Zelenjava, ki nasiti, razstruplja in pomaga pri hujšanju
Bučke so poletna superhrana, ki nasiti, ne redi, čisti telo in poskrbi za prebavo. Veste, koliko koristnega skriva ta nežna zelenjava?

Veste, katera zelenjava pošteno nasiti in vsebuje zelo malo kalorij? Bučke! Če vam gredo v slast, si jih le privoščite, saj so izjemno zdrave, nizkokalorične in lahko prebavljive. In kar je najlepše — zaradi svoje nežne teksture in blagega okusa jih lahko pripravite na nešteto načinov.
Bučke vsebujejo obilje vitaminov in mineralov. Ponašajo se z betakarotenom, vitamini C, E in B, kalijem, kalcijem, fosforjem, magnezijem, manganom ter luteinom, ki je še posebej pomemben za zdravje oči. Morda niste vedeli, a bučke so tudi odličen vir vlaknin, zaradi katerih boste zaužili količinsko manjši obrok, a bili hkrati prijetno siti. Ker so nizkokalorične, boste z njihovo pomočjo lažje ohranjali ali dosegli želeno telesno težo.
Za lažji občutek: 100 gramov bučk vsebuje le 19 kalorij, srednje velika bučka pa približno 25. Če iščete lahko, a nasitno kosilo, s katerim ne boste obremenili želodca in hkrati poskrbeli za prebavo — so bučke odlična izbira.

Zakaj so bučke še posebej dobrodošle?
Poleg tega, da nasitijo in ne redijo, ugodno vplivajo tudi na prebavo. Ker vsebujejo veliko vode in vlaknin, med prebavo nase vežejo škodljive strupe in odvečne maščobe ter jih pomagajo izločiti iz telesa. Njihovi encimi razbremenjujejo trebušno slinavko, kar je pomembno predvsem za ljudi, ki imajo težave s presnovo sladkorja ali občasnimi prebavnimi težavami.
V bučkah najdemo tudi magnezij, ki se nahaja predvsem v lupini, zato jih raje ne lupite — prav ta mineral namreč pospešuje presnovo v celičnem jedru in prispeva k večji vitalnosti. Poleg tega bučke blagodejno vplivajo na delovanje srca in ožilja, znižujejo raven slabega holesterola in preprečujejo zastajanje vode v telesu.

Kako jih pripraviti?
Možnosti je nešteto: od kremnih juh, polpetov, testenin, do polnjenih bučk, pečenih na žaru ali v pečici. Bučke se odlično znajdejo tudi v osvežilnih poletnih solatah, naribanih v svežih zavitkih ali kot nadomestek testenin v obliki bučkinih rezancev (»zoodles«). Iz njih lahko pripravite celo okusne, rahle bučkine palačinke.
Če nam bo poletje tudi letos namenilo obilje bučk, jih nikar ne prezrite. Raje si jih privoščite pogosto in jih s pridom uporabite za zdrava in lahkotna kosila, ki vas bodo nasitila, a vam ne bodo povzročila slabe vesti.
MORDA VAS ZANIMA ŠE:
Skrivnosti nenavadne bodeče bučke

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se