Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Krški ''A je to?'' uspel


30. 4. 2010, 00.00
Posodobljeno
13:52
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Arhiv Lokalno.si

Društvo širjenja uporabnih znanj in Mladinski center Krško sta v času šolskih prvomajskih počitnic organizirala kar štiri delavnice za mlade.

V soboto, 24.4.2010, smo v OŠ Leskovec pri Krškem z mentorico Suzano Plut spoznavali pomembnost bio načina življenje. Udeleženci delavnice so z njeno pomočjo pripravili zdrave, bio jedi, ki so jih nesli na pokušnjo tudi staršem.

Na praznični torek, 27.4.2010, se je gruča otrok s prostovoljci odpravila v, po našem mnenju, najboljšo in najprijaznejšo pekarno v mestu Noč in dan. Spekli smo kar 70 krofov, veliko pic, štručk, slanikov in ostalega pekovskega peciva. Delavnica je bila zelo poučna, saj smo iz prve roke izvedeli vse o kvalitetnih sestavinah za kruh in pecivo, času vzhajanja in se naučili narediti pecivo, ki je ne samo okusno, ampak tudi lepo na pogled.

Sreda, 28.4.2010, pa je bila dan za težko pričakovani izlet. Odpravili smo se v Živalski paradiž v Šentjernej. Navdušile so nas posebne vrste živali, ki jih nismo vajeni videti vsakodnevno. V spominu so nam ostali poni, papiga Koki, ježevci s super dolgimi bodicami, kenguru, kokoši velikanke, dihurji in ostale živali. Vreme nas je obdarilo z obilico sončnih žarkov, kar smo izkoristili za igro na travniku. Vrhunec dneva pa je bila peka pice v gostilni Jernejev hram, kjer smo se naučili zamesiti testo in si speči pico. Prijazno dekle po imenu Urša nas je naučila še izdelave papirnatih kap, da nam lasje niso ušli v sestavine. Vsi smo sodelovali v boju za nagradni bon, kjer smo nagradili najbolj izvirno domišljijsko pico.

V četrtek, 29.4.2010, pa smo si zopet nadeli predpasnike in se z mislijo na lačne v svetu naučili ekonomične porabe hrane. Tako smo iz starega kruha napravili kruhovo štruco, kruhov narastek in ocvrte kruhove rezine. Iz neporabljenih testenin smo naredili slastno makaronovo solato. Iz starega riža pa rižev narastek. Pri izvedbi delavnic nam je pomagal Spar Krško. Za žejo pa smo si sami stisnili sok iz svežih jabolk, ki nam jih je velikodušno podarilo podjetje Evrosad Krško. Udeleženci se strinjamo, da v današnjem svetu vse preveč hrane nesmiselno zavržemo in da se bomo poslej trudili bolj ekonomično ravnati z njo. 

Organizatorji in prostovoljci smo zelo zadovoljni z obiskom delavnic, saj je bilo povprečno število otrok na delavnici 35. Vsi smo pridobili veliko novega znanja in si tako razširili obzorja. Na naši prihajajoči delavnici v sklopu projekta A je to?, ki bo v soboto, 8.5.2010, ob 9.00 v Krškem, pa nas čaka obisk čebelarja, ki nam bo povedal vse o medu. Vsi, ki bi se radi udeležili delavnice, nas pokličite na tel. št. 07 488 22 80 ali nam pišite na el. naslov  drustvo.SUZ@gmail.com.

Katarina Ceglar


Vodja projekta


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.