Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Kollathov zajtrk
Čas branja 3 min.

Tako je lahko pšenica prebavljiva, ne da bi jo kuhali


Tina Lucu/Revija Liza Maja
5. 5. 2025, 20.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Naravna hrana mora biti surova, toda na žalost se naš želodec in črevesje običajno nista sposobna spopadati z njo - še posebej ne v obliki žit.

Kollathov zajtrk
rawdia.ro
Kollathov zajtrk lepo združuje žito in sadje. Vonj po sveže mleti moki se lepo spoji z vonjavami sadja.

Profesor Werner Kollath, nemški prehranski strokovnjak in zdravnik, je našel pot, kako postane pšenica prebavljiva, ne da bi jo kuhali.

Kollathovega zajtrka ne smete zamenjevati z Bircherjevim mislijem, ki temelji na sadju (še posebej nastrganem jabolku), kondenziranem mleku, limonovem soku in majhni količini kosmičev in je namenjen uživanju sadja z žiti, ki so le sekundarna sestavina.

Kollathov zajtrk je namenjen lahkemu prebavljanju pšenice brez kuhanja; sadje je dodano le za boljši okus in da dopolni vrednost hrane.

Ta hrana za nekatere ljudi ne pride v poštev, ker vključuje mešanico sadja in žit. Poskusite in preverite, ali vaše telo sprejema to kombinacijo.

Kako pripraviti Kollathov zajtrk

Osnovni recept za 1 osebo:

  • 2 do 3 žlice (20-40 g) sveže mlete polnozrnate pšenične moke (zelo dobro jo zmelje domači kavni mlinček)
  • 3 do 5 žlic vode
  • 1 do 2 žlici limonovega soka
  • 15 g drobno sesekljanega suhega sadja
  • 100 g nastrganih jabolk (tik pred serviranjem; uporabite pa lahko tudi drugo sveže sezonsko sadje)
  • 1 žlica mletih mandljev ali lešnikov

Priprava:

Zvečer: Sveže mleto polnozrnato pšenično moko stresite v skodelico in dodajte vodo. Nikoli ne dodajajte mleka. Premešajte in na sobni temperaturi pustite stati do naslednjega jutra.

Mešanica bo čez noč nabreknila, zjutraj pa boste imeli trdno zmes. Ponoči se bodo zgodile kemične spremembe, ki bodo povzročile fermentacijo - proces, zaradi katerega je Kollathov zajtrk prebavljiv.

Zvečer: v drugi skledi namočite drobno sesekljano suho sadje (fige, rozine ali datlji).

Naslednje jutro: zmešajte sestavine obeh skodelic, vključno z vodo, v kateri se je namakalo suho sadje. Dodajte svež limonov sok in nastrgana jabolka ali hruške ali kako drugo sezonsko sadje (češnje, jagode, slive, breskve …).

Mešanico potresite z mletimi mandlji ali lešniki. Mešanici lahko dodate tudi svežo smetano, mandljevo pasto, lešnikov namaz ali pa žličko medu. Pojejte 4 do 6 žlic mešanice. Obrok mora biti sočen in ne preveč tekoč.

Jabolko morate nastrgati tik pred serviranjem, da preprečite oksidacijo. Mešanica mora ostati bela. Jabolko vedno strgajte na kovinskem strgalniku.

Če ste še lačni, pojejte kos polnozrnatega kruha s skuto iz posnetega mleka.

zajtrk, sadje
Profimedia
Pravilno pripravljen zajtrk postane poslastica, za katero lahko uporabite različno sezonsko sadje.

Redno prehranjevanje s Kollathovim zajtrkom se pokaže v naslednjih učinkih:

  • Občutek sitosti za najmanj 4 ure. Nobene lažne lakote dopoldan in nobenega občutka napihnjenosti trebuha.
  • Teža se bo sčasoma prilagodila. Tisti, ki si želijo shujšati, ne bodo čutili lakote do kosila in zato takrat ne bodo pojedli velikega obroka. Tisti, ki se želijo zrediti, bodo izboljšali prebavo in s tem povečali telesno težo.
  • Odpravi se zaprtost, dejavnik avtointoksikacije. Tak zajtrk odpravi vse znake utrujenosti in izčrpanosti, ki privedejo do kopičenja toksinov.
  • Okrepi se fizična in intelektualna učinkovitost.
  • Pojavi se občutek splošnega dobrega počutja, ki izvira iz izboljšanega biološkega ravnovesja.
  • Notranja sreča in zadovoljstvo bosta pregnala hrepenenje po stimulansih, kot so kava, tobak in alkohol.
  • Okrepi se koncentracija, ker prebavni sistem ni preobremenjen s težkim obrokom. Zapomnite si, da prebava terja 70 odstotkov razpoložljive energije živčnega sistema.
  • Izboljša se odpornost proti stresu.
  • Izboljša se sestava krvi.
  • Porast kožnih celic zaradi boljše hidriranosti podkožnih tkiv poskrbi, da je ten bolj rožnat, izginejo ekcemi, turi in suha koža.
  • Lasje postanejo voljni in živi. Dr. Kollath je večkrat navedel, da redno uživanje tega zajtrka ustavi sivenje las in povrne naravno barvo las.
  • Nohti postanejo sijoči in niso več krhki.
  • Izboljšajo se zobje. Dr. Kollath je navedel več primerov, pri katerih se parodontoza ni le ustavila, temveč je celo nazadovala. Zobje, ki so bili majavi, so se utrdili v svojih jamicah.
  • Okrepi se skeletna struktura, tako da je manj pojavov zlomov, če pa pride do njih, se kosti hitreje zacelijo.

Preberite tudi:

Kollathov zajtrk lepo združuje žito in sadje. Vonj po sveže mleti moki se lepo spoji z vonjavami sadja.

Pravilno pripravljen zajtrk postane poslastica, za katero lahko uporabite različno sezonsko sadje. Sadje žitom doda sočno svežino, s stimulacijo slinavke pa pomaga, takoj ko vstopi v usta, da se hrana bolje vsrka in z najmanj zapravljanja energije.

Vitamini B-kompleksa v sveži moki dopolnjujejo vitaminsko vsebnost sadja. Organske kisline v svežem sadju nevtralizirajo ogljikove hidrate v žitih. Priprava je preprosta in hitra in ne zahteva kuhanja v trenutkih, ko se nam običajno mudi. Tak zajtrk redno uživajte nekaj tednov in se prepričajte o rezultatih.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.