»Brezgultenska hrana je nesramno draga!«
»Za začetnike po diagnozi je to še posebej težko,« je povedala bolnica Marija Gašparič. »Pri tem nam odlično pomagajo mentorji društva Celiac Slovenija. Dejstvo pa je, da je pri odraslih bolnikih s celiakijo naša država popolnoma zatajila. Druge države pomagajo bolnikom s hrano na recept, pa tudi z raznimi olajšavami. Pri nas dobijo otroci do osemnajstega leta pomoč, potem pa smo prepuščeni sami sebi. Moramo preživeti, čeprav je brezglutenska hrana nesramno draga, saj je cena običajno nekajkrat višja od običajne.

Na Kerenčičevem trgu v Ormožu so septembra lani odprli »Špejzo«, trgovino z izključno lokalnimi izdelki, med katerimi so od aprila letos na voljo tudi izdelki z oznako Gluten free.
»Po naročilu nam brezglutenske izdelke dostavlja Vitopek iz Murske Sobote, ki ima široko paleto proizvodov. Izdelki so namenjeni osebam alergikom in tistim, ki ne smejo uživati jajc, glutena, soje, laktoze in mleka. Potrošnikom ponujamo kar nekaj vrst kruha: belega, s sončničnimi, bučnimi semeni in sezamom, temen kruh, kruh vital, kurkumko, pa tudi žemljice, različne štručke, bagete in pice. Bolniki s celiakijo pa se lahko razvajajo tudi z različnimi mufini, žepki, medenjaki in piškoti,« je brezglutenske proizvode, ki jih je v njihovi trgovini moč kupiti, predstavila lastnica Špajze Sabina Marinič.
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se