Poostren nadzor

Inšpektorji nad ponudnike sadja in zelenjave na stojnicah: Tretjina prodajalcev v prekršku

D.K.
10. 7. 2024, 10.41
Posodobljeno: 10. 7. 2024, 10.48
Deli članek:

Inšpektorji so tudi letos pod drobnogled vzeli prodajalce sadja in zelenjave na stojnicah. Poostren nadzor pa so izvedli tudi pri kmetijskih gospodarstvih z lastno proizvodnjo.

Jure Klobučar
Fotografija je simbolična.

Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (IVHVVR) tudi v letu 2024 v okviru koordiniranih nadzorov izvaja nadzor nad stojnicami s svežim sadjem in zelenjavo. Inšpektorji preverjajo sledljivost, ustrezno označenost in kakovost svežega sadja in zelenjave, pa tudi identifikacijo subjektov – registracijo zavezanca, ustreznost higiene in rokovanje z živili.

Od spomladi do 10. julija 2024 so izvedli 87 pregledov

Nadzore so izvajali na stojnicah, ki so se nahajale ob cestah, v trgovskih centrih ali ob njih ter na tržnicah.  Pri 27 pregledih (31 % vseh pregledov), so bile ugotovljene naslednje neskladnosti: pomanjkljiva sledljivost sadja in zelenjave (šest primerov), neustrezna kakovost (dva primera), pomanjkljive označbe kakovostnega razreda, sorte ali porekla (21 primerov), pomanjkljiva higiena (11 primerov) in odsotnost  izjav o obveščanju o zdravstvenem stanju zaposlenih (štirje primeri).

Na podlagi ugotovljenih nepravilnosti so inšpektorji izrekli 17 opozoril po Zakonu o inšpekcijskem nadzoru ter eno odločbo o odpravi nepravilnosti. V skladu z Zakonom o prekrških so izrekli  šest opozoril, izdali štiri plačilne naloge in dve odločbi o prekršku. Preglede bodo inšpektorji nadaljevali tudi v prihodnjih mesecih.

Nadzore prodaje svežega sadja in zelenjave na stojnicah vsako leto skozi sezono ponudbe pridelkov koordinirano opravljajo Finančna uprava RS (FURS), Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (IVHVVR), Urad RS za meroslovje (MIRS), Tržni inšpektorat RS (TIRS), Inšpekcija RS za infrastrukturo (IRSI) in Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo (IRSKGLR).

Nadzor prodaje kmetijskih gospodarstev z lastno proizvodnjo

Kmetijska inšpekcija, Inšpektorata RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo (IRSKGLR) pa je minlu petek in soboto opravila poostren nadzor na tržnicah po celotnem območju države. V nadzoru so inšpektorji preverjali pravilnost prodaje kmetijskih pridelkov končnemu potrošniku s strani subjektov, ki se označujejo kot kmetijska gospodarstva z lastno proizvodnjo.

V okviru inšpekcijskega nadzora je bilo izvedenih 36 nadzorov, pri tem je bilo ugotovljenih 7 nepravilnosti, 10 primerov pa je v fazi ugotovitvenega postopka. Nepravilnosti so se predvsem nanašale na: neoznačenost oz. pomanjkljiva označenost prodajne stojnice;
pridelke je prodajala oseba, ki ni član kmetijskega gospodarstva in zavajajoče ime (d. o. o. – napis kmetija). V desetih primerih poteka postopek ugotavljanja in preverjanja dejanskega stanja na kmetijskih gospodarstvih in v uradnih registrih glede na ugotovitve pri sami prodaji na tržnici, so po nadzoru sporočili inšpektorji.

Kmetijska inšpekcija IRSKGLR izvaja nadzor kmetijskih gospodarstev iz vidika izpolnjevanja pogojev iz Zakona o kmetijstvu in Uredbe o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji; kmetijsko gospodarstvo z lastno proizvodnjo mora ob prodaji potrošniku zagotavljati samo prodajo pridelkov, ki jih proizvedejo na kmetiji. Ob tem kmetijska gospodarstva lahko v okviru dopolnilnih dejavnosti prodajajo tudi lastne izdelke ter pridelke in izdelke iz drugih kmetijskih gospodarstev. Nadzor nad varnostjo, kakovostjo in pravilnim označevanjem živil s strani kmetijskih podjetij in samostojnih podjetnikov (s.p.) pri prodaji pa izvaja Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste