
Namesto pirhov živi piščančki - šentjernejski!

Medtem ko danes nekateri sekajo pirhe ali pa jih kratko malo olupijo in pojedo, v šentjernejskem društvu Gallus Bartholomaeus skupaj s Kmetijsko šolo Grm - Centrom biotehnike in turizma Novo mesto pridno zbirajo jajca, iz katerih se bodo zvalili novi piščančki novo nastajajoče pasme šentjernejskega petelina Gallus Bartholomaeus. Skrbijo namreč za matične jate nove pasme perutnine, do katere so prišli z naravno metodo selekcije in brez genskega inženiringa.

"Projekt oblikovanja prve pasme perutnine, ki se imenuje po petelinu in ne kokoši, je pripomogel k biotski pestrosti na živalskem področju in je hkrati priložnost za rejo pasme kmečke perutnine, ki ponuja zadovoljive rezultate v prireji jajc za samooskrbo kmetij in gospodinjstev. Gre za srednje težko pasmo kokoši proste reje, ki je lokalno prilagojena, kokoši so pridne nesnice, petelin pa okras dvorišča in ponos rejcev," pravijo v društvu.
V letu 1999 so se prav na velikonočno nedeljo izvalili piščančki prve generacije, zdaj pa iz društva sporočajo, da se je letos izvalilo že več kot 300 piščancev in se še valijo. Pasma šentjernejske perutnine šteje že več tisočkljuno populacijo kokoši in petelinov, ki so razpršeni po vsej Sloveniji in tudi izven nje.
Zaradi svojega projekta šentjernejsko društvo s ponosom raje kaže na pisane šentjernejske žive piščančke kot morda na pisane pirhe. Kakšni so šentjernejski piščančki, si lahko ogledate na fotografijah, ki so nam jih poslali iz društva.
Trenutno
9 °C
Oblačno
nedelja, 16. 3
Deževno
ponedeljek, 17. 3
Deževno
torek, 18. 3
Jasno
7-dnevni obeti