Razvozlajmo zapletene sestavine hrane in pijače
Ko se odpravimo v trgovino z živili, je pomembno, da nas ne zavedejo nalepke, ki razglašajo, da gre za izdelek z »manj maščobami« ali »brez maščob«.

Zanesljiv dejavnik pri izbiri izdelka niso niti trditve na embalaži, da gre za »zdrav izdelek«, ki je dober za nas, saj gre le za reklamne napise. V resnici nas mora zanimati le ena stvar: seznam sestavin, ki je natisnjen na vsaki embalaži.
Iščite preprostost
Večina proizvajalcev hrane se je izurila v pretkanosti. S tem ko poudarjajo eno zdravo lastnost izdelka, ne izpostavijo številnih drugih, ki za naše zdravje niso tako dobre. Zato prezrite različne nalepke, napise in reklame – za iztočnico imejte seznam sestavin, ki ga večinoma najdete na hrbtni strani embalaže. Na njem so zapisane glavne sestavine izdelka.
Na prvo mesto je postavljena sestavina, ki je izdelek vsebuje največ, sledijo ji druge po vrstnem redu. Zadnja sestavina je torej tista, ki je je najmanj. Splošno načelo je: več ko je sestavin na seznamu, manj zdrav je izdelek, ki ga kupujete.
Preberite tudi:
- Skrita moč: kaj vam povedo barve sadja in zelenjave
- Kako prepoznati kakovostno olivno olje?
- Ideje za zdrave prigrizke
Razlog za to je v močno predelani hrani, ki potrebuje več stabilizatorjev, umetnih okusov, barvil ..., ki skrbijo, da izdelek na polici zdrži dlje, da je boljšega okusa in lepše barve. Pomembno je torej, da med naštetimi sestavinami najdemo celostno hrano, na primer »fižol« ali »paradižnik«.
Načeloma ni zaželeno, da je na seznamu več kot pet ali šest sestavin, razen če gre za zelo začinjeno jed, kjer seznam dopolnjujejo še dodane začimbe. Če gre za dolg seznam sestavin, začnite na začetku, posebno pozornost pa posvetite imenom na koncu seznama.
Pozorni bodite na prava polnozrnata živila
Če izdelek vsebuje nepredelano polnozrnato hrano, kot je rjavi riž, potem bo na embalaži to jasno pisalo. Če pa izdelek vsebuje visoko predelano zrno, kot je beli riž, bo med sestavinami pisalo zgolj »riž«.
Razlika v pisani besedi je majhna, vendar je zato razlika v hrani velika: kadar je zrno zelo predelano, so skupaj s kaščo in kalčki odstranjeni tudi nekateri bistveni vitamini in minerali. Tisti izdelki, ki imajo sicer na embalaži na veliko napisano »polnozrnato«, lahko prav tako vsebujejo veliko količino predelanih zrn, zato morate vedno prebrati seznam sestavin na zadnji strani embalaže.

Zloglasni E-ji in druge nevarne sestavine
Verjetno ni treba poudariti, da se moramo izogibati različnim E-jem, ki jih najdemo v hrani. Natrijev benzoat (E211) lahko poškoduje mitohondrijski DNK, kalijev bromat (E924), potencialno rakotvorno snov, pa so v Evropski uniji prepovedali, čeprav jo še vedno dovoljujejo v Ameriki in drugod po svetu.
Za telo niso primerne niti transmaščobne kisline. To je oblika maščob, ki jih telo v resnici ne potrebuje, privedejo pa lahko do škodljivih učinkov, kot so bolezni srca in ožilja ter zmanjšana funkcija možganov in njihovo krčenje, kar povezujejo z alzheimerjevo boleznijo.
Transmaščobe radi prodajajo v obliki hidrogeniranega ali delno hidrogeniranega rastlinskega olja. Še nekatere druge nevarne sestavine, ki se jim poskušajte čim bolj izogibati, so: visoko fruktozni koruzni sirup, umetna barvila, butilirani hidroksianizol (BHA), butilirani hidroksitoluen (BHT), mononatrijev glutamat (ojačevalec okusa), sulfit (konzervans) ...
Preverite vsebnost vlaknin in natrija
Potem ko ste prebrali seznam sestavin, poglejte še seznam hranilnih vrednosti. Kadar izdelek vsebuje pravo sadje, pravo zelenjavo in prave oreščke ali prava polna zrna, takrat je hrana bogatejša z vlakninami. Če opazite, da imajo na primer krekerji tri grame vlaknin, potem gre za dobre krekerje, za zamrznjen obrok pa velja, da je dobra mera šest gramov vlaknin.
Natrij nas opozarja, koliko je bila hrana predelana.
Če izdelek vsebuje več kot 500 miligramov natrija na eno porcijo, to pomeni, da so dodali natrij za okus, saj bi bila drugače ta hrana brez okusa.
Se sliši zapleteno?
Na hitro si pomagajte takole: prva stvar, ki nam lahko pomaga razvozlati, ali gre za kakovosten izdelek ali ne, je ta, ali ima izdelek nalepko certifikata odličnosti. Drugo merilo je lahko že sama količina sestavin: če lahko število sestavin ocenimo na prvi pogled, torej da jih ni zelo veliko, lahko sklepamo, da gre po vsej verjetnosti za kakovostnejši izdelek.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se