Kaj lahko in česa ne smemo jesti na prazen želodec
Čeprav pravijo, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva, ne dene prav vsaka hrana dobro želodcu. Katere jedi lahko jeste zjutraj?

Hrana, ki se je izogibajte na prazen želodec:
Rogljički - vse, kar tako kot listnato testo vsebuje kvas, uživajte raje pozneje. Na primer ob popoldanski kavi. Te vrste jedi namreč dražijo želodec in povzročajo napihnjenost.
Paradižniki - v njih je toliko zdravih snovi. Vendar pa lahko vitamini in antioksidanti v kombinaciji s preveč želodčne kisline privedejo do hudih trebušnih bolečin. Posebno neprijetno za ljudi, ki imajo že tako ali tako težave z želodčno kislino ali razjedami.
Sladke, gazirane pijače - cola in podobne pijače poženejo raven inzulina v višave. Pa tudi fosforna kislina, ki jo vsebujejo gazirane pijače, spodbudi tvorbo želodčne kisline in povzroči zgago.
Citrusi - vsebujejo še posebej veliko sadne kisline, ki na tešče poveča nevarnost za vnetje želodčne sluznice.
Banane - vsebujejo sicer veliko magnezija. Vendar pa brez podlage magnezij v želodcu tako hitro pristane v krvi, da lahko visoko neravnovesje škodi srcu. Poleg tega vsebujejo tudi veliko sladkorja, ki poviša raven inzulina.

Praznemu želodcu dobro denejo naslednja živila
Ovseni kosmiči - balastne snovi znižajo raven holesterola in dlje časa nasitijo. Poleg tega ščitijo želodčno sluznico pred škodljivimi kislinami.
Ajda - spodbudi prebavo in poleg tega vsebuje veliko beljakovin in železa.
Oreščki - normalizirajo pH želodca in naj bi celo zmanjševali razjede želodca. Vsebovana maščoba za dlje časa nasiti.
Borovnice - najnovejše študije kažejo, da prav za zajtrk znižujejo krvni tlak in pospešijo prebavo. Dobre so tudi za spomin.
Lubenica - ker jo v veliki meri sestavlja voda, telo že zjutraj oskrbi z veliko tekočine. Likopen, naravno rdeče barvilo, je poleg tega dobro za oči in srce.
Jajca - kdor za zajtrk poje jajca, bo čez ves dan pojedel manj kalorij.

5 živil, ki jih morate vedno imeti doma
Zelenjava
Sveža ali pa zamrznjena - zelenjavo je vedno treba imeti doma. Sveži so še posebej primerni paradižniki, korenje, kumara in paprika. Te vrste zelenjave teknejo v surovem in kuhanem stanju. V zamrznjeni obliki so nepremagljivi brokoli, korenje in grah. Previdno pri zamrznjenih zelenjavnih mešanicah: tem pogosto dodajo maščobo. Kot prilogo lahko vedno ponudite solato. Ta nasiti, pripravljena pa bo en, dva, tri.
Jogurt
Lonček jogurta ima malo kalorij, zato pa zelo veliko kalcija in beljakovin. Vedno izberite različico brez sadja in sami dodajte sveže sadje. Tako boste zaužili precej manj sladkorja.
Stročnice
Leča, čičerika, fižol in druge suhe stročnice so naravnost idealne za shrambo, ker jih lahko hranimo dlje časa. Poleg tega vsebujejo veliko balastnih snovi in nas za dolgo nasitijo.
Sadje
Sadje je vedno dobro. Posebno dolgo ostanejo sveža jabolka. Kadar nas prime želja po sladkem, pomagajo banana, grozdje ali pa mandarina. Zamrznjeni gozdni sadeži so sijajni za mislije, smutije ali pa vmesni prigrizek.
Ovseni kosmiči
Porcija ovsenih kosmičev z mlekom ali jogurtom nasiti za kar nekaj časa in je zelo zdrava.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se