Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Samooskrba
Čas branja 2 min.

10 najbolj zdravih živil, ki jih lahko pridelate sami


Tina Lucu/Revija Liza Maja
9. 4. 2025, 17.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Če boste letos naredili vrt za samooskrbo, boste veliko privarčevali in predvsem boste zadovoljni sami s seboj.

vrt, vrtnarjenje
Profimedia
Raznovrstna koreninasta zelenjava s svojimi značilnimi okusi skrbi za pestrost naših jedilnikov. Če je shranjena pravilno, se lahko hrani zelo dolgo

Seveda je poleti super imeti svežo solato, zelišča, paradižnik, a nekateri pridelki so boljši za samozadostne vrtnarje kot drugi. Ko razmišljate, kaj morate nujno gojiti na vrtu, imejte v mislih predvsem, kako zahtevno je pridelek vzgojiti, kako enostavno ga je pobrati in kako ga lahko dlje časa hranimo.

Krompir

Če resno razmišljate, da morate postati bolj samooskrbni, potem je krompir nujna rastlina za vaš vrt. Krompir je hranljiv, je res enostaven za gojenje ter neverjetno lahko in dobro se ga lahko shrani. Zraste v dveh do treh mesecih, odvisno od sorte. Razmislite tudi o sladkem krompirju!

Zimska buča

Tudi buče so odlične za samooskrbo, saj dajo veliko hrane in dolgo držijo, posebno zimska buča. Sicer vzamejo veliko prostora, zato jo posadite le, če imate zares velik vrt ali celo njivo. 

Korenje

Korenje je super zelenjava, ki lepo raste, zasede malo prostora na vrtu in dolgo zdrži. Poleg vsega pa ima polno vitaminov in mineralov.

vrt, vrtnarjenje
Profimedia
Da bi vas samooskrbno vrtnarjenje zalagalo s čim več svežega sadja in zelenjave poleti ter zagotovilo dobro ozimnico, skrbno izbrirajte, kaj boste sadili.

Čebula

Čebula je nujna za vsak vrt in za vsako kuhinjo. Je zelo enostavna za gojenje, daje okus številnim jedem in se zelo dobro shranjuje.

Česen  

Še eno živilo, ki je skoraj obvezno za vsako dobro kosilo, saj daje okus, poleg vsega pa je tako zdrav, da bi ga zdravniki najraje pisali na recept. Česen je podobno kot čebulo precej lahko gojiti in predvsem je enostaven za shranjevanje. 

Preberite tudi:

Koruza 

Ja, kar vidim vas, kako zdaj gledate, koruza in vrt, ampak v resnici zasede zelo malo prostora, saj je ne potrebujete na tone, če jo boste imeli le za svojo ozimnico.  

Fižol 

No, stročji fižol je stalnica na slovenskih vrtovih, tako da kar vztrajajte. To je zares krasno živilo in poleg tega ga lahko pridelamo veliko na zelo majhnem prostoru.  

nizek fižol, vrt
Profimedia
Fižol na vrt sejemo od konca aprila do konca avgusta.

Pesa  

Tudi pesa je taka hvaležna rastlina, ki zraste v zemlji, na mizi pa vam ponudi toliko dobrih snovi, da z njimi veliko lažje preživite vsako zimo.  

Koleraba

Koleraba je enostavna za gojenje. Običajno jo sejemo neposredno na stalno mesto, lahko pa tudi s sadikami. Kolerabica, tako kot kapusnice, prav tako najbolje uspeva v spomladanskem in jesenskem času, zato jo sejemo v presledkih. Tako imamo sveže pridelke nepretrgoma od junija do oktobra. Najkasneje jo kot sadiko presadimo v rastlinjak v avgustu in pridelek pobiramo tudi novembra in decembra.

Zelje

Najpogosteje gojimo okroglo belo in rdeče zelje, čeprav so pogoste tudi špičaste sorte. Zgodnji posevek prinaša mlade glavice za okusne zeljne solate v poletnih dneh. Zelje, ki ga sejemo v maju, pa je bolj namenjeno spravilu in kisanju. Praviloma raste na prostem, a zimski pridelek vzgojimo s pozno setvijo v rastlinjaku.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.