Prehrana sladkornih bolnikov naj se prilagaja letnemu času
Poleti poleg visokih temperatur in uživanja v rahlem vetriču ne smemo pozabiti na svoje zdravje: še posebej, če imamo kronično bolezen.

Ljudje s sladkorno boleznijo tudi v poletnih mesecih nimajo 'miru'. Nenehno morajo biti pozorni na nekaj pomembnih stvari. Zaradi dehidracije organizma (izhlapevanja pri visokih temperaturah), ki je (najpogosteje) ne spremlja ustrezna kompenzacija, se glikemija (visok krvni sladkor) poveča, ne da bi bila povezana z uživanjem hrane.
Pacienti so zelo pogosto zmedeni, zato na splošno vedno bolj zmanjšujejo vnos hrane in povečujejo vnos inzulina. Najprej je treba omeniti zlato pravilo za poletje in za ljudi s sladkorno boleznijo: poskrbeti morate za obilno hidracijo, v primeru visoke glikemije morate izmeriti ketone, sedite ali ležite, postopoma hidrirajte in merite glikemijo na dve do tri ure do izboljšanja.
Sladko ali ne?
Če so po drugi strani ketoni pozitivni, potem se hidrirajte s sladkano tekočino. Če so ketoni pozitivni, potem je organizem 'kisel', in če organizem nima substrata v obliki glukoze, bo porabil maščobne kisline in 'kislost' organizma se bo poglobila, kar je smrtno nevarno stanje, ki se lahko konča s smrtjo.

Poleg tega smo vsi nagnjeni k uživanju sadja, poudarjamo njihove pozitivne lastnosti, hranila, zaradi katerih so zdrava hrana, poleti pa je kraljica (čeprav je zelenjava) lubenica. Znana in cenjena je kot nizkokalorična, osvežujoča, dobra za prebavo, hkrati pa velja tudi kot naravni diuretik. Ljudje s sladkorno boleznijo se morajo vedno zavedati, da ima velika rezina lubenice vsaj 20 g čistega sladkorja.
Prednost dajte vlakninam
Sladkornim bolnikom se priporočajo živila, ki vsebujejo predvsem veliko vlaknin: polnozrnati kruh, kruh iz črne moke, graham, ržen, ovsen in ajdov kruh, bombice, bige in žemljice iz polnozrnate moke, otrobi kot dodatek, ajdova in prosena kaša, ješprenj, ječmenovi, ovseni, proseni, polnozrnati pšenični in rženi kosmiči, mešanice teh kosmičev s suhim sadjem, orehi, lešniki in mandeljni, kruhovski izdelki in pecivo iz pšenične dobljene moke, pšenične polnozrnate moke, črne moke tipa 1100, ržene polnozrnate moke tipa 1250 in ajdove moke, koruzni zdrob, krompir v lupini, testenine iz polnozrnate moke, rjavi riž, bob, fižol, leča, suh grah, čičerika, soja v zrnju in kosmičih, sveža in zamrznjena zelenjava vseh vrst, predvsem pa cvetača, vse vrste zelja in ohrovta, grah, zelena in rumena koleraba, korenje, paprika, rdeča pesa, por, čebula, stročji fižol, špinača in blitva, surovo in neolupljeno sadje, predvsem pa borovnice, maline, robidnice, jagode, jabolka, hruške in kutine.

Med ostalimi živili so priporočljivi mlečni izdelki z majhno količino maščob (posneto mleko, pinjenec, jajčni beljak), živila, označena z znakom varovalnega živila, ki vsebujejo malo maščob ali holesterola v mesu in mesnih izdelkih, veliko prehranskih vlaknin, kakovostne maščobe v maščobnih izdelkih, nič ali malo dodanega sladkorja v izdelkih, ki ga po navadi, vsebujejo ter nižjo energijsko vrednost od običajne. Priporočljivi so tudi navadna in mineralna voda, čiste zelenjavne in posnete goveje juhe, vse vrste čajev, kava, začimbe in dišave.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se