Katmandu

Foto in video: Na nepalskem letališču strmoglavilo potniško letalo, umrlo 18 članov posadke

S.R.
24. 7. 2024, 09.18
Posodobljeno: 24. 7. 2024, 10.41
Deli članek:

Na letališču Katmanduju je ob vzletu strmoglavilo letalo z 19 ljudmi na krovu. Na kraju so številne reševalne službe. Umrlo naj bi 18 od 19 članov posadke.

Profimedia
Posledice strmoglavljenja letala v Katmanduju.

Strmoglavilo je letalo letalske družbe Saurya Airlines, ki bi moralo opraviti testni let proti nepalskem turističnem letovišču Pokhara. Po prvih informacijah je v nesreči umrlo več ljudi. Na krovu je bilo sicer 19 ljudi, dva pilota in še 17 članov posadke, kar je za tiskovno agencijo AFP potrdil tiskovni predstavnik policije Dan Bahadur Karki. Slednji je pojasnil še, da so »pilota rešili in ga oskrbujejo. Stanja preostalih oseb na krovu v tem trenutku ni mogoče potrditi. Veliko jih ni preživelo.« Oglasil se je tudi direktor letališča Jagannath Niroula, ki je dejal, da vse podrobnosti še niso znane in da je reševalna akcija v teku. Na kraju posreduje tudi vojska.

Po poročanju tiskovne agencije Reuters je umrlo 18 ljudi, pri čemer 19. člana posadke, pilota, ki so ga rešili, zdravijo v bolnišnici. Na krovu naj bi se poleg obeh pilotov nahajalo 17 inženirjev, ki bi morali v Pokhari opraviti popravila na drugem letalu. Gre za letalo Bombardier, ki je po strmoglavljenju zagorelo. Da so s kraja nesreče odnesli 18 trupel, je pozneje za AFP potrdil tudi Karki. Med žrtvami je tudi tuj državljan.

Letalska družba Saurya Airlines za regionalne lete uporablja dve letali Bombardier CRJ-200, ki sta obe stari približno 20 let.

Nepalski letalski promet je po poročanju STA v zadnjih letih doživel razcvet, saj prevažajo blago ter tuje pohodnike in plezalce med težko dostopnimi območji. Vendar se zaradi nezadostnega usposabljanja osebja in vzdrževanja letal sooča s kritikami zaradi pomanjkljive varnosti. Zadnja večja nesreča komercialnega leta v Nepalu se je zgodila januarja 2023, ko je med pristajanjem v Pokhari strmoglavilo letalo družbe Yeti Airlines, pri čemer je umrlo vseh 72 potnikov na krovu. Ta nesreča je bila najbolj smrtonosna nesreča v Nepalu po letu 1992, ko je v strmoglavljenju letala družbe Pakistan International Airlines med približevanjem letališču v Katmanduju umrlo vseh 167 ljudi na krovu, še poroča STA.

Estrada

monika avsenik pl
Pevka, učiteljica, fotografinja

Monika Avsenik spregovorila o bremenu, ki ga nosi njen priimek, in enem od bolj bolečih trenutkov v karieri

jodie foster
V eni sezoni

Seriji Shogun rekordnih 18 emmyjev

dominik bagola
Dominik Bagola - Balladero

Letos so ga presenetile lastovke, v spominu ima še kačo

andrej hofer
Konec poletja

Kaj znanega voditelja spravi v manjši obup

matjaž javšnik
Srce je dobro

Matjaž Javšnik se ne more zrediti

sveča, prometna nesreča
Smrt glasbenega pionirja

Poslovil se je legendarni slovenski glasbenik "Zoran, za prijatelje tudi Crni"

Zanimivosti

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast

kotna sedežna garnitura
Vsestransko uporabne

Poznate vse prednosti kotnih sedežnih garnitur?

renato-volker
Gejevski aktivist, komik, šank filozof

Hiral na mariborski onkologiji, dobil videnje in začel pisati

jedilno olje
Reckiliramo

Kaj storite z oljem, ki ostane po koncu priprave obroka?

cedevita-olimpija, basket-preparty
1. oktober

Vsi v Stožice na nepozaben spektakel!