti, da se to dogaja. Ne smemo biti takšni. Takšno politično nasilje v ZDA je nezaslišano in ga morajo vsi obsoditi," je dejal v nagovoru Američanom. Sicer pa Biden in podpredsednica ZDA Kamala Harris redno dobivata informacije glede izsledkov preiskave. Ameriški predsednik pa bo še danes podal novo izjavo za medije.

Nacionalni odbor republikanske stranke je po poročanju televizije CNN kasneje sporočil, da bo nacionalna konvencija za potrditev Trumpove predsedniške kandidature v Milwaukeeju potekala v skladu z urnikom. Začela se bo v ponedeljek, Trump pa bo na koncu v četrtek sprejel nominacijo.

Poskus atentata je povzročil šok v ZDA in drugod po svetu

V ZDA so ga obsodili vsi ameriški politiki ne glede na stranko. Med prvimi so ga obsodili bivši predsedniki Bill Clinton, Barack Obama in George Bush mlajši. Vendar pa so nekateri republikanski politiki za atentat že začeli obtoževati demokrate.

Šok ob napadu so danes izrazili številni svetovni voditelji. Med njimi je bila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je tako kot ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon poudarila, da je nasilje v kakršnikoli obliki nesprejemljivo.

"Pretreseni smo zaradi poskusa atentata v ZDA. Donaldu Trumpu in njegovi družini pošiljamo najboljše želje. Politično nasilje v kakršni koli obliki je nesprejemljivo. V mislih smo z žrtvami, njihovimi družinami in ameriškim ljudstvom," so zapisali na straneh zunanjega ministrstva RS.

Na vladnem profilu na družbenem omrežju X pa so zapisali, da premier Robert Golob ostro obsoja napad na nekdanjega predsednika. "V demokratičnih družbah ni prostora za politično nasilje. Vesel sem, da gospod Trump ni bil resno poškodovan, družini nedolžne žrtve pa izrekam sožalje."

Po napadu na Trumpa se je odzval predsednik SDS Janez Janša, ki je spet napačno poimenoval Trumpa, saj ga je označil za predsednika ZDA, ne kot kandidata za predsednika.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pred tem sporočila, da jo je napad globoko šokiral, in menila, da smo priča nesprejemljivemu nasilju nad političnimi predstavniki. Politično nasilje so kot nesprejemljivo označili tudi drugi svetovni voditelji in Trumpu zaželeli hitro okrevanje.

Odzvala se tudi Rusija

Zunanje ministrstvo je ZDA svetovalo, naj proučijo svojo politiko spodbujanja sovraštva, in dodala, da bi sredstva, ki jih dajejo Ukrajini, mogoče morale nameniti financiranju policije. Kremelj pa je obsodil politično nasilje.

Poskus atentata na Trumpa je prvi poskus atentata na ameriškega predsednika - na položaju ali bivšega - po letu 1981, ko je John Hickley v Washingtonu skušal ustreliti Ronalda Reagana.

Zadnji uspešen atentat na ameriškega predsednika se je zgodil 1963, ko je bil v Dallasu ubit demokrat John F. Kennedy. Njegov brat Robert Kennedy je bil ustreljen leta 1968 med predsedniško kampanjo.

Estrada

monika avsenik pl
Pevka, učiteljica, fotografinja

Monika Avsenik spregovorila o bremenu, ki ga nosi njen priimek, in enem od bolj bolečih trenutkov v karieri

jodie foster
V eni sezoni

Seriji Shogun rekordnih 18 emmyjev

dominik bagola
Dominik Bagola - Balladero

Letos so ga presenetile lastovke, v spominu ima še kačo

andrej hofer
Konec poletja

Kaj znanega voditelja spravi v manjši obup

matjaž javšnik
Srce je dobro

Matjaž Javšnik se ne more zrediti

sveča, prometna nesreča
Smrt glasbenega pionirja

Poslovil se je legendarni slovenski glasbenik "Zoran, za prijatelje tudi Crni"

Zanimivosti

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast

kotna sedežna garnitura
Vsestransko uporabne

Poznate vse prednosti kotnih sedežnih garnitur?

renato-volker
Gejevski aktivist, komik, šank filozof

Hiral na mariborski onkologiji, dobil videnje in začel pisati

jedilno olje
Reckiliramo

Kaj storite z oljem, ki ostane po koncu priprave obroka?

cedevita-olimpija, basket-preparty
1. oktober

Vsi v Stožice na nepozaben spektakel!