Aromatična začimba prinaša okus morja, sonca in poletja
V pomladnih in poletnih mesecih bo bazilika poskrbela za osvežitev in poživitev obroka ter nam vsakič znova pričarala okuse morja in sonca Sredozemlja.

Kadar govorimo o baziliki, se najprej spomnimo na gladke in sijoče liste, ki med prsti pustijo sladkast, cimetast vonj. Odlično se poda k hladnim predjedem, ko gostom postrežemo rezine paradižnika in mocarele ali rezine hladne govedine, prelite z dijonsko omako, za dodatek pa sveže liste tega zelišča. Da o božanskem pestu ali juhi z baziliko sploh ne govorimo.
Bazilika med kuhanjem hitro izgubi aromo, zato jo jedi na začetku dodamo le malo, preostalo pa tik pred koncem kuhe. Najbolje je, da jedem dodamo svežo natrgano baziliko. Lahko jo sesekljamo ali narežemo na trakove. Vendar bo po stiku z rezilom potemnela, zato jo je treba hitro uporabiti.
V kuhinji je vsestransko uporabna, saj se odlično prilega k bučkam, mladi koruzi, krompirju, stročnicam (fižolu, grahu), jajcem, limoni, mehkim sirom, olivam, jajčevcu, svežemu paradižniku, mocareli, solati, pici, rižu, odlično pa se poda tudi sladicam.

Ne smemo pozabiti, da je bazilika še kako pomembna v domačem zdravilstvu. Ima močne protivnetne lastnosti, lajša revmatska obolenja in pomaga odpravljati zatekanje. Če vaša bazilika še raste v lončku na kuhinjskem pultu, je čas, da jo presadite na vrt. Tam se bo razrasla v košato, cvetočo lepotico.
Kaj uporabljamo
Pri baziliki najpogosteje uporabljamo liste. Sveži imajo največ eteričnih olj in spojin, sicer pa so odlični tudi zamrznjeni, nekoliko manj posušeni. Uporabni so tudi cvetni popki in cvetke. Uporabljamo jih večinoma pri solatah ali za okraševanje jedi, precej manj za pripravo omak ali v zdravilne namene.

Eterično olje
Eterično olje bazilike ima svojevrsten vonj. Odlikuje ga veliko pozitivnih učinkov na zdravje, pripomore namreč k blaženju slabosti, izboljšanju prebave, odpravljanju napihnjenosti in zaprtosti, pospešuje prekrvitev in uspešno preprečuje reakcije po pikih žuželk.
Eterično olje bazilike lahko pripravite tudi sami. Večji šopek listov nasekljajte in namočite v oljčno ali jojobino olje za največ dva meseca, precedite in pripravek uporabljajte za pomiritev srbečice po pikih žuželk. Koristi tudi za pomiritev po napornih treningih, kadar občutimo bolečine v mišicah in sklepih, ter lajša blažje revmatske bolečine.
Proti tenzijskim glavobolom
Čeprav se sliši neverjetno, deluje. Bazilika uspešno odpravlja glavobol. Strokovnjaki svetujejo vodno kopel z bazilikinim prevretkom ali nekaj kapljicami (ne več kot 12) eteričnega olja. Omilila bo bolečine, učinkuje predvsem ob tenzijskem glavobolu.
Pripravite si lahko tudi inhalacije. Žlico posušenih listov ali pest svežih stresite v liter vode in zavrite. Nato se sklonite nad lonec, glavo pokrijte z brisačo in paro vdihujte deset minut. Takšna inhalacija je koristna tudi pri težavah z zamašenimi sinusi ali ob pojavu prehladnih obolenj.

Nad želodčne in prebavne težave
Bazilika dobro dene v času želodčnih in prebavnih težav. Preprečuje napenjanje, zato jo je dobro dodati jedem z veliko škroba, torej stročnicam. Pomaga pri prebavi hrane, obenem pa spodbuja delovanje želodca. Krepi tek in spodbuja delovanje peristaltike, pa tudi praznjenje črevesa. Hitro bo preprečila črevesne krče in ugodno vplivala na ravnovesje črevesne mikroflore.
Čaj iz bazilike
Za pripravo čaja lahko uporabite tako svežo kot posušeno baziliko. Pri sveži uporabite celo rastlino, brez korenine, pri sušeni pa cvetove in liste. Čaj bo pomagal pri prebavnih motnjah, priporočajo ga tudi ljudem z blago depresijo in nervozo.
Bazilika velja za afrodiziak, saj spodbuja spolni nagon, zato je primerna za tiste, ki imajo slabo potenco. Čaj je dobro uživati zmerno. Najbolje dvakrat na dan, zjutraj in zvečer, po eno skodelico. Je nekoliko neprijetnega okusa, kar lahko omilite z dodatkom limone.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se