Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Okrepite imunski sistem
Čas branja 2 min.

Žižole, pozabljen sadež, ki smo ga prinesli iz Kitajske


Mare Koren
13. 10. 2022, 20.45
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Naj povemo, da imajo žižole veliko blagodejnih učinkovin, uspevajo pa tudi v krajih, kjer pozimi pade temperatura do –25 stopinj Celzija.

žižole.jpg
Dreamstime
Spoznajmo skriti mediteranski zaklad, poln vitaminov in mineralov.

Nad žižolami se v zadnjih letih vse bolj navdušujejo številni vrtičkarji. Pri nas je svoj dom našla predvsem na Primorskem, počasi in vztrajno pa se širi tudi v notranjost države. Ko rastlino posadimo, jo lahko vzgajamo kot grm ali kot drevo, ki zraste tudi deset metrov visoko. Veje po navadi visijo z drevesa kot pri vrbi. Spomladi jo prepoznamo po majhnih cvetovih, ki omamno dišijo, poleti se svetijo njeni listi, jeseni pa navduši s temno rdečimi in rjavimi plodovi. Drevo je izjemno nezahtevno in odlično prenaša različne vremenske razmere, tako sušo kot mraz. Dodatno gnojenje načeloma ni potrebno.

Posadite jo v lonec

Žižolo lahko posadite tudi v lonec in jo imate na terasi. Zrasla bo v čudovit grm ali drevo, če je ne boste obrezovali. Posadite jo v apnenčasto zemljo, lahko pa uporabite tudi zemljo za kaktuse, ki ji dodate nekaj komposta. Spada med listopadne rastline, ki spomladi odženejo precej pozno in kmalu zatem razveselijo s cvetovi, ki omamno dišijo vse do julija. Ko odcvetijo, začnejo tvoriti plodove. Ti so užitni šele v oktobru ali novembru.

Obiranje

Žižola, imenovana tudi žižula, kitajski datelj ali čičimak, je poznana po podolgovatih plodovih, ki spominjajo na olive. Šele septembra začnejo spreminjati barvo iz zelene v bleščeče rdečo in nato v rjavo. Uživate lahko sveže ali posušene. A pravi okus dosežejo šele konec oktobra ali novembra, ko postanejo nekoliko nagrbančene, njihov okus pa sladko-kiselkast. Če jih boste iskali na tržnici, bodo zagotovo med sadjem, ki najverjetneje dosega najvišjo ceno za kilogram.

Okrepite imunski sistem

Žižole so bogat vir vitaminov C, E in B-kompleksa ter rudnin, mineralov, aminokislin in bioflavonoidov. V ljudski medicini žižole priporočajo tudi v času padca imunske odpornosti, pomagajo pa tudi pri težavah z želodcem in želodčno kislino. Pest žižol na dan bo poskrbela tudi za čiščenje krvi in lajšala utrujenost.

jujube 1
Profimedia
Žižola raste kot grmičasto drevo, doseže pa lahko do deset metrov višine.

Pomirja čustva

V kitajski medicini veljajo za sadež, ki pomirja čustva in pomirjajoče deluje na živčni sistem. Dobro jih je uživati sveže. Delujejo protivnetno in odvajalno.

V času prehlada

Iz posušenih listov, skorje in korenine lahko pripravite čaj. Ta je odličen pri zdravljenju dihalnih poti v času prehlada, uživajte ga tudi za lažje izkašljevanje.

Krepitev imunskega sistema 

V domači lekarni jo uporabljajo za krepitev imunskega sistema, nepogrešljiva je pri težavah z želodcem in želodčno kislino. Pomaga čistiti kri in lajša utrujenost.

Težave z želodcem Posušene žižole so odlične tudi pri težavah z želodcem. Dajte jih v vodo in kuhajte približno 15 minut. Nato odstavite in pustite stati 10 minut. Čaj pijte po požirkih večkrat na dan. Umiril bo razdražen želodec, izginile pa bodo tudi težave z zgago.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.