Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Podlehnik: Cestnik-Vaupotičevi vztrajajo na najlepših haloških bregih


Štajerski Tednik
7. 1. 2022, 22.11
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Na haloški izletniški kmetiji Cestnik - Vaupotič so v lanskem novembru opravili trgatev izbora renskega rizlinga na 600 trsih. Upali so, da bodo lahko opravili ledeno trgatev, po kateri so zelo znani, a temperature in vremenska napoved temu niso bile naklonjene. 

1641474780_zg-pridelek2.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Trgati so pričeli rano zjutraj, ko so temperature še nizke. V vinograd so se odpravili domači berači, povabljenih zaradi epidemioloških omejitev ni bilo. S trsov so pobrali sladko grozdje. Trgali so v vinogradu, ki je bil zaščiten z mrežo pred divjimi živalmi in pticami, kljub temu pa je veliko grozdja propadlo. Nabrali so malo grozdja, ki ga niso nič mleli, pač pa le stisnili in natočili 100 litrov mošta, iz katerih bodo skušali donegovati visoko kvalitetno vino pod imenom izbor Žana - Simon, po dveh vnukih. To bo za družino imelo poseben čar.

Veliko vina ustekleničijo, saj je sedaj pomembna butična prodaja in degustacije.

Na kmetiji živijo Dragica, nosilka dopolnilne dejavnosti, gospodar Franc, sinova Martin in Miha z družino. Hči Patricija si je družino ustvarila v Pobrežju in vedno rada pride pomagat na domačijo. Dragica in Franc sta ponosna dedek in babica trem vnukom, za katere si kljub obilici dela vedno najdeta čas.

Do njihove hiše je speljana lepa modernizirana asfaltna cesta in do njih pridete iz doline v dobrih petih minutah z regionalne ceste ali z avtoceste. Na kmetiji nihče ne hodi v službo, vsi so predani delu na haloških gričih, kjer redijo živino, obdelujejo njivice in vinograd. Kljub predanosti in modernizaciji haloška zemlja še vedno reže tanke rezine kruha, zato morajo biti preudarni, iznajdljivi in izdelovati izdelke najvišje kakovosti, da lahko zadržijo kupce.

Šumakovega sela ne bi zamenjala za nič na svetu

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.