V vinsko klet te dni le z gorečo svečo
Te dni se v številnih kleteh ob vrenju mošta sprošča ogljikov dioksid. Stroka opozarja na previdnost, saj je previsoka koncentracija tega plina lahko usodna. V preteklosti je prišlo že do hudih, usodnih zastrupitev. Pri vrenju mošta namreč nastaja večja koncentracija ogljikovega dioksida, ki zmanjša koncentracijo kisika v zraku, zaradi česar je zadrževanje v neprezračenih vinskih kleteh lahko smrtno nevarno.

»Če so koncentracije vdihanih plinov dovolj visoke v določenem času, povzročijo hipoksijo telesnih tkiv z vmešavanjem v oksigenacijo. Posledice za človeka so lahko hude. Sočasna izpostavljenost različnim dušljivim plinom lahko povzroča seštevek učinkov in posledično večjo strupenost,« pravijo na NIJZ in dodajajo, da so prvi znaki glavobol, potenje, povišana srčna frekvenca, nemir, dezorientacija in motnje vida. Sledijo lahko slabost in nezavest: »Ko koncentracija ogljikovega dioksida naraste preko 10 %, nastopi nezavest v manj kot eni minuti. Če ne ukrepamo takoj, se nadaljnja izpostavitev temu visokemu nivoju konča s smrtjo.«
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se