5-dnevni jedilnik za razstrupljanje telesa
Če se želite lotiit pomladne diete, se prvo pravilo glasi: jejte sezonsko in lokalno - spomladanska zelenjava ima največ hranil, ko je sveža in domača.

Pijte dovolj vode - pomagaj telesu odplakniti toksine, še zlasti ob povečani količini vlaknin. Uporabite zdrave maščobe - olivno olje, avokado in semena pomagajo pri absorpciji vitaminov. Izogibajte se predelani hrani - osredotoči se na preproste obroke iz celega živila. Vključite beljakovine - jajca, stročnice, ribe, pusto meso ali tofu za občutek sitosti.
Najboljše lokacije za nabiranje divjih špargljev v Sloveniji
Divji šparglji rastejo v primorskem pasu, predvsem od sredine marca do konca aprila. Največ jih najdete:
- ob obali: med Izolo in Strunjanom, zlasti na gozdnih robovih,
- nad Koprom in Ankaranom,
- na kraškem robu: Socerb, Črni Kal, Osp,
- Notranjska in deloma Goriška Brda (redkeje).
Iščite jih ob robu poti, pod grmovjem in med borovci - mladi poganjki so tanki in temno zeleni. Pomembno: nabirajte trajnostno, vedno pustite nekaj stebel za rast.
Jedilnik za 5 dni – pomladna razstrupljevalna dieta
1. DAN
Zajtrk: ovsena kaša z naribanimi jabolki, lanenimi semeni in limono
Kosilo: topla solata z beluši, šparglji in poširanim jajcem (spodaj recept)
Večerja: kremna juha iz graha, pora in mete + polnozrnata žemlja

2. DAN
Zajtrk: omleta z redkvicami, drobnjakom in kozjim sirom
Kosilo: ješprenjeva solata z beluši, korenčkom in zeliščnim pestom
Večerja: lečina karijeva juha z mladim ohrovtom
3. DAN
Zajtrk: zeleni smuti (špinača, banana, limona, lanena semena, rižev napitek)
Kosilo: rižota z divjimi šparglji, limono in mladim grahom
Večerja: pečena cvetača s tahinijem in solata z redkvicami
4. DAN
Zajtrk: kuhano jajce + polnozrnati toast + avokado z limono
Kosilo: hladna kvinojina solata z redkvicami, šparglji in tofujevimi kockami
Večerja: bučkina kremna juha + žlica bučnih semen
5. DAN
Zajtrk: skuta z naribanim jabolkom, medom in cimetom
Kosilo: špargljev kiš (brez testa) + solata z regratom in redkvicami
Večerja: ajdova kaša s pečeno zelenjavo in beljakovinsko prilogo (stročnice ali piščanec)
Preberite tudi:
- Zelenjava, ki nasiti, razstruplja in pomaga pri hujšanju
- Kaj je edamame, tihi zvezdnik med zdravo prehrano?
- 'Plevel', ki je hkrati odličen vir antioksidantov
Pomladni recept
Topla pomladna solata z divjimi šparglji, beluši, redkvicami in poširanim jajcem
Sestavine (za 2 osebi):
- 100 g divjih špargljev (lahko tudi gojeni, odrezani spodnji oleseneli del)
- 100 g belušev (zeleni ali beli)
- 6 redkvic, narezane na tanke kolobarje
- 2 jajci (za poširanje)
- 1 pest mlade špinače ali motovilca
- 1 žlica limonovega soka
- 1 žlička dijonske gorčice
- 2 žlici olivnega olja
- sol, poper, sveža zelišča (drobnjak, peteršilj)

Priprava:
Šparglje in beluše blanširajte 2-3 minute v osoljeni vodi. Odcedite. Jajci poširajte v vreli vodi 2-3 minute. Zmešajte limonov sok, gorčico in olivno olje za preliv. Vse sestavine položite na krožnik, prelijte s prelivom, dodajte poširano jajce in posujte s svežimi zelišči. Lahkotno, hranljivo in razstrupljevalno.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se