Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Oreščki
Čas branja 2 min.

Živila, ki so občutljiva na plesni, uživajte zelo previdno


Uredništvo
16. 6. 2025, 20.30
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Med zdrave prigrizke pogosto uvrščamo oreščke in suho sadje. A tudi ti so lahko nezdravi, če jih zaužijemo neprimerno skladiščene in pripravljene.

ajda z oreščki .jpg
Profimedia
Da bi preprečili plesni in glivice, hrano obsevajo.

Oreščki in suho sadje so med prvimi na seznamu, ko pomislimo na zdrave prigrizke. Pest oreščkov je zagotovo bolj zdrava kot industrijsko pridelani prigrizki z veliko količino bele moke, sladkorja in množico zdravju škodljivih aditivov. Toda tudi z zdravo malico se lahko zastrupite!

Rakotvorni aflatoksini

Arašidi, indijski oreščki in pistacije (pa tudi mandlji, lešniki in drugi lupinarji) so poleg fig in drugega suhega sadja, kakavovega zrna, začimb, riža, fižola, sončničnih semen, koruze in drugih žit ter mleka najpogosteje onesnaženi z aflatoksini, ki jih izločajo glive Aspergillus flavus in Aspergillus parasiticus. 

To so močni rakotvorni strupi, ki se razvijejo pri temperaturi od 25 do 32 stopinj Celzija, zato so pogosteje v toplih in vlažnih krajih. Razvoj plesni in izločanje mikotoksinov se pogosto začne že na polju (na primer na poškodovanih rastlinah po neurju) ali pozneje v skladiščih živil in krme zaradi pretoplih ter preveč vlažnih in slabo zračnih skladišč.

kruh, plesen
Profimedia
Ko zagledate plesen, živilo obvezno v celoti zavrzite.

In še slaba novica: če s plesnijo onesnažene pridelke posušimo ali predelamo pri visoki temperaturi, plesni propadejo, toda mikotoksini (med njimi tudi aflatoksini) obstanejo, saj jih toplota in postopki predelave ne uničijo.

Njihovo razraščanje večina proizvajalcev izdelkov iz oreščkov in pridelkov, ki so pogosti gostitelji plesni in glivic, preprečuje z radioaktivnim obsevanjem, ki zagotovo ne koristi zdravju, in s fungicidi, med katerimi jih je osemdeset odstotkov rakotvornih. Ko si torej privoščimo »zdravo« malico, je verjetno, da smo v telo vnesli rakotvorne snovi.

Plesniva živila obvezno zavrzite!

Čeprav so nekatera živila najboljša plesniva (na primer nekatere vrste sira), ne pomeni, da vse plesni hrano oplemenitijo. Nekatere vrste plesni vas lahko s strupi celo ubijejo! Če na skuti, vloženi zelenjavi, pašteti … zagledate plesen, obvezno odvrzite lonček oziroma živilo v celoti, saj ne veste, s katero vrsto plesni ali glivic imate opravka ter kako daleč se je razširila, čeprav je videti, da je naseljena le po vrhu.

OREHI, OREŠČKI
Profimedia
Težava je pogosto v neprimernem skladiščenju.

Kaj pa zdaj?

Naj prenehamo jesti oreščke in druga tvegana živila? To je seveda nesmiselno, sicer bi lahko prenehali jesti vso hrano, ki je morebiti okužena s kakšno nevarno snovjo. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) svetuje, da živila, ki so občutljiva za plesni, še posebno pozorno izbiramo (izvor, datum, način shranjevanja …). Vsebujejo lahko mikrotoksine, tudi če niso videti plesniva.

Najbolje je, da uživamo zdrave, ekološko rasle sadeže in semena, saj se na nepoškodovanih sadežih, ki so uspevali na naraven način (brez kemije), glivice redkeje razvijejo. Pomembno je, da ne pozabimo tudi na morebitna gojišča glivic v telesu (kandida in druge), ki prav tako proizvajajo nevarne aflatoksine, in to v veliko večjih količinah, kot se pojavljajo na oreščkih. 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.