
Letos na Ormoškem in Ptujskem več primerov zastrupitev z gobami
Izredno bogata gobarska sezona naj vas nikar ne zavede, dovoljeno je namreč nabrati le dva kilograma gob na osebo na dan. V nasprotnem primeru sledi kazen in odvzem gob. Veliko hujše od denarne kazni pa so lahko posledice, če zaužijete neužitne ali celo strupene gobe.

Družabna omrežja so te dni polna fotografij nabranih gob. Gobarjenje je v Sloveniji eden od najbolj priljubljenih hobijev, gobe pa cenjena kulinarična specialiteta. Vendar je uživanje gob lahko tudi zelo nevarno, zato moramo biti zelo pazljivi, katere gobe nabiramo in uživamo, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).
V Sloveniji poznamo približno 3.000 vrst gob, med njimi je okrog 200 strupenih. Vzrok za zastrupitev je velikokrat zamenjava strupene gobe z užitno, zato nabirajte le gobe, ki jih resnično poznate, svetujejo na NIJZ: »Strupi (toksini) v gobah so kemične snovi, ki se izdelujejo in hranijo v telesu sadeža. Čeprav so prisotni v majhnih količinah, imajo potencialno škodljivi učinek na različne organe človeka pri uživanju strupenih gob. Učinki so lahko različni in segajo od prebavnih motenj pri blagih zastrupitvah do smrti pri hujših. Vzrok za zastrupitev je velikokrat zamenjava strupene gobe z užitno zaradi podobnosti v barvi in splošni morfologiji, kar predstavlja 95 % vseh vzrokov za zastrupitev.«
V primeru težav po zaužitju gob se moramo takoj posvetovati z osebnim ali dežurnim zdravnikom, ki bo na osnovi anamnestičnih podatkov ter znakov in simptomov ocenil, ali je potrebna ambulantna oziroma hospitalna obravnava:
Zastrupitve z gobami iz zamrzovalnika možne še več mesecev kasneje
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
7 °C
Deževno
sobota, 15. 3
Deževno
nedelja, 16. 3
Deževno
ponedeljek, 17. 3
Deževno
7-dnevni obeti