Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Pomladna dieta
Čas branja 2 min.

5-dnevni jedilnik za razstrupljanje telesa


Tina Lucu
14. 5. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Če se želite lotiit pomladne diete, se prvo pravilo glasi: jejte sezonsko in lokalno - spomladanska zelenjava ima največ hranil, ko je sveža in domača.

Topla pomladna solata s šparglji, redkvicami in poširanim jajcem
Profimedia
Topla pomladna solata s šparglji, redkvicami in poširanim jajcem

Pijte dovolj vode - pomagaj telesu odplakniti toksine, še zlasti ob povečani količini vlaknin. Uporabite zdrave maščobe - olivno olje, avokado in semena pomagajo pri absorpciji vitaminov. Izogibajte se predelani hrani - osredotoči se na preproste obroke iz celega živila. Vključite beljakovine - jajca, stročnice, ribe, pusto meso ali tofu za občutek sitosti.

Najboljše lokacije za nabiranje divjih špargljev v Sloveniji

Divji šparglji rastejo v primorskem pasu, predvsem od sredine marca do konca aprila. Največ jih najdete:

  • ob obali: med Izolo in Strunjanom, zlasti na gozdnih robovih,
  • nad Koprom in Ankaranom,
  • na kraškem robu: Socerb, Črni Kal, Osp,
  • Notranjska in deloma Goriška Brda (redkeje).

Iščite jih ob robu poti, pod grmovjem in med borovci - mladi poganjki so tanki in temno zeleni. Pomembno: nabirajte trajnostno, vedno pustite nekaj stebel za rast.

Jedilnik za 5 dni – pomladna razstrupljevalna dieta

1. DAN

Zajtrk: ovsena kaša z naribanimi jabolki, lanenimi semeni in limono

Kosilo: topla solata z beluši, šparglji in poširanim jajcem (spodaj recept)

Večerja: kremna juha iz graha, pora in mete + polnozrnata žemlja

šparglji
Profimedia
Divji šparglji rastejo v primorskem pasu, predvsem od sredine marca do konca aprila.

2. DAN

Zajtrk: omleta z redkvicami, drobnjakom in kozjim sirom

Kosilo: ješprenjeva solata z beluši, korenčkom in zeliščnim pestom

Večerja: lečina karijeva juha z mladim ohrovtom

3. DAN

Zajtrk: zeleni smuti (špinača, banana, limona, lanena semena, rižev napitek)

Kosilo: rižota z divjimi šparglji, limono in mladim grahom

Večerja: pečena cvetača s tahinijem in solata z redkvicami

4. DAN

Zajtrk: kuhano jajce + polnozrnati toast + avokado z limono

Kosilo: hladna kvinojina solata z redkvicami, šparglji in tofujevimi kockami

Večerja: bučkina kremna juha + žlica bučnih semen

5. DAN

Zajtrk: skuta z naribanim jabolkom, medom in cimetom

Kosilo: špargljev kiš (brez testa) + solata z regratom in redkvicami

Večerja: ajdova kaša s pečeno zelenjavo in beljakovinsko prilogo (stročnice ali piščanec)

Preberite tudi:

Pomladni recept 

Topla pomladna solata z divjimi šparglji, beluši, redkvicami in poširanim jajcem

Sestavine (za 2 osebi):

  • 100 g divjih špargljev (lahko tudi gojeni, odrezani spodnji oleseneli del)
  • 100 g belušev (zeleni ali beli)
  • 6 redkvic, narezane na tanke kolobarje
  • 2 jajci (za poširanje)
  • 1 pest mlade špinače ali motovilca
  • 1 žlica limonovega soka
  • 1 žlička dijonske gorčice
  • 2 žlici olivnega olja
  • sol, poper, sveža zelišča (drobnjak, peteršilj)
pomladna zelenjava
Profimedia
Uživajte v bogastvu barv, okusov in tekstur spomladanske zelenjave.

Priprava:

Šparglje in beluše blanširajte 2-3 minute v osoljeni vodi. Odcedite. Jajci poširajte v vreli vodi 2-3 minute. Zmešajte limonov sok, gorčico in olivno olje za preliv. Vse sestavine položite na krožnik, prelijte s prelivom, dodajte poširano jajce in posujte s svežimi zelišči. Lahkotno, hranljivo in razstrupljevalno. 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.