Soglasna odločitev

Vlada v Bruselj pošilja Tomaža Vesela

S.R.
26. 7. 2024, 10.22
Posodobljeno: 26. 7. 2024, 13.49
Deli članek:

Vlada Roberta Goloba je na današnji redni seji odločala o kandidaturi nekdanjega predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela za slovenskega evropskega komisarja. Njegovo kandidaturo so potrdili soglasno.

Simon Pelko
Nekdanji predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel.

Kot je v izjavi za javnost potrdil podpredsednik vlade Matej Arčon, je bila seja, na kateri so soglasno sprejeli kandidaturo Tomaža Vesela za evropskega komisarja, zelo kratka. Ker je premier Robert Golob danes v Parizu, kjer se bo med drugim udeležil slovesnosti ob odprtju olimpijskih iger, je današnjo sejo namreč vodil Arčon. Dejal je, da je trajala vsega nekaj minut, toliko da s o "spili kavo." Odločitev o kandidaturi Vesela tako ni bila težavna.

Arčon je pojasnil še, da gre Veselova kandidatura zdaj najprej v roke pristojnega odbora v državni zbor. Ta bo na kandidaturo podal svoje mnenje, ki pa za vlado ni zavezujoče. Nato bo vlada kandidaturo poslala v Bruselj. Razgovori s kandidati bodo predvidoma nato opravljeni v drugi polovici avgusta, nekje septembra pa se nato pričakujejo še zaslišanja kandidatov v Evropskem parlamentu. "S kandidaturo smo zadovoljni, saj gre za kandidata, ki je zelo kompetenten, verodostojen in ima tudi široko politično podporo," je še dejal Arčon.

Glede vprašanja, zakaj v Bruselj ne pošiljajo tudi kandidature kakšne kandidatke, k čemur je vse države članice EU pozvala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, je Arčon odgovoril, da jim imenovanje zgolj enega kandidata omogoča zakonodaja, saj gre za suvereno odločitev posamezne države.

Si. R.
Matej Arčon

Spomnimo, vlada je po pozivu iz Bruslja na današnji redni seji obravnavala predlog kandidature za evropskega komisarja iz Slovenije. Edini slovenski kandidat je nekdanji predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel.

Sprva se je pričakovalo, da bodo predsednik vlade in ministri o kandidaturi Tomaža Vesela odločali že na sredini seji, a so morali v skladu s slovensko zakonodajo čakali na poziv iz Bruslja, ki ga je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen članicam poslala v četrtek. Vesel je že vse od aprila edini slovenski kandidat za evropskega komisarja po izbiri tako predsednika vlade Roberta Goloba kot stranke Gibanje Svoboda, do njegove kandidature pa nimata nobenih zadržkov niti stranki SD in Levica, ki sta glede tega vprašanja Veselu že izpričali podporo.

Estrada

Z Jasno in glasno!
Z Jasno in Glasno!

Jasna Kuljaj ne more verjeti, da Babić še ni slišal za Brajde!

profimedia-0921615611
Ashley Graham

(Foto) Znana "plus size" manekenka naprej oklevala, potem zablestela v spodnjem perilu

lojzi bobnar 3
Čestitke!

Foto: »Kuku, Anže je tu!«: Lojzi Bobnar iz skupine Il Divji zazibal v tretje

Princ Harry s soprogo Meghan Markle
Kupila hišo na Portugalskem

Ali se princ Harry vrača nazaj v Evropo?

lara-tošić
"Res sem žalostna"

(Video) Čustveno jutro na Radiu 1: Laro Tošić so premagale solze!

One direction
Razbil hotelsko sobo

Znano, kaj je pred smrtjo Liama Payna med klicem v sili operaterjem pojasnil receptor hotela

Zanimivosti

ren_2
Meja

Ren in njegov 2000-letni vpliv na Evropo

pomivalni stroj, kozarci, posoda
Zlata pravila pomivanja posode

To so najpogostejše napake pri pomivanju v pomivalnem stroju

rowenta, sesalnik, rowenta-x-force-flex-13
Zanimivosti

Pripravite svoj dom na jesensko razvajanje

stela-in-nikola
Brez pomoči staršev jima ne bi uspelo

Najstniška starša Stela in Nikola iskreno o veliki odgovornosti

strukturna-baterija-chalmers
Strukturne baterije

Inovacija, ki bi lahko drastično izboljšala svet

kampiranje_1
Za užitek

Začetki kampiranja pred 130 leti