Podravje, Slovenija: Pojemo dvakrat več zelenjave kot leta 2000
Pred dnevi je pozitivno presenetil podatek državnih statistikov, da Slovenci v povprečju pojemo za polovico več zelenjave, kot smo je na prelomu tisočletja. To pomeni, da smo vendarle na pravi poti k bolj zdravemu prehranjevanju in da lahko optimistično zakorakamo v letošnje mednarodno leto sadja in zelenjave.

V letu 2019 smo v Sloveniji za prehrano porabili skoraj 246.000 ton zelenjave oziroma skoraj 118 kilogramov na prebivalca, kar je v primerjavi z letom 2000, ko je je vsak državljan v povprečju porabil 78,5 kilograma, občutno več. Od takrat je krivulja potrošnje zelenjave z izjemo leta 2001, ko je številka zdrsnila na 73,4 kilograma, vztrajno naraščala in v letu svetovne gospodarske krize 2008 že presegla mejo sto kilogramov zelenjave na prebivalca.
Pojemo več, pridelamo manj
Do danes smo se tako s porabo zelenjave precej približali porabi sadja, ki smo ga v letu 2019 pojedli 267.000 ton ali v povprečju 128 kilogramov na prebivalca. Skoraj 60 odstotkov sadja smo zaužili svežega.
Žal pa očitno vse bolj osveščenim državljanom glede koristi sadja in zelenjave za zdravje in razvoj ljudi ne sledi tudi samooskrba. Medtem ko je bila namreč stopnja samooskrbe z zelenjavo leta 2000 še 47-odstotna, je ta 19 let kasneje padla na 43 odstotkov, v tem času pa je bila daleč najnižja, zgolj 30-odstotna, leta 2010. Med leti močno niha stopnja samooskrbe s sadjem. Od 2000 naprej je bila najnižja, in sicer zgolj 15-odstotna, leta 2017, ko je bila letina sadja zelo slaba, najvišja, 66-odstotna, pa leta 2000. Leta 2019 je bila samooskrba s sadjem 30-odstotna. Na slovenskih kmetijah so v istem letu pridelali malo več kot 120.000 ton zelenjave, od tega največ belega zelja, več kot 19.000 ton, kar je predstavljalo 16 odstotkov vsega pridelka zelenjave.
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se