Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Jubilejni medeni zajtrk


Foto: Titina Podlesnik, Ambrož Karlovšek, JZ OŠ Marjana Nemca Radeče
29. 11. 2016, 11.50
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

medeni_zajtrk___1.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Medeni_zajtrk - 1
medeni_zajtrk___3.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
medeni_zajtrk___6.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
medeni_zajtrk___8.jpg
Arhiv Dolenjskega lista

Letošnjo jesen Javni zavod Osnovna šola Marjana Nemca Radeče z enotama Vrtec (Biba Baja in Čira Čara) ter podružnično šolo Svibno v sodelovanju s Čebelarskim društvom Radeče in lokalnimi pridelovalci hrane obeležuje jubilejni, že deseti medeni zajtrk, iz katerega se je po prvotni zasnovi razvil slovenski tradicionalni zajtrk.

Medtem, ko so se najmlajši zbirali na igrišču, so šolsko jedilnico že napolnili učenci in učenke, predstavnica Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Maja Čepič, učitelji in učiteljice ter predstavniki domače občinske uprave.

Ob tem je predsednik radeških čebelarjev, Gregor Bregar, podelil zahvalno listino pomočnici ravnateljice za OŠ, Mileni Potočnik Renko in pomočnici ravnateljice za obe enoti vrtca, Aniti Slakonja, ter županu Občine Radeče, Tomažu Režunu.

Slednji je, kot je predhodno že izpostavil Bregar, izrazil zadovoljstvo ob dolgoletnem uspešnem skupnem sodelovanju z vidika zdravega prehranjevanja, pri čemer ni pozabil omeniti "Svibančkov", kateri so medeni in tradicionalni slovenski zajtrk obeležili v dislocirani enoti. Župan, ki se je prijetnega jutranjega rituala v šoli udeležil skupaj s sodelavkama, direktorico občinske uprave, Brigito Stopar, in svetovalko za družbene dejavnosti, Melito Simončič, je hkrati otroke pozval, naj bo čim več dni v znamenju obedovanja z domačo, lokalno pridelano hrano, za katero se vse bolj zavedamo, da je bolj okusna in bolj kakovostna od masovno pridelane.

Slovenski zajtrk so tudi letos sestavljali kruh (kmetija Jože Gnidovec, Sevnica in Franc Zahrastnik), maslo (Feliks Korbar), mleko (Cilka Kranjc), med (čebelarstvo Maksimilijan Vajda) in jabolka (Janez Imperl, Sevnica), vsi pridelani v bližnji okolici Radeč.

Ob zvokih štirih mladih harmonikarjev, izpod prstov katerih je po igrišču odmevala melodija že ponarodelega Slakovega Čebelarja, so najmlajši poplesavali, tisti malo večji, ki že gulijo šolske klopi, pa so ubrano zapeli in tako je bilo petkovo jutro, 18. novembra, posebej slavnostno in veselo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.