Pri cvičku slavila Fani Turk, pri salami Marko Škoda


Društvo vinogradnikov ter turistično društvo sta v soboto zvečer v gostilni Luzar skupaj pripravila tradicionalno prireditev, škocjansko cvičkarijo in salamijado. To je za pridne vinogradnike in pridelovalce salam pravi praznik, saj se javno povedo rezultati ocenjevanja vin in salam, najboljšim podelijo priznanja.
Kot je povedal predsednik škocjanskih vinogradnikov Franci Matko, takega letnika, kot je bil 2015, ne pomni. »Obilna letina, kvalitetna vina. Vreme je bilo ugodno, a brez pridnih rok naših vinogradnikov in znanja ne bi bilo nič.« Vina sta ocenjevali dve strokovni komisiji - prvi je predsedoval Samo Hudoklin, drugi Andrej Bajuk.

Letos je v ocenjevanje prišlo kar dvesto vzorcev vin, največ - 75 cvičkov - kar je največ doslej. A tudi izločenih je bilo kar nekaj, 55. Po besedah Matka, gre za manjše napake, ki se jih bo dalo še odpraviti.
Šampion ocenjevanja Jožica Oberč

Najboljši cviček je pridelala Fani Turk (16,23), sledili so Janez Lenart, Marjan Oberč, Drago Hočevar, Jožica Oberč, Mirko Kirn in kmetija Medle z isto oceno (16,17), veliko zlato medaljo pa so prejeli še: Janez Vide, kmetija Rupar, Robert Jerič, Roman Šribar, Boris Ilaš, Rado Škrbec in kmetija Rupar. Šampion ocenjevanja je postal kot lani laški rizling . jagodni izbor - sladko, ki ga je pridelala Jožica Oberč - ocena 18,94. Najboljše dolenjsko rdeče - suho je pridelala Jožica Škof (16,40), modri pinot Fani Turk (16,98), modro frankinjo Franci Smrekar (17,86), modro frankinjo -suho 2009 Karel Udovč (18,16), modro frankinjo Barique letnik 2015 Janez Vide (17,90), modro frankinjo barique letnik 2014 Marko Kirar (18,14), kraljevina - suho Janez Vide (16,64), dolenjsko belo Jože Dulc (16,72), laški rizling -suho Franci Smrekar (17,26), zeleni silvanec Roman Kermc (17,30), beli pinot suho Franci Matko (17,38) itd. Rezultate vseh vin si poglejte v priponki.

Salame odlične, pet najboljših na državno tekmovanje
Lep odziv je bil tudi na 11. škocjanski salamijadi v organizaciji TD Škocjan. Kot je povedal predsednik društva Robert Janežič, so v oceno prejeli kar 47 vzorcev (lani 35), s kvaliteto pa so zelo zadovoljni, saj iz leta v leto raste, k temu pa prispevajo tudi tovrstna tekmovanja.
Šestčlanska komisija (Drago Košak, Milan Vrščaj, Damjan Matko, Barbara Novak, Franc Luzar in Andrej Košak) so odločili, da je najboljšo salamo izdelal Marko Škoda z Vinice pri Šmarjeti (52,9), sledijo Karl Udovč iz Velikih Poljan pri Škocjanu (52,7), kmetija Škrbina z Vinice pri Šmarjeti (52,4), Peter Selak z Vinice pri Šmarjeti (52,1), Dušan Udovč z Vinjega Vrha ((51,8) in Gabrijela Kovač (51,8). Pet najboljših se bo uvrstilo državnega tekmovanja (vsi rezultati so v priponki).

V turističnem društvu se za podporo pri salamijadi zahvaljujejo vsem sponzorjem: Občini Škocjan, Mizarstvu Dušan Mojstrovič (za je za prvih deset izdelal krase lesene stolčke), Avtoodpad Krakov, avtoličarstvo Kristjan Zorko Grmovlje, Vrtnarstvo in cvetličarstvo Irena Zupančič-Cemič Grmovlje in trgovina Vsegrad.
Obiskovalci tradicionalne prireditve so uživali v zabavnem programu, v katerem je za dobro voljo skrbel voditelj Darko Povše, zraven pa so lahko okušali dobre salame in vino ter domač kruh, ki so ga prispevale pridne škocjanske gospodinje. Vse skupaj je nagovoril tudi župan Jože Kapler.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Rezultati salame
rezultati vina