Približno tretjina študentov vsak teden je hitro hrano, kot so hamburgerji
Za študente je novo študijsko leto začetek novih izzivov in priložnosti. Srečujejo se s številnimi spremembami.

Pravilna prehrana je ključna za ohranjanje energije, zdravja in osredotočenosti med intenzivnim študijskim procesom. To ni vedno preprosto, še posebej, če študij pomeni selitev od doma in mamina kuhinja in domač hladilnik postaneta le še razkošje za vikend.
Podatki kažejo, da se študentje prehranjujejo precej enolično, jedo kalorično in neuravnoteženo hrano, navadno bivajo v študentskih središčih, daleč stran od domače kuhinje, precej so odvisni od gostinske ponudbe, redki pa si sami pripravljajo obroke.
Redno uživanje tovrstne energijsko bogate, a hranilno revne hrani v kombinaciji s pomanjkanjem telesne dejavnosti pomembno prispeva k naraščajočemu trendu pretirane telesne mase, debelosti in drugih kroničnih nenalezljivih bolezni med mlajšo odraslo populacijo.
Dober tek, študent!
V okviru projekta Dober tek, študent!, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, se je oblikoval sistem označevanja prehransko ustreznejše ponudbe s simbolom »Prava izbira«. Ta študentom omogoča lažjo prepoznavnost zdravih in uravnoteženih študentskih obrokov. Simbol, ki ga podeljuje Nacionalni inštitut za javno zdravje skupaj s Turistično gostinsko zbornico Slovenije, študentom zagotavlja, da je njihov obrok količinsko in energijsko primeren, ima uravnoteženo sestavo in je ustrezno pripravljen. Simbol lahko pridobijo tudi ponudniki, ki niso del subvencionirane študentske prehrane.
Študentje si želijo prihranek časa, nizko ceno in okusen obrok, temu pa se prilagaja tudi ponudba.
Država v okviru gostinske ponudbe sicer zagotavlja študentom subvencionirano študentsko prehrano, ki ima mnogo prednosti, vendar je ta bolj socialni kot pa zdravstveni ukrep. Še vedno se marsikdo ne zaveda, da lahko način prehranjevanja in sama hrana ogrožata naše zdravje ali pa ga krepita in posledično izboljšujeta kakovost življenja. Čeprav v zadnjih letih beležimo večje zanimanje za zdravo prehrano in večjo ozaveščenost, večina študentov še vedno ne sledi temu trendu.

»Problem je predvsem, da je vodilo finančni interes in država večinoma sofinancira gostince namesto javnih kuhinj, kjer se lažje sledi načelom zdrave prehrane. Poleg tega merila v javnih razpisih za izbor ponudnikov še vedno ne posvečajo toliko pozornosti kakovosti ponudbe. Cena je pri finančno občutljivih študentih pomembna, vendar pa lahko ponudnik, ki ponuja kakovostno slabšo in cenovno dostopnejšo hrano, v skupnem seštevku na razpisu zbere več točk kot ponudnik, ki se trudi s kakovostno ponudbo in ima nekoliko višje postavljeno ceno. Kakovost pri končnem seštevku še vedno nima večjega pomena,« opozarja dr. Matej Gregorič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje in dodaja: »S projektom Dober tek, študent! smo se te problematike lotili tudi tako, da smo zainteresiranim ponudnikom ponudili dodatna znanja iz priprave zdravih obrokov v obliki delavnic in priročnika ter jim v nadaljevanju omogočili označevanje prehransko ustreznejše ponudbe s simbolom Prava izbira. Ta omogoča lažjo prepoznavo ponudbe, ki je bila strokovno preverjena po več merilih uravnoteženega in kakovostnega obroka, ponudniku pa večjo prepoznavnost in dodatne točke na razpisu.«
Jesti zdravo in uravnoteženo je lahko preprosto
Na Zvezi potrošnikov Slovenije poudarjajo, da moramo pri prehranjevanju upoštevati nekaj osnovnih prehranskih vodil. Med njimi sta ustrezna sestava in prava velikost obrokov, saj s tem preprečimo prenajedanje in neželeno povečanje telesne mase. Na ZPS so tudi v preteklosti že izvedli pregled ponudbe subvencioniranih študentskih obrokov, tudi s pomočjo kemijskih analiz, in rezultati niso bili obetavni. Ti so pokazali, da študentski obroki pogosto niso uravnoteženi, vsebujejo preveč maščobe in soli ter hkrati premalo zelenjave.
»Zadnji pregled 35 subvencioniranih študentskih obrokov, ki smo ga na ZPS v sodelovanje z NIJZ izvedli v začetku septembra 2023, je razkril, da v glavnih jedeh prevladujejo živila z več ogljikovimi hidrati (ta pomenijo približno 60 odstotkov krožnika), temu sledijo živila z več beljakovinami (približno 25 odstotkov krožnika), najmanj pa je zelenjave (približno 15 % krožnika), kar ni skladno s konceptom zdravega in uravnoteženega krožnika. Zelenjava in sadje, ki bi morala sestavljati polovico glavnega obroka, pogosto nista vključena niti kot dodatni hod. Pri približno tretjini ponudnikov ob glavni jedi namreč študentu nista bila ponujena solata ali sadje, ki bi ju študentski obrok sicer moral vsebovati,« pa je pojasnila Nika Kremić, Zveza potrošnikov Slovenije.
Tudi Študentska organizacija Slovenije si že danes in si bo tudi v prihodnje prizadevala za več zdravih in trajnostnih izbir »na bone«.

»Že danes Študentska organizacija Slovenije izvaja projekt, imenovan Jem zdravo. Študiram s polno paro! s ciljem študentom prijazno in predvsem bolj dostopno približati zdravo življenje in prehranjevanje ter dokazati, da lahko uspešno usklajujejo študij z zdravim življenjem. V okviru projekta bodo tako krovna Študentska organizacija Slovenije kot druge organizacije po Sloveniji skozi celotno leto izvajale različne aktivnosti, s katerimi bodo študentom približale zdravo in trajnostno prehranjevanje,« pa je poudarila Marike Grubar, predsednica Študentske organizacije Slovenije.
Odzivi gostincev na uvedbo simbola Prava izbira pozitivni
Gostinci lahko s svojo ponudbo spodbujajo zdravo življenje. Kot je poudaril Nedeljko Krstić, direktor restavracije Eat Smart, Maribor, je bil odziv študentov, profesorjev in zaposlenih na Tehniški fakulteti v Mariboru na simbol Prava izbira izjemen: Brezplačno usposabljanje, delavnica, praktično in teoretično izobraževanje NIJZ so pripomogli k boljši ozaveščenosti študentov o zdravem prehranjevanju, hkrati pa je naša restavracija Eat Smart s pridobljenim simbolom Prava izbira postala bolj prepoznavna in priljubljena med študenti in profesorjih.
Za pridobitev simbola Prava izbira pa so se odločili tudi v Restavracijah Interspar. »V projekt trdno verjamemo in se počutimo odgovorne, da gostom zagotovimo polnovreden in zdrav obrok. Zagotovo je prednost uporabe simbola v ozaveščanju gostov o pomenu zdravih obrokov in spodbujanju izbire bolj prehransko uravnoteženih jedi. Tako tudi lažje sledimo trendom zdrave prehrane ter gostom omogočamo pestrejšo izbiro jedi,« pa je poudaril Živan Jovanović, vodja Restavracij Interspar.

Izobraževanje, ki je eden izmed pogojev za pridobitev simbola Prava izbira, izvajajo na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Maribor. »Udeležencem želimo predvsem predstaviti preproste rešitve za okusne in zdrave obroke, ki temeljijo na kulinarični dediščini okolja in lokalnih ter sezonskih živilih. NIJZ je za potrebe usposabljanja že pripravil odlično metodologijo - priročnik za pripravo zdravih jedi. Na delavnici bomo nasvete iz priročnika nadgradili z ustreznim stiliranjem krožnikov in vključevanjem aktualnih trendov za zdravo pripravo jedi. Ne nazadnje sta zelo pomembna tudi videz in atraktivnost jedi,« je pojasnila Mojca Polak z Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor.
Kako izbrati zdravo in uravnoteženo glavno jed »na bone«?
Študentom svetujemo, da sledijo petim preprostim pravilom:
- Krožnik naj bo sestavljen iz ene dlani živil z več beljakovinami, ene pesti živil z več ogljikovimi hidrati in dveh pesti zelenjave.
- Namesto jedi, ki vsebujejo mastne mesne izdelke, kot so hrenovke in klobase, raje izbirajte takšne, ki vsebujejo puste kose mesa, kot so piščančje ali puranje prsi brez kože, teletina, mlada govedina.
- Enkrat do dvakrat na teden naj bodo na vašem jedilniku ribe, ki so pomemben vir esencialnih maščobnih kislin. Tako pogosto izberite tudi brezmesni obrok, bogat s stročnicami, kot so na primer fižol, čičerka, grah, leča, soja.
- Izbirajte obroke z živili, ki so vir prehranske vlaknine, na primer polnozrnate testenine, kaše, polnozrnati kruh, stročnice, oreški in semena. Izogibajte se jedem, pripravljenih s cvrtjem ali pečenjem na odprtem ognju. Namesto teh raje izberite obroke, pripravljene po postopku kuhanja, dušenja v lastnem soku ali pečenja v pečici.
- Poiščite ponudnika s simbolom »Prava izbira«, saj simbol zagotavlja, da je obrok prehransko ustreznejši.
E-novice · Zdravje
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se