10 najbolj zdravih živil, ki jih lahko pridelate sami
Če boste letos naredili vrt za samooskrbo, boste veliko privarčevali in predvsem boste zadovoljni sami s seboj.

Seveda je poleti super imeti svežo solato, zelišča, paradižnik, a nekateri pridelki so boljši za samozadostne vrtnarje kot drugi. Ko razmišljate, kaj morate nujno gojiti na vrtu, imejte v mislih predvsem, kako zahtevno je pridelek vzgojiti, kako enostavno ga je pobrati in kako ga lahko dlje časa hranimo.
Krompir
Če resno razmišljate, da morate postati bolj samooskrbni, potem je krompir nujna rastlina za vaš vrt. Krompir je hranljiv, je res enostaven za gojenje ter neverjetno lahko in dobro se ga lahko shrani. Zraste v dveh do treh mesecih, odvisno od sorte. Razmislite tudi o sladkem krompirju!
Zimska buča
Tudi buče so odlične za samooskrbo, saj dajo veliko hrane in dolgo držijo, posebno zimska buča. Sicer vzamejo veliko prostora, zato jo posadite le, če imate zares velik vrt ali celo njivo.
Korenje
Korenje je super zelenjava, ki lepo raste, zasede malo prostora na vrtu in dolgo zdrži. Poleg vsega pa ima polno vitaminov in mineralov.

Čebula
Čebula je nujna za vsak vrt in za vsako kuhinjo. Je zelo enostavna za gojenje, daje okus številnim jedem in se zelo dobro shranjuje.
Česen
Še eno živilo, ki je skoraj obvezno za vsako dobro kosilo, saj daje okus, poleg vsega pa je tako zdrav, da bi ga zdravniki najraje pisali na recept. Česen je podobno kot čebulo precej lahko gojiti in predvsem je enostaven za shranjevanje.
Preberite tudi:
- Skrita moč: kaj vam povedo barve sadja in zelenjave
- Zelenjava, ki ima največ beljakovin
- To sezonsko živilo preprečuje holesterol in pomaga pri prebavi
Koruza
Ja, kar vidim vas, kako zdaj gledate, koruza in vrt, ampak v resnici zasede zelo malo prostora, saj je ne potrebujete na tone, če jo boste imeli le za svojo ozimnico.
Fižol
No, stročji fižol je stalnica na slovenskih vrtovih, tako da kar vztrajajte. To je zares krasno živilo in poleg tega ga lahko pridelamo veliko na zelo majhnem prostoru.

Pesa
Tudi pesa je taka hvaležna rastlina, ki zraste v zemlji, na mizi pa vam ponudi toliko dobrih snovi, da z njimi veliko lažje preživite vsako zimo.
Koleraba
Koleraba je enostavna za gojenje. Običajno jo sejemo neposredno na stalno mesto, lahko pa tudi s sadikami. Kolerabica, tako kot kapusnice, prav tako najbolje uspeva v spomladanskem in jesenskem času, zato jo sejemo v presledkih. Tako imamo sveže pridelke nepretrgoma od junija do oktobra. Najkasneje jo kot sadiko presadimo v rastlinjak v avgustu in pridelek pobiramo tudi novembra in decembra.
Zelje
Najpogosteje gojimo okroglo belo in rdeče zelje, čeprav so pogoste tudi špičaste sorte. Zgodnji posevek prinaša mlade glavice za okusne zeljne solate v poletnih dneh. Zelje, ki ga sejemo v maju, pa je bolj namenjeno spravilu in kisanju. Praviloma raste na prostem, a zimski pridelek vzgojimo s pozno setvijo v rastlinjaku.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se