Vsebnost nedovoljenih maščob je odgovornost trgovca
Navedbe o količini transmaščob (TMK) med podatki o sestavinah in hranilni vrednosti živil ni. TMK so brez posebnega okusa, zato s poskušanjem živil ne moremo ugotoviti prekomerne vsebnosti, kot je to možno pri soli ali sladkorju.

Potem ko je Slovenija aprila popolnoma prepovedala živila, v katerih je presežena predpisana vsebnost transmaščobnih kislin, in s tem sprejela najstrožji pravilnik na svetu, ki ne posega le na področje živil, ki se prodajajo, temveč tudi na področje surovin, ki se uporabljajo pri proizvodnji živil, je med potrošniki o fenomenu transmaščobe zavladala prava zmeda. Mnogi se sprašujejo, kakšen vpliv in v kakšnih količinah imajo na naše zdravje, kako so označene, zakaj sploh so v živilih … Zato so na upravi za varno hrano, inštitutu za nutricionistiko in nacionalnem inštitutu za javno zdravje pripravili odgovore na najpogostejša vprašanja, ki se v zvezi s transmaščobami pojavljajo v javnosti.
Kaj so transmaščobe?
Ta izraz uporabljamo za transmaščobne kisline (TMK), ki imajo drugačno strukturo in lastnosti od ostalih maščob, za delovanje človeškega telesa pa niso potrebne. Naravno so v majhnih količinah, ki ne ogrožajo zdravja, v mesu in mleku prežvekovalcev. Uporaba TMK v prehrani ljudi se je bistveno povečala z uživanjem industrijsko pripravljenih živil, ki so vsebovala delno hidrogenirane rastlinske maščobe.
Kje na označbi živila je navedena količina TMK?
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se