Redno uživanje gob lahko prepreči demenco
Študije na živalih in ljudeh so pokazale, da več vrst užitnih gob vsebuje redke in eksotične učinkovine, ki so dobre za možgane.

Študija 11 vrst gob kaže, da lahko njihovo uživanje poviša količino sivih celic v možganih, zmanjšuje vnetja in vzpodbuja živčno delovanje. Raziskava, ki je bila objavljena v znanstveni reviji Journal of Medicinal Food kaže, da bi gobe lahko bile superhrana za preprečevanje demence.
Raziskovalci iz malezijske univerze v Kuala Lumpurju so izpostavili predvsem tri vrste gob – H. erinaceus, D. indusiata in C. militaris – ki vzpodbujajo delovanje nevronov, izboljšujejo spomin in pomagajo pri zdravljenju milejše izgube spomina.
Raziskovalci poudarjajo tudi, da redno uživanje jedilnih gob zvišuje odpornost imunskega sistema in niža krvni pritisk. Gobe so prav tako zelo bogate z antioksidanti, vitaminom B in minerali.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se