
Prehrana / stran 61

Ali s kuhanjem res uničimo vitamin C?
Med prebivalci kroži mit, da se s kuhanjem uniči večina vitamina C v zelenjavi in sadju ter da zato soka limone ni pametno dajati v vroč čaj.

Kako izbrati trajnice ob vse večjih vremenskih ekstremih
Zadnje čase nas vedno pogosteje pestijo različne vremenske ujme in naši vrtovi so vedno bolj ogroženi. S tem se bo treba sprijazniti, ukreniti, kar je pač v domačih razmerah možno, včasih stisniti zobe ob pogledu na razdejanje, a vrtovom in lepim rastlinam se seveda nikakor ne bomo odpovedali. Bomo pa marsikaj naredili bolj premišljeno.

Bi se smejali in hip zatem že jokali?
Danes bi vriskale, pa ne vemo, zakaj, že jutri pa bi jokale, četudi nam nihče ni nič žalega storil oziroma nimamo nobenega tehtnega razloga za to. Ženskam lahko nihanje hormonov, pa naj imamo redno menstruacijo ali smo že v menopavzi, zagreni dragocene urice in dneve življenja.

Hrana proti staranju: breskve in losos brišejo leta in gladijo gube
Vitamin B, ki je v jetrih, kvasu in žitih, pospešuje rast las ter preprečuje njihovo sušenje in redčenje. Prav tako pomirja razdraženo in pordelo kožo, pomaga pri razpokanih ustnicah in lomljivih nohtih. Prehrana bi morala biti večinoma rastlinskega izvora, raznovrstna in bogata z rastlinskimi olji.

Vas muči nespečnost?
Če ste nemirni in ne morete zaspati, strokovnjaki priporočajo, da vstanete iz postelje in se 20 minut ukvarjate z aktivnostjo, ki vas bo pomirila.

Ni mi všeč moje telo
Imate tudi vi težave s sprejemanjem lastnega telesa takšnega, kot pač je: presuho, predebelo, prekratko, s premajhnimi ali prevelikimi prsmi … preprosto ne dovolj lepo, seksi in privlačno? Vedite, da nikakor niste edini. Kako se torej spopasti s to težavo?

Zakaj se pred menstruacijo pojavi velika želja po čokoladi
Večina žensk v predmenstrualnem obdobju cikla občuti veliko željo po hrani, ki je navadno sestavljena iz ogljikovih hidratov in sladkorja.

Zaviralci apetita: Hrana, ki jo telo dlje časa prebavlja
Zaviralci apetita so pravzaprav hrana, za katero telo porabi več časa, da jo prebavi. Dlje ko se ta hrana prebavlja, dlje je v našem prebavnem sistemu. To pa pomeni, da je naša prebava dlje časa zaposlena, zaradi česar smo dlje časa siti. Rečeno po domače: dlje ko se hrana prebavlja, manj imamo želje po novem obroku.


Strokovnjaki odkrili, kateri sir je najbolj zdrav in kateri nam lahko škoduje
Sir je izjemno priljubljeno živilo po vsem svetu, vprašanje pa je, kako zdravo ga je uživati.

Kako izračunati osnovno porabo kalorij?
Koliko kalorij na dan pravzaprav potrebujemo? Na to vprašanje ni tako lahko odgovoriti, saj je to odvisno od različnih dejavnikov.

Pogosta bolezen, ki jo lahko zdravimo le s primerno prehrano
Celiakija je vseživljenjska, avtoimuna bolezen tankega črevesa, ki jo sproži uživanje glutena pri genetsko dovzetnih osebah. Prizadene približno 1 do 3 odstotke svetovnega prebivalstva in je nekoliko pogostejša pri ženskah. Domneva se, da je število neodkritih bolnikov mnogo večje od števila odkritih.

To so škodljivi miti o hrani in prehrani
Hrana na našem krožniku ima izjemno pomembno vlogo za naše zdravje in dobro počutje. Če se nekdo prehranjuje uravnoteženo in skrbi za dovolj gibanja, ga tak življenjski slog pomaga varovati pred številnimi kroničnimi boleznimi, kot so bolezni srca, sladkorna bolezen tipa 2 in debelost. Ob poplavi informacij o prehranskih trendih, promociji številnih modnih diet in priporočil o (pre)hrani pa se potrošniki težko odločijo, komu zaupati, kaj jesti in česa ne.

Kako pa vi poskrbite za zdravje svojih otrok?
Imunski sistem naših najmlajših je v najbolj na udaru.

Okusno in zdravo: Grško seno ima neverjetno veliko dobrih lastnosti

10 živil za popolno, sijočo in gladko kožo
Ste naveličani uporabe dragih in neučinkovitih izdelkov, ki obljubljajo rezultate, vendar vas vedno znova razočarajo?

Alenki se je pri tem pridružil tudi mož Marko
Ob prehodu na bosonogo obutev se je Alenki Ružič Jovović odprl povsem nov svet, pravi.

Štirje zaviralci apetita
Zaviralci apetita so pravzaprav hrana, za katero telo porabi več časa, da jo prebavi. Dlje ko se ta hrana prebavlja, dlje je v našem prebavnem sistemu. To pa pomeni, da je naša prebava dlje časa zaposlena, zaradi česar smo dlje časa siti. Rečeno po domače: dlje ko se hrana prebavlja, manj imamo želje po novem obroku.

(FOTO) Takšne dobrote so pripravili na Zelenjadarskem dnevu v Ivancih
V Ivancih je potekal že 18. Zelenjadarski dan, ki ga vsako leto pripravijo člani Društva za ohranitev naravne in kulturne dediščine Selenca iz Ivanec. Najprej je potekala zahvalna sveta maša, sledilo je predavanje o psihičnem zdravju in prehrani. Na že tradicionalnem dogodku je nato potekala degustacija zelenjavnih jedi, ki so jih v večji meri pripravili domačini. Za veselo vzdušje ob zvokih glasbe je poskrbel Duo Nostalgija.

S slivo si lahko pomagate tako v kulinariki kot pri zdravju
Trenutno
7 °C
Oblačno
torek, 18. 3
Jasno
sreda, 19. 3
Jasno
četrtek, 20. 3
Jasno
7-dnevni obeti