Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Sledi še zadnji spopad!


M. M.
14. 5. 2013, 13.00
Posodobljeno
01. 06. 2013 · 12:24
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

B.D.G., arhiv DL
Med finalisti so tudi Jagodke z OŠ Drska. (Foto: B.D.G., arhiv DL)

##IMAGE-3374152##

V Dvorcu Zemono se bo jutri dopoldne v kuhanju pomerilo 15 najboljših skupin osnovnošolcev Slovenije, ki se jim je uspelo prebiti skozi dva sita: deset regijskih tekmovanj in tri polfinalna srečanja. To je med drugimi uspelo tudi skupinam Jagodke z novomeške OŠ Drska, Škocjanski krapi z OŠ Frana Metelka Škocjan in Knapec z OŠ Krmelj.

60 osnovnošolcev bo tako še enkrat pripravilo svojo ribjo jed, ki temelji na lokalno značilni ribi in receptu, močnato jed, katere poudarek je na avtohtonosti posamezne regije ali mikro-regije, in prigrizke ali kanapeje, kjer se poigrajo z lokalno značilnimi namazi in podobnimi sestavinami.

Kuhali bodo pred žirijo strokovnjakov iz sveta kulinarike, etnologije in ribištva, ki jo bodo sestavljali Janez Bratovž (njegova restavracija JB je bila pred kratkim uvrščena med deset najboljših v Evropi), Tomaž Kavčič, član prestižnega združenja Jeunes restaurateurs, prof. dr. Janez Bogataj, eminenca slovenske etnologije, in Stane Omerzu, predstavnik ali zunanji sodelavec oddelka za ribištvo in ribogojstvo ministrstva za kmetijstvo in okolje.

Organizatorji so pred finalnim izzivom zapisali: O doseženih ali celo preseženih ciljih bo govora kasneje, vendar pa lahko potrdimo, da je letošnji – že drugi projekt obujanja slovenske kulinarične dediščine ali Tekmovanje v lokalni kulinariki privabilo še več udeležencev iz še več skritih kotičkov dežele, postreglo s še več otroške želje po učenju celotnega kulinaričnega postopka od pridobivanja ali obdelave sestavin doma, uporabe njih v lokalno značilnih ali avtohtonih receptih, še več medgeneracijske komunikacije ali brskanja po starih slovenskih kuharicah, spretnosti pri kreativnih promocijah jedi, ki bi jih lahko uvrstili na jedilnike prestižnih restavracij, učenja o vzrokih priprave jedi nekoč, osvajanja celotne zgodbe, ki si jo vsaka posamezna jed tudi zasluži, in nenazadnje srčnosti in prizadevnosti njihovih mentorjev, ki so jih pripeljali na pot zdravega in odgovornega življenja.

Tekmovanje si bo ogledala številna strokovna javnost iz sveta kulinarike, gospodarstva in medijev ter državnih institucij. Po zaključku kuhanja pa bodo razglasili tri zmagovalce – zmagovalne skupine, ki bodo prestale še zadnje sito in prejele veliko praktičnih nagrad s strani partnerjev projekta ter končni izlet, povezan s kulinariko in njenimi posebnostmi primorske pokrajine.

15 osnovnošolskih kuharskih skupin se bo širši javnosti predstavilo še 8. junija na Pogačarjevem trgu v Ljubljani v obliki t.i. revije slovenskih lokalnih jedi.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.