Biografija

Kdo je kandidat za evropskega komisarja Tomaž Vesel

A.S./STA
26. 7. 2024, 10.50
Posodobljeno: 26. 7. 2024, 13.34
Deli članek:

Tomaž Vesel, ki ga je vlada danes potrdila za kandidata za evropskega komisarja iz Slovenije, je slovenski javnosti najbolj znan kot nekdanji predsednik računskega sodišča.

Simon Pelko
Tomaž Vesel

Tomaž Vesel, ki ga je vlada danes potrdila za kandidata za evropskega komisarja iz Slovenije, je slovenski javnosti najbolj znan kot nekdanji predsednik računskega sodišča. Diplomiral je iz prava na Univerzi v Ljubljani, nato pa na Univerzi v Mariboru nadaljeval podiplomski doktorski študij evropskega gospodarskega prava.

Leta 1967 rojeni Grosupeljčan je svojo kariero začel leta 1997 kot svetovalec za javna naročila v vladnem centru za informatiko. Med letoma 1998 in 2000 je bil namestnik predsednika državne revizijske komisije.

Leta 2004 je bil imenovan za prvega namestnika predsednika računskega sodišča, leta 2013 pa je na čelu te ustanove nasledil Igorja Šoltesa. Računsko sodišče je vodil do junija 2022.

Leta 2016 je bil imenovan za predsednika neodvisnega Odbora za revizijo in skladnost pri Mednarodni nogometni federaciji (Fifa).

Funkcija, ki jo je opravljal štiri leta sočasno z nalogami na računskem sodišču, je vključevala nadzor nad skladnostjo Fife s finančnimi predpisi in zagotavljanje preglednosti znotraj organizacije. Ob izteku mandata je za spletni portal N1 pojasnil, da je lahko delo na Fifi dobro usklajeval z delom na računskem sodišču, saj je bilo vsebinsko podobno in je lahko izkoristil svoje izkušnje.

Pred imenovanjem za predsednika neodvisnega Odbora za revizijo in skladnost pri Fifi je bil namestnik vodje mladinske komisije pri Nogometni zvezi Slovenije (NZS), ki jo je takrat vodil sedanji predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin.

Za evropskega komisarja ga je predlagalo Gibanje Svoboda, njegovo kandidaturo so podprli tudi Socialni demokrati in Levica. Danes ga je za komisarskega kandidata potrdila vlada. Kot avtor in predavatelj je objavil več knjig in člankov o revizijskem pravu, upravljanju in javni politiki. Je tudi soavtor knjig o vrtnarjenju Čudoviti vrtovi Slovenije in Trajnice za vse čase ter avtor kuharske knjige Recepti za veselo življenje.

Je strasten vrtnar, njegov vrt pa po poročanju medijev velja za enega najlepših v Sloveniji. Njegova hobija sta tudi nogomet in kulinarika.

S soprogo Gordano ima dva otroka.

Zanimivosti

ren_2
Meja

Ren in njegov 2000-letni vpliv na Evropo

pomivalni stroj, kozarci, posoda
Zlata pravila pomivanja posode

To so najpogostejše napake pri pomivanju v pomivalnem stroju

rowenta, sesalnik, rowenta-x-force-flex-13
Zanimivosti

Pripravite svoj dom na jesensko razvajanje

stela-in-nikola
Brez pomoči staršev jima ne bi uspelo

Najstniška starša Stela in Nikola iskreno o veliki odgovornosti

strukturna-baterija-chalmers
Strukturne baterije

Inovacija, ki bi lahko drastično izboljšala svet

kampiranje_1
Za užitek

Začetki kampiranja pred 130 leti