Dirka po Franciji

Pogačar med najboljšimi, ostaja v skupnem vodstvu

S.R./STA
12. 7. 2024, 17.30
Posodobljeno: 12. 7. 2024, 17.33
Deli članek:

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), ki je današnjo etapo na dirki po Franciji končal na devetem mestu, ostaja v skupnem vodstvu. Slavil je belgijski kolesar Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck).

Profimedia
Tadej Pogačar

Belgijec Jasper Philipsen je zmagovalec 14. etape kolesarske dirke po Franciji, potem ko je na trasi od Agena do Pauja (165,3 km) slavil po sprintu preostanka glavnine. Etapa je bila od samega začetka zelo hitra s številnimi dogodki tako v begu kot v glavnini. Kljub vetru in močnim kolesarjem v ospredju je na koncu pričakovano prišlo do sprinta večjega dela glavnine v Pauju. V mestu pred Pireneji, ki je še 75. leto gostilo bodisi začetek bodisi konec etape na Touru, je imel največ moči v sprintu Philipsen, ki je drugič slavil na letošnjem Touru, skupno pa 48. v karieri.

Okoli 600 m do konca je prišlo do novega padca, a zaostankov zaradi pravila zadnjih kilometrov organizatorji niso pripisali. Nekoliko se je zadržal tudi Danec Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike), a ni bil udeležen v padcu in zaostal 35 sekund. Težavam se je izognil Pogačar, ki je bil z najboljšimi in na koncu sprintal ter osvojil deveto mesto.

Drugi je bil tako kot v četrtkovi etapi Belgijec Wout Van Aert (Visma-Lease a Bike), tretji pa Nemec Pascal Ackermann (Israel-Premier Tech). Sprintal je še en Slovenec Luka Mezgec (Jayco-AlUla), ki je bil 11., potem ko je že pred tem zaostal njegov sprinterski kapetan Nizozemec Dylan Groenewegen.

Na vrhu brez sprememb

V skupnem seštevku kljub stresni etapi ni prišlo do sprememb pri vrhu. Še naprej je v vodstvu Pogačar, ki ima 1:06 minute naskoka pred Belgijcem Remcom Evenepoelom (Soudal Quick-Step) in 1:14 pred Dancem Jonasom Vingegaardom (Visma-Lease a Bike). Vsi ostali zaostajajo že več kot štiri minute.

Pred etapo je odstopil slovenski as Primož Roglič, ki je v četrtek grdo padel. Danes je njegova ekipa Red Bull-BORA-hansgrohe potrdila, da zaradi udarcev in poškodb Kisovčan ne bo startal.

"Sočustvujem z njim, saj je bil res dobro pripravljen, napredoval je iz dneva v dan, kar smo lahko videli v zadnjih dneh," je pred etapo za RTV Slovenija dejal Pogačar.

Med etapo je zaradi covida-19 odstopil devetouvrščeni Španec Juan Ayuso (UAE Team Emirates), s čimer je 25-letnik s Klanca pri Komendi ostal brez pomembnega pomočnika v naslednjih dneh v gorah.

V soboto bo na sporedu prva od dveh zahtevnih pirenejskih etap. Ta bo kolesarje peljala od Pauja do vrha Pla d'Adeta (151,9 km). Premagati bodo morali tri zahtevne klance v zadnjih 80 km, vključno z zadnjim na Pla d'Adet (10,6 km/7,9 %).

Estrada

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

nina donelli 2
Zdaj je znano!

Noseča Nina Donelli prvič razkrila svojega partnerja, gre za znanega slovenskega športnika

Zanimivosti

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast