Tantra

Na festivalu Everness že drugo leto tudi Slovenca

Sonči Nered Čebašek
9. 7. 2024, 16.12
Deli članek:

Že deseto leto zapored je pretekli vikend na Madžarskem, tokrat ob Blatnem jezeru, potekal največji svetovni spiritualni festival Everness.

Osebni arhiv
Na sveti dogodek spadajo prave tantrične barve in posvečena oblačila.

Vikend dogodek zajema področja zdravljenja, alternativno medicino in šamanizem, od lani ima v sklopu svoj prostor tudi tantra – in z njo Slovenija na Evernessu svoja predstavnika Aristida in Anno.

Anna, za začetek vaju malce predstavite.

Aristid Havlicek Tili, v tantričnem svetu Durgadas Watanabe, je duhovnik, tantrični mojster od leta 1975, ezoterik, predavatelj, teozof... jaz pa sem v tantri Kamala Devi, dve leti tantra coachinja in 10 let predavateljica o duhovni rasti, zdravljenju ter tantri v biznisu.

Kako so vaju organizatorji festivala našli?

Durgadas je 10 let organiziral tantrična srečanja oziroma »workshope« v Budimpešti in je bil prvi, ki je razvil to vrsto duhovnosti na Madžarskem. Njegovi učenci že 20 let prakticirajo tantrične vaje.

O čem sta na Evernessu poučevala lani, o čem letos?

Lani sva imela za pare Šiva-Šakti tantro, letos pa sem jaz imela predavanje in delavnico z naslovom Tantra v poslu, Durgadas pa o tantretiki – etiki tantre in delavnico, da so udeleženci kot posamezniki vase integrirali simbole ter praktično vadili manifestacijo skozi tri stopnje.

Kako izbereta oblačila oziroma se dogovorita, da sta usklajena?

Glede tega pravi Durgadas, da ga preganjam in kontroliram, hehe… seveda so oblačila skrbno izbrana, saj ne gre za športni, temveč sveti dogodek, kamor spadajo prave tantrične barve in posvečena oblačila.

Kako se vajini vlogi dopolnjujeta?

On je Šivina energija in sedi ter ogromno govori, seveda, ker ima 50 let znanja na tem področju. Jaz sem Šaktina energija, ki deluje in spreminja besede v prakso. Torej pokažem tantrične vaje in rituale za posameznike, za pare, skupino...

Kako bi opisali vajine slušatelje?

Najini učenci so zelo napredni, na Madžarskem že vrsto let delujejo v duhovnem svetu. V Sloveniji imava mešane skupine, ki pa hitro napredujejo.

Kako se odločita za teme?

Oba skupaj delava »workshope« – »playshope« pod najinim zaščitnim imenom, ker ne delamo, ampak se igramo (»we dont work, we play«) skupaj že drugo leto. Glede na skupino sproti prilagodila vaje in rituale. Tematik za predavanje njemu nikoli ne bo zmanjkalo, ker predava svetovnim organizacijam že vrsto let vsak teden po štiri ure.

Kako se festival kot celota razlikuje od leta do leta?

Festival raste in letos je presegel 4500 duhovnih iskalcev.

oa
Anna spreminja besede v prakso, pokaže tantrične vaje in rituale za posameznike, pare, skupino ...

Ste se utegnili udeležiti kakšnih predavanj kot slušateljica?

Udeležujem se samo zvočnih seans na različne inštrumente, glasbenih meditacij, koncertov, samih »workshopov« ne, ker uživam v plavanju v jezeru in opazovanju vseh zbranih mavričnih ljudi.

O tantri se vse več piše in govori. Kje mislite, da je razlog za njeno priljubljenost?

Tantra je postala izrabljena beseda, ker jo povezujejo s seksom – to ni tradicionalna tantra, ampak neotantra. Midva učiva starodavno tantro in njene skrivnostne tehnike, za katere ima edino Durgadas dovoljenje, da jih preda naprej izbranim učencem v Evropi. Edini je tudi, ki inicira učence v štiri stopnje kobrinega diha v Sloveniji, pooblastil pa je svoje učence v drugih državah, da inicirajo.

Kako in kdaj ste se s tantro spoznali vi?

Jaz sem se s tantro spoznala po moji diagnozi endometrioze in sedmih operacijah na rodilih ter zdravniški napovedi, da ne bom imela otrok brez jajčnikov, materničnega vratu... s tantro sem si obnovila maternico in jajčnike ter rodila Anayo.

Kako vam je tantra še spremenila življenje?

Tantra je zame način življenja, saj redno in disciplinirano izvajam rituale ter vaje vsako jutro, kar mi daje moč, zagon, kreativnost, obilje in močno manifestacijo. Zame je tantra, kako jem hrano, se zahvalim, kako govorim, kako delujem, sodelujem v zasebnem in poslovnem življenju s hvaležnostjo in radovednostjo ter notranjo močjo. Srečna sem, da mi je bilo dano obuditi svoje znanje iz prejšnjih življenj in da imam tako postavljeno moško figuro ob sebi, Durgadasa, na katerega se lahko v vsakem trenutku zanesem.

Predavata in imata delavnice tudi v Sloveniji?

Celo šolsko leto sva izvajala v Ljubljani mesečno vikend srečanja po stopnjah I., II., III. Četrta stopnja čaka najine stare učence septembra. Takrat začneva tudi za nove skupine od začetka »playshop« I. Imava pa tudi vsak svoje ena na ena učence, pare, da se še bolj globoko posvetiva posameznikom. Durgadas predava v našem tantričnem salonu dvakrat mesečno v Ljubljani, skrito tantrično znanje, kamor se je treba posebej prijaviti, ker obstaja zaprta tantrična skupina.

Še kakšna zanimivost z letošnjega Evernessa?

Najbolj navdušujoč mi je bil Durgadasov začetek predavanja letos. Jaz sem okej, ampak moje telo ni. Jaz sem okej, moja čustva niso. Jaz sem okej, moje misli ne... močne besede spremenijo energije v trenutku in potem še jaz dodam svoj tantrični plesni del z elementi bahate ter kizombe, da zbudimo kundalini in ugotovim, da vseh 40 učencev na delavnici obvlada ples v paru. Vau, to je bila pa res bomba energije takoj na začetku. 

Estrada

natalija verboten
V kopalkah

Foto: Natalija Verboten odkrila, kje uživa na dopustu

winona-ryder
Holywoodski nesmisel

Winona Ryder: "Producenti so menili, da nisem dovolj lepa"

Shannen Doherty
Po hudi bolezni

Umrla je priljubljena igralka Shannen Doherty

Alec Baldwin
Sojenje zaradi uboja

Presenetljivo: Sodnica razveljavila obtožnico proti igralcu Alecu Baldwinu

Alec Baldwin
Grozi mu 18 mesecev zapora

Začelo se je sojenje Alecu Baldwinu, en posnetek ga je še posebej prizadel

Kim Kardashian
Bizarno

Kim Kardashian za mladosten videz uporabljala lososovo spermo

Zanimivosti

barbie
Nič od tega

Barbika ali Ken? Mattel je v svoj asortiman dodal lutke nevtralnega spola

shakira
Zanimivosti

Shakira podaljšala odmor na finalni tekmi

Revija History naslovka
Delovna sila

Beli sužnji v britanskih kolonijah

zaoeljivke_1
Trijntje

Smrtonosne mlade zapeljivke

hladne pijače, poletje, napitki
Koristno in uporabno

Zvijače, s katerimi bo pijača hladna že v nekaj minutah

profimedia-0319203561
Koebenhavn

S pobiranjem smeti in javnim prevozom do brezplačne hrane, kave ali prenočišča