Babice so vedele: domač sirup iz vršičkov, ki ga mora imeti vsaka hiša
Sirup iz smrekovih vršičkov je pravi zaklad narave. Spoznajte ključna pravila in pripravite domač sirup, bogat z zdravilnimi učinkovinami!

Načrtujete pripravo sirupa iz smrekovih vršičkov? Čeprav recept sam po sebi ni skrivnost, pa obstajajo drobni, a pomembni koraki, ki lahko močno vplivajo na to, kako kakovosten bo končni izdelek.
Prava priprava se namreč ne začne s kozarci za vlaganje, temveč tam, kjer drobni smrekovi poganjki šele nastajajo — v neokrnjeni naravi. In prav tam je treba biti še posebej pazljiv. Da bo vaš sirup resnično bogat z učinkovinami in zdravilnimi lastnostmi, je pomembno upoštevati nekaj osnovnih pravil, ki jim z razlogom prisegajo že starejši zeliščarji.
V nadaljevanju vas čaka preprost recept, a še prej si poglejmo, na kaj morate biti posebej pozorni, ko se odpravite nabirat te dragocene zelene poganjke.

• Maj in junij sta meseca, ko se lahko podate na lov za sočnimi smrekovimi vršički. Izberite dan, ko bo vreme toplo in sončno. Smreke morajo biti namreč suhe, le tako vas bo pričakal pogled na lepljive, medene in aromatične vršičke. Zapomnite si, le sočni vršički bodo zares služili svojemu namenu.
• Pomembna je tudi kraj, kjer se boste lotili lova na medene vršičke. Naj vas pot ponese globlje v gozd. Nikar ne skušajte prihraniti časa z nabiranjem vršičkov ob cesti. Pojdite daleč stran od prašnih cest in s smogom onesnaženega zraka. Vredno se je zapeljati nekoliko višje. Seveda pa lahko združite prijetno s koristnim in vršičke naberite med pohajkovanjem po hribovju.
• Nikoli ne nabirajte vršičkov po obilnem dežju! Tega se resnično morate držati. Zakaj? Ker dežne kaplje iz iglic izperejo smolo in eterična olja. Torej ključne sestavine za pripravo blagodejnega sirupa proti kašlju. Neprimeren vršiček boste prepoznali po gladki teksturi. Če ga boste povaljali med prsti, ne bo prav nič lepljiv, pa tudi značilnega vonja ne boste zaznali.
• Veste, kakšni poganjki so najboljši za pripravo sirupa? Ne veliki in bujni, pač pa mladi, svetli, mehki, drobni, sočni, prepolni vitaminov in dragocenih hranilnih snovi. Ko boste med prsti povaljali poganjek, boste opazili lepljive sledi, roke pa vam bodo močno dišale po smoli.
Preberite si še: Zdravilni in okusni recepti, pripravljeni iz smrekovih vršičkov
Recept za pripravo sirupa iz smrekovih vršičkov
Postopek je povsem nezahteven, vam bomo pa ob tem zaupali še nekaj namigov, da bo sirup še boljši. Osnovna navodila so takšna, da v očiščen in osušen kozarec polagamo za prst debelo plast smrekovih vršičkov in enako debelino sladkorja. Ko kozarec napolnimo do vrha, ga zapremo in za 40 dni postavimo na sončen prostor, da se sladkor lepo stopi in prepoji s smolo in eteričnimi olji poganjkov. Gosto tekočino nato precedimo in prelijemo v kozarce.
Pomembno:
• V kozarec najprej na debelo naložite poganjke. Če boste najprej naložili sladkor, se bo na dnu ob stiku z vlago oblikovala trda plast.
• Sestavin ne tlačite v kozarec. Samo naložite posamezno plast, brez pritiskanja.
• Zadnja plast naj bo sladkor.
• kozarce s sirupom hranite v temnem in hladnem prostoru.
Zaklad zdravja: Sladkor lahko nadomestite s kristaliziranim medom – izberite javorjev ali cvetlični med.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se