Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Prehrana

LeBatat osvaja z lokalnimi okusi

Iz krožnikov se vije mamljiv vonj, ki z domačim okusom boža brbončice. Ob prijetnem vzdušju kramljanja za sosednjo mizo se nam z metuljčkom za vratom pridruži natakar. Z nasmeškom naročimo domačo specialiteto, ki jo, pove natakar, pripravijo na skoraj tisoč in en način. Okuse batate ali sladkega krompirja lahko po novem raziskujemo v restavraciji LeBatat, ki so jo pred kratkim odprli v svetu zdravih užitkov na hrvaški strani reke Mure, v LifeClass Termah Sveti Martin.

M.J.
8. 4. 2015, 09.12

Ministrica poziva k rednemu gibanju in zdravemu prehranjevanju

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je skladno z letošnjim poudarkom ob svetovnem dnevu zdravja že zgodaj zjutraj telovadila skupaj društvom Šola zdravja, nato pa je pozajtrkovala zdrav slovenski zajtrk. Ministrica ob tem poziva državljane, "naj bosta redno gibanje in zdrava hrana naša izbira in naš način življenja".

STA
7. 4. 2015, 10.18

Izgubite trebušček!

Spet se bliža čas, ko bomo v kopalnici na skrivaj preučevale svoje telo in gledale, kje se je čez zimo nabralo največ osovraženih maščobnih blazinic. Te niso problematične zgolj z estetskega vidika, ampak ima odvečna maščoba (zlasti tista, ki se z leti vztrajno nabira na predelu trebuha) tudi posledice za vaše zdravje. Zato kar v akcijo.

Tina Guček
6. 4. 2015, 07.45

Pralne plenice v vrtcih redkost

Pralne plenice, ki pri skrbi za najmlajše lahko nadomestijo plenice za enkratno uporabo, so v slovenskih vrtcih redkost. Po podatkih Skupnosti vrtcev Slovenije jih uporabljajo samo v dveh vrtcih. V začetku šolskega leta so jih začeli uporabljati v Vrtcu Vrhnika, medtem ko jih v Vrtcu Ptuj nikoli niso prenehali uporabljati.

sta/mv
5. 4. 2015, 16.30

Pomembno je, da jemo dobro, zdravo lokalno zelenjavo

Slovenski pridelovalci znajo pridelati dobro in zdravo zelenjavo, kljub temu pa je bilo v preteklosti na policah trgovin težko najti svežo doma pridelano zelenjavo. Združenje za integrirano pridelavo zelenjave si zato s pomočjo evropsko sofinanciranih projektov prizadeva slovenskega potrošnika podučiti o pomembnosti porekla in načina pridelave.

sta/mv
5. 4. 2015, 13.45

Shujšajte s hrano, ki redi

Želite shujšati, ne da bi morali ves čas glodati nezabeljene liste solate ali grizljati puste riževe ploščice? Za vas imamo dobro novico: kar nekaj živil se je na črni listi diet za izgubljanje odvečnih kilogramov znašlo povsem po krivici – mnoga med njimi so prava poezija teksture, vonja in okusa in nasploh čisti užitek za vse prave sladokuske.

Ajda Janovsky
5. 4. 2015, 08.45

Za debelost krive bakterije?

Za hujšanje velja, da če bomo pametno jedli in se veliko gibali, uspeh bo. Če ga ni, smo pač sami krivi, saj nimamo dovolj volje, poguma in zagnanosti. Samopostrežnica z različnimi »uspešnimi« dietami in dragimi pripravki je gromozanska, rezultati pa niso prav obetavni.

Sonja Grizila
1. 4. 2015, 07.15

Čudežni ingver

Če vas je med zimo mučil prehlad ali kakšna druga neprijetna zimska nadloga, je velika verjetnost, da ste se med iskanjem domačih zdravilnih pripravkov srečali z ingverjem, za katerega zadnje čase velja, da je prava 'čudežna' rastlina, ki pomaga pri marsikateri težavi.

Tina Guček
28. 3. 2015, 21.12

Na slovenskem tržišču vedno več živil s trans maščobami

Inštitut za nutricionistiko je danes pripravil strokovno konferenco o dobrih in slabih maščobah ter zmanjševanju trans maščob v prehrani. Zadnji rezultati raziskav kažejo, da je na tržišču Slovenije in balkanskih držav vedno več živil, ki vsebujejo te zdravju škodljive snovi, je na novinarski konferenci po dogodku dejal Igor Pravst iz inštituta.

sta/mv
25. 3. 2015, 16.22

Slovenci smo res nori – na regrat!

V Sloveniji vre. Slovenke in Slovenci se množično, oboroženi z noži in košarami, zbiramo na poljih in travnikih, kjer z zadnjicami v zrak rijemo po zemlji. Tujcem se verjetno zdimo malo čudni in se sprašujejo, le kaj smo izgubili na tistih pustih poljih, kjer je ravno skopnel sneg. Seveda se ne dogaja nič posebnega, le sezona regrata se začenja. Pri nabiranju in oboževanju regrata smo prvi in edini na svetu! Kakšna sreča, da ga imamo! Samo da pridemo do tiste sklede regrata, pa za dobro voljo in počutje ne potrebujemo nič drugega! Naj se gredo solit politika, kriza in akademski zaslužki, mi imamo svoj regrat. Strast do tega »plevela« smo raziskovali in začutili tudi pri znanih obrazih. Juhej, od pogovora o regratu je lahko boljši samo še – regrat! Seveda smo želeli najti tudi koga, ki bi do tega travniškega posebneža gojil vsaj mlačen, če ne odklonilen odnos, vendar ga nismo našli. A kdo ne mara regrata?

Tina Horvat
23. 3. 2015, 12.35

Začnite pomlad brez strupov v telesu

Svet okrog nas je v zadnjih desetletjih postal bistveno bolj onesnažen, v stvareh, ki nas obkrožajo, in v hrani, ki jo kupujemo, pa se skrivajo številne snovi, ki se nalagajo v našem telesu.

Sanja Čakarun
22. 3. 2015, 16.50

Zakaj moramo jesti dodatno osladkano sadje?

Že od otroštva nas učijo, kako zdravo je sadje. V naši prehrani bi ga moralo biti čim več, saj ob pomanjkanju vitaminov telo hitro izgubi odpornost in lahko zbolimo. A prav to, da sadje velja za zdravo, vešče izkoriščajo proizvajalci živilskih izdelkov.

Tina Horvat
21. 3. 2015, 19.54

V sadju in zelenjavi še več pesticidov

Raven toksičnih mešanic ostankov pesticidov v hrani na trgu se je leta 2013 znova zvišala. Rezultati nadzora, ki jih je ta teden objavila Evropska agencija za varnost hrane (Efsa), so pokazali, da je 27,3 odstotka vsega sadja in zelenjave v supermarketih vsebovalo več kot en pesticid, potem ko je leta 2012 ta delež znašal 26,1 odstotka.

STA/J.P.
15. 3. 2015, 08.37

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.