Slovenci povprečno "pospravimo" 10 kg jajc na leto

Kot poroča STA, največji trgovci v času pred velikonočnimi prazniki prodajo več milijonov jajc in hkrati občutno več prodajo tudi pri drugih velikonočnih živil. V Mercatorju so za to agencijo pojasnili, da v času pred velikonočnimi prazniki prodajo skupaj tudi 260.000 pirhov, torej že skuhanih in pobarvanih jajc ter belih jajc za barvanje. Navadnih jajc prodajo v tem času enkrat več, kot je sicer mesečno povprečje - govorimo o več milijonih jajc.

Šunke in suhomesnatih izdelkov prodajo vsaj 10-krat več, kot je sicer mesečno povprečje. Potice prodajo okoli 38 odstotkov celoletne količine, največ se je proda okrog božiča in novega leta, nekaj več pa tudi v času trgatve in martinovanja. Najbolj priljubljena je orehova potica, me vsemi prodanimi je kar 60 odst. orehove. Hrena v dneh pred veliko nočjo prodajo 27 odstotkov celoletne količine.
V prodajni mreži Tuš so za STA napovedovali, da bodo v velikonočnem času prodali več kot 100 ton prekajenega mesa, več kot 1,8 milijona jajc, več kot 40.000 kosov različnih potic ter več kot 30 ton hrenove korenine. Tudi Tuš prodaja že obarvana jajca, a je njihov delež v prodaji vseh jajc zelo majhen.
Po podatkih, objavljenih na straneh Kmetijskega inštituta Slovenije, smo leta 2010 v Sloveniji proizvedli 357 milijonov jajc. Če povprečno jajce tehta 60 gramov, je domača proizvodnja jajc v letu 2010 dosegla 21.400 ton, medte ko je domača poraba jajc znašala 23.100 ton. Tako je poraba jajc praviloma večja od domače proizvodnje in stopnja samooskrbe po letu 2004 niha okoli 95 odstotkov.
Sicer pa Slovenec v povprečju porabi za prehrano 10 kilogramov jajc na leto. Poraba se je v zadnjih letih povečala, a še vedno precej zaostaja za povprečjem EU, kjer je okoli 13 kilogramov.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se