© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Pomanjkanje teh hranil lahko pospeši upad spomina


Uredništvo
21. 9. 2025, 05.45
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Za vas smo izbrali sedem živil, ki dobro vplivajo na možgane; vključite jih v jedilnik, da ne boste nanje prekmalu povsem pozabili.

korenckov-sok, korenje
Profimedia
Visoka raven beta-karotena v korenju deluje kot antioksidant, ki pomaga upočasniti staranje celic.

Živila za boljši spomin različno vplivajo na delovanje možganov – z izboljšanjem pretoka krvi v možgane, zaščito možganskih celic pred oksidativnim stresom, spodbujanjem rasti novih nevronov in uravnavanjem nevrotransmiterjev.

Jagodičevje

V jagodičevju najdemo veliko aktivnih sestavin iz skupine flavonoidov, imenovanih antocianidini, ki delujejo kot izjemno močni antioksidanti. Antocianidini preprečujejo razgradnjo kolagena, ki skrbi za prožno kožo, sklepe in žile. Največ jih vsebujejo robidnice, brusnice, borovnice, črni ribez in črno grozdje. Jagodičevje poleg antocianidinov vsebuje še veliko vitamina C in betakarotena.

Jagodičevje
Profimedia
Resveratrol je tudi v jagodičevju.

Korenje in sladki krompir

Živo oranžna živila vsebujejo veliko betakarotena. Ta karotenoidni pigment se v telesu spremeni v vitamin A, ki predstavlja izjemno močno orožje proti prostim radikalom. Korenje vsebuje več betakarotena kot katera koli druga zelenjava. V sladkem krompirju pa poleg beta karotena najdemo še veliko vitaminov C in E.

Oreščki

Vitamin E, ki ga vsebujejo oreščki, naj bi dokazano pomagal preprečevati kognitivno upadanje. V telo ga vnesite s pestjo oreščkov (najbolje mandljev), ki so odličen vir kalcija in vitamina E.

oreščki
Profimedia
Vitamin E naj bi pripomogel k izboljšanju spomina, prav tako pa naj bi zmanjševal tveganje za pojav degenerativnih bolezni.

Mastne ribe

Preberite še

Maščobne kisline omega-3 so ključne pri varovanju tistih delov možganov, ki skrbijo za pošiljanje sporočil telesu. Ribe, ki vsebujejo veliko maščobnih kislin omega-3, so skuše, sardele, slanik … Prehrana, bogata z maščobnimi kislinami omega-3, ne varuje le živčnega sistema, temveč izboljšuje tudi miselne sposobnosti.

Stročnice

Te proteinske elektrarne vsebujejo folat, ki pomaga ščititi možgane. Stročnice (kot so leča, čičerka, fižol, grah) so zelo dober vir počasi prebavljive glukoze, kar možganom zagotavlja enakomeren vir goriva. Dodajte jih v solato, naredite jih kot prilogo ali juho.

ZR apr 19 - zelenjavni vrt naslovna.jpg
shutterstock
Stročnice vseh vrst vsebujejo folat, ki pomaga ščititi možgane.

Bučna semena

So okusen in hranljiv prigrizek, poleg tega pa so tudi polna cinka – pomembnega minerala za izboljšanje spomina in zdravja možganov. Dodajte jih v solato ali ovseno kašo za hrustljavost ali jih zapakirajte v manjšo vrečko in imejte vedno pri sebi za priročen in zdrav prigrizek.

Temna čokolada

Bogata je s flavonoidi, ki povečajo prekrvitev v možganih ter spodbujajo učenje in spomin.

E-novice · Zdravje

Prijavite se na e-novice o zdravju in odkrijte nasvete za boljše počutje, vitalnost in ravnovesje.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.