Češki lastniki

Kdo je odgovoren za prodajo Alpine, ki državo spet prosi za pomoč

R.T.
29. 7. 2024, 09.40
Posodobljeno: 29. 7. 2024, 09.47
Deli članek:

Pred dvema letoma se je država umaknila iz lastništva žirovske Alpine, zdaj tovarna obutve spet potrebuje pomoč. Kdo je odgovoren za prodajo Alpine, ki se je izkazala za slabo?

Bobo
Ko je leta 2022 v Alpino prišel novi lastnik s Češke, so zaposleni, partnerji in lokalna skupnost verjeli njegovim obljubam o rasti poslovanja. Toda te se niso uresničile.

Alpina je septembra 2022 iz Družbe za upravljanje terjatev bank prešla v češke roke. Letos jim je dodatne težave zaradi slabe zimske sezone povzročil še padec povpraševanja na zimski diviziji. Del proizvodnje je zato obstal, vodstvo podjetja pa se je lotilo načrta stabilizacije podjetja. Del proizvodnje iz Slovenije selijo v Bosno in Hercegovino (BiH). Do konca leta naj bi brez dela ostalo okoli 60 ljudi.

Na ministrstvu za gospodarstvo so za necenzurirano.si potrdili, da jih je sredi julija obiskala delegacija vodstva Alpine. Tema sestanka je bila "poizvedba o možnosti pridobitve državne pomoči za gospodarsko družbo v težavah". V imenu Alpine, ki v Sloveniji zaposluje 350 ljudi, sta bila na ministrstvu njena direktorica Amadea Kavčič Jesenovec in finančni direktor Ondrej Vyvoda. Na ministrstvu so pojasnili, da so vodstvu Alpine predstavili možnosti, ki jih predpisuje zakon o pomoči za reševanje gospodarskih družb v težavah (ZPRPGDZT). Ta mehanizem pomoči je namenjen podjetjem, katerih propad bi povzročil velike socialne težave v državi oziroma določeni regiji. Toda obenem so na ministrstvu, ki ga vodi Matjaž Han, poudarili, da na sestanku ni bilo nobenih dogovorov. "Prav tako ministrstvo na podlagi sestanka ne bo izvedlo nobene aktivnosti," so dodali.

Toda pravo vprašanje je naslednje: zakaj se je poslovanje Alpine, ki jo je država že pred časom reševala, po njeni prodaji krepko poslabšalo? Več preberite na spletnem portalu necenzurirano.si.

Estrada

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

nina donelli 2
Zdaj je znano!

Noseča Nina Donelli prvič razkrila svojega partnerja, gre za znanega slovenskega športnika

Zanimivosti

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast