Lanena semena: zakladnica vlaknin za več vitalnosti in manj vnetij
Laneno seme sodi med najbolj zdrava živila, ker poleg obilo vlaknin vsebuje tudi ogromno vitaminov in mineralov, a je pri uživanju treba biti zmeren.

Laneno seme, ki ga imenujemo tudi lanena semena, je plod rastline lan (Linum usitatissimum), ki izvira z območja Sredozemlja in Azije. Že tisočletja ga cenimo zaradi hranilnih in zdravilnih lastnosti, pa tudi kot surovino za izdelavo tkanin in oblačil. Gre za enega najboljših naravnih virov prehranskih vlaknin, zato podpira prebavo, krepi črevesje in pripomore k daljšemu občutku sitosti.
Katere pomembne snovi vsebuje laneno seme
Poleg vlaknin laneno seme vsebuje veliko vitamina B1 (tiamina), ki podpira delovanje živčevja, ter magnezij, fosfor, mangan in selen, ki prispevajo k normalnemu delovanju mišic, srca in imunskega sistema. Bogato je tudi z alfa-linolensko kislino – rastlinsko obliko omega-3 maščobnih kislin, ki zavira vnetne procese v telesu.

Že samo 2 žlici mletega lanenega semena (približno 15 g) vsebujeta kar 4 grame vlaknin, kar pokrije do 15 odstotkov dnevne potrebe odraslega človeka. Redno uživanje lahko zmanjša tveganje za kronična vnetja, srčno-žilne bolezni, sladkorno bolezen tipa 2, debelost, revmatoidni artritis in celo raka debelega črevesa.
Po navedbah Inštituta za nutricionistiko laneno seme ob zmernem in pravilnem uživanju pomembno prispeva k zdravju, zlasti zaradi protivnetnega delovanja in visoke vsebnosti koristnih maščob.

5 preprostih jedi z lanenini semeni
- Laneni puding: 2 žlici mletega semena zmešamo z 1 dcl rastlinskega mleka, pustimo čez noč in zjutraj dodamo sadje.
- Jogurt z lanenim semenom: žlico mletega semena zmešamo z grškim jogurtom in dodamo oreščke.
- Zelenjavna juha: laneno seme potresemo po servirani juhi kot naravni zgoščevalec.
- Polnozrnati kruh ali palačinke: v testo vmešamo 1–2 žlici mletega semena.
- Smuti za energijo: žlico semena dodamo v mešanico z banano, s špinačo in z najljubšim rastlinskim mlekom.
Laneno seme je najbolje zmleti tik pred uporabo, ker se tako ohranijo dragocene omega-3 maščobne kisline in antioksidanti, ki sicer hitro oksidirajo. Lahko ga kombiniramo tudi s chia semeni, denimo v skuti, jogurtu ali smutiju, saj se njune hranilne vrednosti lepo dopolnjujejo in skupaj prispevajo k še večji vsebnosti vlaknin in omega-3 maščob.
Kje velja previdnost?
Laneno seme moramo vedno uživati zmleto ali namočeno, sicer ga telo ne more izkoristiti. Pomembna je zmernost; priporočena količina je 1–2 žlici dnevno. Pretiravanje lahko povzroči napenjanje ali poslabša stanje pri črevesnih boleznih.
Na splošno velja, da lanena semena pomagajo zniževati tveganje za rakave bolezni, a osebe s hormonsko odvisnimi obolenji, denimo z rakom dojke, naj se pred rednim uživanjem posvetujejo z zdravnikom. Laneno seme namreč prav tako vsebuje fitohormone oziroma rastlinske hormone, ki lahko negativno vplivajo na hormonsko ravnovesje in zmanjšajo učinkovitost nekaterih terapij.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se