Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Vsebnost nedovoljenih maščob je odgovornost trgovca


Senka Dreu
6. 6. 2019, 14.45
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Navedbe o količini transmaščob (TMK) med podatki o sestavinah in hranilni vrednosti živil ni. TMK so brez posebnega okusa, zato s poskušanjem živil ne moremo ugotoviti prekomerne vsebnosti, kot je to možno pri soli ali sladkorju.

1559817969_transmasčobe.jpeg
Arhiv Štajerskega Tednika

Potem ko je Slovenija aprila popolnoma prepovedala živila, v katerih je presežena predpisana vsebnost transmaščobnih kislin, in s tem sprejela najstrožji pravilnik na svetu, ki ne posega le na področje živil, ki se prodajajo, temveč tudi na področje surovin, ki se uporabljajo pri proizvodnji živil, je med potrošniki o fenomenu transmaščobe zavladala prava zmeda. Mnogi se sprašujejo, kakšen vpliv in v kakšnih količinah imajo na naše zdravje, kako so označene, zakaj sploh so v živilih … Zato so na upravi za varno hrano, inštitutu za nutricionistiko in nacionalnem inštitutu za javno zdravje pripravili odgovore na najpogostejša vprašanja, ki se v zvezi s transmaščobami pojavljajo v javnosti.

Kaj so transmaščobe?

Ta izraz uporabljamo za transmaščobne kisline (TMK), ki imajo drugačno strukturo in lastnosti od ostalih maščob, za delovanje človeškega telesa pa niso potrebne. Naravno so v majhnih količinah, ki ne ogrožajo zdravja, v mesu in mleku prežvekovalcev. Uporaba TMK v prehrani ljudi se je bistveno povečala z uživanjem industrijsko pripravljenih živil, ki so vsebovala delno hidrogenirane rastlinske maščobe.

Kje na označbi živila je navedena količina TMK?

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.