Preverjeni triki, kako izbrati zrel in okusen avokado
Prepoznati dober avokado v trgovini ni težko, če upoštevate nekaj preprostih nasvetov.

Vse večjo porabo avokada, nekoč znanega tudi kot »aligatorjeva hruška«, lahko pripišemo ne samo modi bolj razširjenega uživanja sadja in zelenjave v zadnjih letih, ampak tudi vsestranski uporabi v kulinariki in ugodnemu prehranskemu profilu.
Kaj vsebuje avokado?
- Zdrave maščobe: Vsebuje predvsem enkrat nenasičene maščobe (npr. oleinska kislina – kot v olivnem olju), ki pomagajo zniževati slab holesterol (LDL) in dvigovati dobrega (HDL)
- Vlaknine: Vsebuje veliko prehranskih vlaknin, kar pomaga pri prebavi in daje bolj dolgotrajen občutek sitosti.
- Vitamine: Vsebuje vitamine K, E in C ter vitamine skupine B
- Minerale: vsebuje veliko kalija in magnezija
- Antioksidante: ne samo da poveča absorpcijo antioksidantov iz drugih živil, ampak je sam velik vir antioksidantov. To vključuje tudi hranilni snovi, imenovani lutein in zeaksantin, ki sta zelo pomembni za zdravje oči.
Zakaj je avokado zdrav?
- Podpira zdravje srca (zaradi zdravih maščob in kalija).
- Znižuje holesterol in krvni tlak.
- Pomaga pri hujšanju, ker nasiti, ne da bi močno dvignil krvni sladkor.
- Podpira zdravje prebave, ker vsebuje vlaknine.
- Dobro vpliva na kožo in lase zaradi vitamina E in zdravih maščob.
- Krepi imunski sistem in zmanjšuje vnetja.

Zanimivosti o avokadu
Skoraj polovico vsega avokada pridelajo v Mehiki, ki velja za njegovo domovino, sledijo Kolumbija, Dominikanska republika in Peru. V manjših količinah ga pridelujejo tudi v južnem delu Španije.
Občutljiv je za pomanjkanje vode, zato ga morajo namakati, da bi se izognili prezgodnjemu odpadanju plodov, preden sadež doseže ustrezno velikost in kakovost.
V nasadih plodove oberejo takoj, ko dosežejo ustrezno velikost. Avokado namreč ne zori na drevesu, temveč šele, ko pade na tla. Vsebuje nekoliko več kalija kot enaka količina banan.
Poleti lahko na trgovskih policah v Sloveniji najdemo avokado iz Peruja, Južne Afrike in Kenije, pozimi pa iz Mehike, Čila, Izraela in Španije. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije smo ga v letu 2018 uvozili približno 1984 ton.
Poznanih je več sto sort avokada, na trgovskih policah pri nas sta najbolj zastopani hass (levo) in fuerte (desno). Sorta hass je ob zrelosti temneje obarvana in ima bolj hrapavo kožo, sorta fuerte pa je poznana po gladki in tanki zeleno obarvani koži.
Kako v trgovini prepoznati dober avokado?
V trgovini so največkrat na voljo prezreli ali nedozoreli sadeži. Pri nakupu je priporočljivo upoštevati naslednje:
Avokado mora biti na otip čvrst, a hkrati rahlo mehek. Pod prsti morate začutiti manjšo
popustitev pritiska. Prijemajte ga zelo nežno in z rokavicami, nikomur ni všeč prebirati sadje, ki so ga kupci pred njim že pretipali.

Na ustrezno zrelost ploda nakazuje svetlo zelena obarvanost površine pod pecljem, kar lahko doma preverite z odstranitvijo peclja.
Barva in videz kožice sta odvisna od sorte. Temneje obarvan avokado ni rezultat gnitja, temveč prej omenjene sorte hass. Prav tako zelena barva ne pomeni nujno nedozorelega sadeža.
Recept za gvakamole – avokadov namaz
Sestavine:
- 1 zrel avokado
- sok 1/2 limete ali limone
- 1 manjši paradižnik (narezan na drobne kocke)
- 1/4 rdeče čebule (na drobno sesekljane)
- ščepec soli
- malo popra
- po želji: čili, koriander ali česen

Postopek:
Avokado razpolovimo, odstranimo koščico in z žlico izdolbemo meso. V skledi ga pretlačimo z vilicami v gladek ali rahlo grob pire (odvisno od želje). Dodamo limetin sok, paradižnik, čebulo, sol in poper. Dobro premešamo in po potrebi dodamo še malo olivnega olja za bolj kremasto teksturo.
Postrežemo na kruhu, kot omako k tortiljam ali kot prilogo k mesu/ribi.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se