Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Naravna pomoč za pljučna obolenja in boleče žrelo


Štajerski Tednik
7. 11. 2021, 22.03
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Islandski lišaj pogosto najdemo v pastilah in homeopatskih zdravilih za lajšanje bolečega grla in prehladnih obolenj. Ima zelo močno protibakterijsko delovanje ter pomaga tudi pri vnetju črevesja in želodca.

1636031043_pomagajmo_si2.jpeg
Arhiv Štajerskega Tednika

Islandski lišaj se v ljudskem zdravilstvu uporablja že vse od 18. stoletja. Znan je predvsem po svojih učinkih na pljučna obolenja, prav tako pa kot krepčilen tonik po prebolelih boleznih. Najpogosteje je v obliki pastil, uporabljamo ga proti kašlju in pri obremenjenih glasilkah.

Deluje antibiotično

Islandski lišaj vsebuje grenčine in lišajske kisline ter ima zelo močno protibakterijsko delovanje. Praviloma velja zmotno prepričanje, da ga uporabljamo samo pri prehladnih obolenjih, saj ga pogosto srečujemo tudi kot sestavino v izdelkih za nego kože in dezodorantih. Deluje tudi antibiotično, kar je posledica grenkih kislin in usninske kisline. Lišaj vsebuje sluzi, ki učinkovito delujejo na ustno sluznico, žrelo in prebavne organe. Blaži kašelj in vnetja črevesja ter želodca. Grenčine povečajo tek, ugodno delujejo še na presnovo in spodbujajo imunski sistem. Zunanja uporaba se priporoča pri pospeševanju celjenja ran. Ob tem je treba opozoriti, da pripravke uporabljamo krajši časi in se držimo strogo predpisanih količin, saj močno dražijo prebavne organe.

Domače pastile za grlo

Sestavine: skodelica sladkorja, pol skodelice čaja islandskega lišaja, žlica limoninega soka, žlica medu, pol žličke ingverja v prahu. Sestavine stresemo v lonec in zavremo ter nato kuhamo še 20 minut. Nato odstavimo in pustimo, da se zgosti. Ko je tekočina podobna gostemu sirupu, z žlico oblikujemo majhne bombončke oziroma cmočke, v našem primeru pastile, ki jih potresemo z mletim sladkorjem. Pastile imajo protivnetne lastnosti in pomagajo pri lajšanju bolečin ter krepitvi imunskega sistema.

Sirup za lažje izkašljevanje

Sestavine: 3 čajne žličke islandskega lišaja, 3 čajne žličke semen komarčka, 250 g kandiranega sladkorja in 1,5 litra vode

Priprava: Zelišča stresemo v lonec in prelijemo z vodo, segrevamo in kuhamo na rahlem ognju toliko časa, da polovica vode izhlapi. Nato odcedimo in dodamo sladkor. Vnovič zavremo in kuhamo, dokler ne nastane viskozna tekočina, podobna sirupu. Uživamo po eno žličko na tri ure.

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.