Nejasno stanje

Nasilje in drugi incidenti v zdravstvu so v statistikah zajeti pomanjkljivo

Polona Krušec
26. 9. 2023, 18.30
Posodobljeno: 26. 9. 2023, 18.36
Deli članek:

Ko smo želeli preveriti, koliko nasilništva in druge vrste incidentov je v slovenskem zdravstvu, smo naleteli na oviro. Evidenca omenjenih dogodkov, ki jo izvaja Urad Republike Slovenije za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, je namreč pomanjkljiva – tam zbranih informacij ni mogoče jasneje razdelati.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Konec avgusta je bil na Nevrološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana srednji zdravstveni tehnik nasilen do onemoglega starejšega pacienta. Mediji so poročali, da mu je grozil, da ga bo zadavil, prišlo naj bi tudi do fizičnega nasilja.

UKC Ljubljana je po dogodku sporočil, da se je zdravstveni tehnik verbalno znesel nad bolnikom, ki je bil zmeden in je s svojimi dejanji ogrožal lastno varnost, sumov fizičnega nasilja zaposlenega nad bolnikom ter sumov groženj pa niso potrdili. Morebitne tovrstne sume bo v sklopu podane ovadbe zaradi suma kaznivega dejanja v nadaljevanju obravnavala policija, so povedali. Zaradi ugotovljenega verbalnega nasilja so za zaposlenega izdali predlog opozorila pred izredno odpovedjo delovnega razmerja, so še pojasnili v ljubljanskem kliničnem centru.

Dušenje psihiatričnega bolnika

To je le eden od nedopustnih nasilnih dogodkov, usmerjenih v bolnike oziroma uporabnike institucionalnega varstva preteklega poletja. Pred kratkim je namreč odmeval še primer nasilja nad oskrbovanko Doma starejših občanov Trebnje, ki ga je povzročila dijakinja, ki je tam opravljala počitniško delo. V začetku poletja pa je javnost pretresla informacija, da naj bi se nasilje dogajalo tudi na Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana, kjer naj bi med drugim nekdo od zaposlenih z blazino dušil pacienta, mediji so poročali tudi o zlomu roke pacientki, ker je bila vanjo uperjena fizična sila nekoga od zaposlenih.

Zgodb o nasilju v omenjeni zdravstveni ustanovi naj bi bilo še več. Posameznim medijem naj bi se namreč javile žrtve nasilja, njihovi svojci ali celo zaposleni v psihiatrični kliniki, ki so bile priče tovrstnih incidentov. Na zaključke – kaj se je v resnici dogajalo – bo treba počakati na sklepe zdravstvene inšpekcije in policije; oba organa se namreč s preiskavo še ukvarjata.

Kaj storiti, če se zgodi nam?

Na ministrstvu za zdravje smo preverili, kako naj ukrepa pacient, ki je v zdravstvenem zavodu doživel nasilje. Njihov odgovor je jasen: treba ga je prijaviti policiji. Ob tem so pojasnili še, kakšne sankcije lahko doletijo njegove povzročitelje: »Po 296. členu kazenskega zakonika je nasilništvo kaznivo dejanje, ki se kaznuje z zaporom do treh let.« Če ga pacient doživi, lahko poda tudi »predlog za uvedbo postopka Uradu za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, ki lahko na podlagi 80. oziroma 82. člena zakona o zdravstveni dejavnosti pri izvajalcu zdravstvene dejavnosti uvede upravni oziroma sistemski nadzor, in sicer ga opravi komisija, ki jo imenuje direktor urada«.

So pa dolžni zdravstveni zavodi ministrstvu za zdravje sporočati nasilje, vse druge sume kaznivih dejanj, poleg tega še ostale nevarne dogodke, ki jih Urad Republike Slovenije za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu vodi kot opozorilne nevarne dogodke (OND), med katere spadajo še nepričakovana smrt, večja stalna izguba telesne funkcije pri pacientu, samomor ali poskus samomora bolnika v zdravstveni ustanovi, zamenjava novorojenčka, hemolitična transfuzijska reakcija po transfuziji, kirurški poseg na napačnem bolniku ali napačnem delu telesa. Morajo javiti tudi skorajšnje napake – to so dogodki, ko je bilo tveganje oziroma nevarnost prepoznana in je bil neljubi dogodek prepečen, se ni zgodil.

Samo en incident?

Kot rečeno, nasilništvo spada v sklop sumov kaznivih dejanj. Čudno je, da so v zadnjih osmih letih zavodi, ki delajo na področju zdravstva, poročali samo o enem takem dogodku s tega področja, in sicer leta 2017. Kako je torej mogoče, da sumi nasilja in sumi drugih kaznivih dejanj, ki se nesporno dogajajo, v statistiko niso zajeti?

Težava je, da zdravstveni zavodi oddajajo skupna poročila, iz katerih ni mogoče natančneje razdelati, za kakšen incident gre, tako iz statistik, ki smo jih pridobili, ni mogoče razjasniti, koliko nasilništva, kaj šele sumov na druga kazniva dejanja, so v bolnišnicah in zdravstvenih domovih obravnavali v zadnjih letih. V poročilu urada o OND je to tudi jasno izraženo: »Nekatere bolnišnice so OND-je poročale le kot skupno število in iz prejetih poročil ni mogoče določiti sklopa OND.«

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste